22.11.11

ΟΔΟΣ: Δημοκρατία και ελευθεροτυπία

 611 | 13.10.2011
Το σύνολο των τοπικών εβδομαδιαίων εφημερίδων της Καστοριάς (Καστοριανή Εστία,  Νέα Καστοριά, Οδός, Σέντρα, Φωνή της Καστοριάς) με ομόφωνη απόφαση των εκδοτών - ιδιοκτητών τους αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το φύλλο της τρέχουσας εβδομάδας με κενό πρωτοσέλιδο και τις φωτογραφίες των βουλευτών Καστοριάς Φιλίππου Πετσάλνικου (ΠαΣοΚ) και Ζήση Τζηκαλάγια (Ν.Δ.), που με το πρόσχημα του μνημονίου ψήφισαν διατάξεις που εξοντώνουν τον τοπικό τύπο και στραγγαλίζουν την Ελευθεροτυπία περιορίζοντας και ελέγχοντας την Δημοκρατία.

Γι’ αυτό σε μια πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων δυσμενών ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν με τον νόμο Θ. Ρουσόπουλου επί Ν.Δ. το 2007, και κατέστησαν δυσχερή κάθε τοπική εκδοτική προσπάθεια, με προφανή στόχο την άλωση της ενημέρωσης, από κέντρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που ενεργούν κατά παραγγελία, ή σε διαπλοκή με την εξουσία, τώρα, με την κατάργηση της μερικής ατέλειας των ΕΛ.ΤΑ. για την διανομή του τοπικού τύπου στους συνδρομητές του, εκτοξεύεται το κόστος σε δυσανάλογα μεγέθη.

ε αποτέλεσμα όχι μόνο να επιβαρύνεται στα όρια του αδύνατου η άσκηση του επαγγέλματος από τους Μεκδότες και ιδιοκτήτες:  Αλλά και να πλήττεται το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη στο μέσο ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο, να συρρικνωθεί ο δημόσιος διάλογος στις σκηνοθετημένες παρουσίες των βουλευτών του, να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο του δημόσιου βίου στην ευρύτερη περιοχή, μιας και θα είναι ανεξέλεγκτη η κάθε μορφής εξουσία από τον έλεγχο της κοινής γνώμης και την ειδησεογραφία. 

Κι’ όλα αυτά σε μια εποχή που η είδηση και η κριτική, δεν είναι απλά εργαλείο, αλλά η λύση στα αδιέξοδα των πολιτικών.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2011, αρ. φύλλου 611

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ