23.11.11

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Το Βασίλειο του Μ.Αλεξάνδρου»

Η μεγάλη έκθεση στο Λούβρο με τίτλο «Η Αρχαία Μακεδονία. Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» εγκαινιάζεται σήμερα 13 Οκτωβρίου 2011.
Στην είσοδο της έκθεσης τους επισκέπτες υποδέχεται η μαρμάρινη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (από το Μουσείο της Πέλλας). Δίπλα του σε περίοπτη κεντρική θέση εκτίθεται για πρώτη φορά από την «αποκάλυψή του» στην Αγορά των Αιγών (Βεργίνα) στις 29 Αυγούστου του 2008, το χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς. «Οι ιδιαιτερότητες της ταφής, τα πολύτιμα υλικά, ο συμβολισμός του μοναδικού της κτερίσματος, του στεφανιού, ως έκφραση της σχέσης της Μακεδονικής Βασιλικής Οικογενείας με τον Δία μέσω του γενάρχη της Ηρακλή, και η χρονολόγηση οδηγούν στην απόδοση του εντυπωσιακού ταφικού συνόλου σε νεαρό μέλος της δυναστείας των Τημενιδών», σημειώνεται σε κείμενο του καταλόγου της έκθεσης.
Ταυτόχρονα με την έκθεση θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο (2-4 Δεκεμβρίου). Θα προβάλλεται επίσης ωραία ταινία συμπαραγωγής του γαλλικού καναλιού Arte, της ΕΡΤ, και του μουσείου με ευρήματα και αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας. Η έκθεση διαμορφώνεται σε εννέα ενότητες.
Πολλά από τα γλυπτά και τις επιγραφές, που παρουσιάζονται, βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου, όπως πχ. τα αμφίπλευρα γλυπτά της περίφημης «Στοάς των Ειδώλων» (οι γνωστές «Μαγεμένες» ή “Las Incantadas” ή «Καλοκυράδες της Αγοράς»), που αφαιρέθηκαν το 1864 από το Γάλλο Εμμανουέλ Πιλέρ, με την άδεια των Οθωμανικών Αρχών.
Ο κατάλογος της έκθεσης αποτελείται από 800 σελίδες και συντάχθηκε με συμμετοχή 70 επιστημόνων Ελλήνων και Γάλλων.
Αυτά μεταξύ πολλών άλλων έγραψε σχετικά με την έκθεση στην εφημερίδα "τα Νέα» της 13ης Σεπτεμβρίου η δημοσιογράφος Βίκυ Χαρισοπούλου.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε επίσης σε προγενέστερο Κυριακάτικο φύλλο της εκτενέστατο άρθρο της σχετικά με την έκθεση αυτή. Επίσης στο φύλλο της Κυριακής 9ης Οκτωβρίου με μια εντυπωσιακή φωτογραφία της αναγγελίας της έκθεσης.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2011, αρ. φύλλου 611.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ