13.2.12

Ο Μυς

Αν παρομοίαζα το βιβλίο με δέντρο, τι φυσικότερο ξεκινώντας απ’ τη ρίζα ν’ ανηφορίσω προς τα κλαριά; Στον Μυ της καρδιάς, όμως, πήγα ανάστροφα, σαν το ποτάμι της μνήμης σε μια από τις ιστορίες του». O συγγραφέας Ηλίας Παπαμόσχος μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη από την «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα» για το νέο του βιβλίο:

«Από βιώματα κι αισθήματα όψιμα ξεκινώντας κατηφόρισα για εκείνα της παιδικής ηλικίας. Κάθε βιβλίο μετράει τον βίο μας, τέντωμα τόξου μ’ άκρες το τώρα κι εκείνη την απαρχή. Εγώ έφτασα να τον μετρώ με απώλειες και πληγές, μέσα σ’ αυτές, άλλωστε, γεννιέται η τέχνη. Πόσοι χειμώνες χρειάστηκαν για να αποκρυσταλλωθεί η Παγωμένη πόλη, όπως λέγεται κάποια άλλη από τις ιστορίες του βιβλίου μου, όμως και πόσους χειμώνες δεν κουβαλούσα ήδη τη στιγμή που γεννήθηκα με κύτταρα δανεικά; Και κάποιες όψιμες φιλίες, που προοιωνίζονται εύφορα μέλλοντα, σε κείνο το γόνιμο έδαφος της παιδικότητας δεν σπέρνονται;

Κι ένα βλέμμα απαθανατισμένο μισόν αιώνα πριν κάποιου αγνώστου κι όμως τόσο κοντινού ανθρώπου μιας κάποιας ηλικίας, σ’ εκείνη την παραμυθητική σχέση με τους πάππους δεν παραπέμπει, δεν ξυπνάει εκείνη την παλιά και θαλερή ευαισθησία; Γιατί η ευαισθησία είναι για μένα το μεδούλι της τέχνης κι ο πυρήνας πιο λεπταίσθητων συγγενειών κι αναπάντεχων όπως τα θαύματα.

Όλα αφορμώνται από την καρδιά, απ’ αυτήν αρδεύεται η σκέψη, αυτή είναι ο διδάχος μας, το δέντρο που ριζώνει πιο βαθιά στης παιδικής μας ηλικίας τον κήπο, κι η τέχνη, οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους και με τα πράγματα δηλαδή, είναι οι καρποί του, η παρηγοριά της θυμίζει σκέπασμα άρρωστου παιδικού κορμιού από μητρική αγκαλιά, κορμιού που μες στο ρίγος του φόβου του ψυχανεμίζεται τι σκοτάδια κρύβει η μέρα.

Τι παράξενο που η αφετηρία μας γίνεται ξανά προορισμός, που γυρνάς πάλι σ’ εκείνο τον κήπο τον σύμβολα γεμάτο που, τότε, δεν το υποψιαζόσουν ότι υπέκειτο κι αυτός στη φθορά, που σου έμαθε ότι η ομορφιά έρχεται με βία, όπως, άλλωστε, κι η ζωή.

Και με της τέχνης τα βότανα θέλησες τώρα να βαλσαμώσεις τον χρόνο, όπως στις νεκρές φύσεις, όπως στη φωτογραφία, των διηγημάτων το ανάλογο, όπου δημιουργία και χαλασμός στη ζυγαριά της ομορφιάς ισορροπούνε.»

Ηλίας Λ. Παπαμόσχος 

Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 615
Πηγή: http://tvxs.gr



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ναυτικού Ομίλου (Nautical Hall) έγινε το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2012 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Ηλία Παπαμόσχου «Ο μυς της καρδιάς» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Την εκδήλωση συντόνιζε ο γνωστός δημοσιογράφος (και φίλος του συγγραφέα) κ. Κώστας Αρβανίτης που δηλώνει Καστοριανός. Το βιβλίο παρουσίασε με έμφαση στον στοχασμό και την λογοτεχνία ο κ. Νώντας Τσίγκας, ενώ στο πάνελ ήταν και οι κυρίες Μαργαρίτα Μυτιληναίου και Ελένη Τσαδήλα η οποία ανέγνωσε διηγήματα.
«Θεωρώ ότι ο Ηλίας είναι ο συγγραφέας της χώρας. Είναι τιμή για την πόλη που ζει ο Ηλίας εδώ και είναι τιμή για την χώρα, σε δύσκολους καιρούς κρίσης, να ανθίζουν λουλούδια σαν την Ηλία μέσω των βιβλίων» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανίτης, και κατέληξε: «Το βιβλίο αυτό πιστεύω πως μας κάνει να χαρούμε και να ελπίζουμε, και μέσα από την γνώση θα ‘στρίψει’ το πράγμα και η διεκδίκηση».
Η έκπληξη ήταν ασφαλώς η αθρόα προσέλευση του κόσμου, φίλων του Ηλία Παπαμόσχου αλλά και βιβλιόφιλων. Εντύπωση προκάλεσε η εκπροσώπηση του Δήμου Καστοριάς με αρκετούς αντιδημάρχους, αλλά και του βουλευτή του ΠαΣοΚ που παρέστησαν στην εκδήλωση, και οι οποίοι έδειχναν να έχουν συνηθίσει ως αυτονόητο και φυσιολογικό, το γεγονός ότι μια τέτοια εκδήλωση (όπως όλες οι εκδηλώσεις των τελευταίων πολλών ετών) στην πραγματικότητα ήταν άστεγη.
Στο τέλος της δίωρης εκδήλωσης, ο κ. Ηλίας Παπαμόσχου υπέγραψε σε βιβλία που προμηθεύτηκαν παριστάμενοι αναγνώστες.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ