18.2.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν


Κύριε Διευθυντά,

Διαβάζοντας τα διάφορα σχόλια, στον τοπικό τύπο της Καστοριάς, των Αθηνών αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς για την χρηματοδότηση του αμφιλεγόμενου Πάρκου της Εθνικής Συμφιλιώσεως από την Βουλή των Ελλήνων, μου γεννήθηκαν ορισμένες σκέψεις και ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα αφ᾽ενός του έργου και αφ᾽ ετέρου της χρηματοδοτήσεώς του από την Βουλή.
Ο κατ᾽εφημισμό καλούμενος «εμφύλιος» έληξε το 1949 με νίκη, ευτυχώς, των κυβερνητικών δυνάμεων και έτσι δεν είχαμε την τύχη να υποστούμε και να ζήσουμε στον παράδεισο του λεγόμενου «Υπαρκτού Σοσιαλισμού».

Η λήθη και η εκ των πραγμάτων συμφιλίωσης έχει ήδη επέλθη λόγω της παρελεύσεως εξήντα και πλέον ετών. Ο πανδαμάτωρ χρόνος θεραπεύει τα πάντα. Οι σημερινοί εξηντάρηδες δεν είχαν γεννηθεί όταν έληξαν οι εχθροπραξίες. Οι νέοι μας δεν γνωρίζουν καν τα γεγονότα της εποχής εκείνης, τα παρασκήνια και τις επιδιώξεις των γηγενών και ξένων, που προκάλεσαν την σύρραξη. Σήμερα μόνον το ΚΚΕ προσπαθεί να αναμοχλεύσει τα πάθη του παρελθόντος, με τις γιορτές που διοργανώνει στον Γράμμο και τα μνημεία που αναγείρει εκεί, για να δικαιολογήσει τα σφάλματα που διέπραξε και να συγκρατήσει τους εναπομείναντες παλαιούς αγωνιστές του «εμφυλίου», όσους δεν μετανόησαν ήδη καιί παραμένουν ακόμη δέσμιοι των ιδεοληψιών τους.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η δημιουργία στον Γράμμο του Πάρκου της Εθνικής Συμφιλιώσεως είναι τελείως άχρηστη και ως ιδέα πλέον και ως υλοποίηση. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι, κατά την γνώμη μου, την ματαιοδοξία του βουλευτού μας και Προέδρου της Βουλής. Νομίζω ότι δεν είναι αργά να ματαιωθεί το έργο, γιατί η έμπρακτη μεταστροφή γνώμης, η μετάνοια, είναι αρετή και δείχνει την μεγαλοσύνη των ανδρών και ιδίως των πολιτικών.

Όσον αφορά το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, που χρηματοδοτεί το έργο, ανέτρεξα στο διαδίκτυο και στην σχετική ιστοσελίδα να δω τι είναι αυτό το Ίδρυμα και για ποιούς σκοπούς ιδρύθηκε. Ιδρύθηκε το 2000 και άρχισε να λειτουργεί το 2003 επί Προεδρίας της Βουλής του Απόστολου Κακλαμάνη. Σκοπός του Ιδρύματος είναι «Η μελέτη καί η διάδοση των Αρχών του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας». (Τα παχιά τά λόγια τά ωραία).

Δραστηριότητες του Ιδρύματος:
1) Βουλή των Εφήβων
2) Εκπαιδευτικά Προγράμματα
3) Εκθέσεις
4) Εκδηλώσεις
5) Εκδόσεις.

Από τις ανωτέρω δραστηριότητες η πρώτη είναι τελείως άχρηστη καί γίνεται για το θεαθήναι και προς εντυπωσιασμό. Η δεύτερη μπορεί να δικαιλογηθεί μόνον εφόσον λειτουργήσει για την εκπαίδευση των ίδιων των βουλευτών στον υγιή Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία από τα οποία πάσχουν, δυστυχώς, οι αντιπρόσωποί μας στην Βουλή. Οι επόμενες δραστηριότητες μπορούν κάλλιστα να υλοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο σκοπός της Βουλής και του Κοινοβουλίου είναι ένας καί μόνον. Η νομοθετική εργασία. Γι’ αυτό και θεσπίστηκε η διάκρισις των εξουσιών σε Νομοθετική, Εκτελεστική καί Δικαστική. Στη χώρα μας η Νομοθετική και Εκτελεστική ταυτίζονται γιατί υπηρετούνται από τα ίδια πρόσωπα, η δε Δικαστική δεν είναι τελείως ανεξάρτητη εφ᾽όσον οι δικαστές διορίζονται από την Εκτελεστική εξουσία.

Όλες λοιπόν οι εκτός του νομοθετικού έργου δραστηριότητες της Βουλής είναι έκτροπες και μπορεί να ισχυρισθεί κανείς εκ του πονηρού. Τι σκοπό εξυπηρετεί ο δίαυλος τηλεοράσεως της Βουλής, ή η έκδοσις βιβλίων, ή και αυτό το ανωτέρω Ίδρυμα; Μπορεί κάλλιστα να ισχυρισθεί κανείς ότι είναι οργανισμοί που έγιναν, όπως και πολλοί άλλοι, για να έξυπηρετήσουν τις πελατειακές σχέσεις των βουλευτών. Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων και πρέπει ως ενεργοί πολίτες να απαιτήσουμε να άπαντηθούν κάποτε.

Με έκτίμηση
Αναστάσης Κων. Πηχιών

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/2/12

    Συγχαρητήρια για την τοποθέτηση. Ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστούν οι ορθές απόψεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ