4.3.12

Βιβλίο

Γεωργίου Δαουτόπουλου:
Το Ιπποφαές και η καλλιέργειά του
Έκδοση του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας,
Κοζάνη 22011, σελ. 155.


Όσοι μαθαίνουν για το φυτό και τις εξαιρετικές διατροφικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες, σπεύδουν να αναζητήσουν φυ- τώρια και να εξασφαλίσουν φυτά χωρίς καμιά απολύτως γνώση για το φυτό. Αν πρόκειται για λίγα φυτά, το εγχείρημα δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Θα μάθει κανείς, καθώς τα φυτά μεγαλώνουν και τα λάθη θα έχουν πολύ μικρό τίμημα. Αν όμως πρόκειται για φυτεία για εμπορικούς σκοπούς, τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι αμελητέα. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης και όταν μάλιστα οι επενδυτές είναι γεωργοί που έχουν τη γεωργία ως κύρια, αν όχι και αποκλειστική τους απασχόληση.
Και σε αυτήν την καλλιέργεια θα γίνει όπως και σε πολλές άλλες που έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Οι πρώτοι που θα την υιοθετήσουν θα είναι άτομα εκτός γεωργίας που αγαπούν όμως τη γεωργία και έχουν κάποια οικονομική άνεση. Θα έλεγα πως αν διαθέτετε σήμερα 5.000 ευρώ και δεν σας πειράζει αν τα χάσετε, μπορείτε να αναλάβετε το ρίσκο της νέας καλλιέργειας και κοντά σε εσάς να αποκτήσουμε και εμείς τις αναγκαίες γνώσεις επί του ελληνικού εδάφους για τη νέα καλλιέργεια!
Στο βιβλίο επιχειρούμε να σας δώσουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να αποφασίσετε, αν θα προχωρήσετε στην καλλιέργεια και σε ποια έκταση. Παράλληλα, σας δίνουμε ενημέρωση για καλλιέργεια με τρόπο βιολογικό κάτι που πρέπει να θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καλλιέργειας, όπως επίσης και τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας από τα 3 χρόνια που καλλιεργούμε το φυτό σε μικρή έκταση σε 3 διαφορετικές περιοχές της χώρας μας.
Η μεγάλη ζήτηση για το φυτό έφερε στο προσκήνιο αυτόκλητους μεταφραστές-διαφωτιστές της κοινής γνώμης οι οποίοι μεταφράζουν τα branches του φυτού σε υποκαταστήματα! Οι πλευρικοί βλαστοί shout έμειναν απλά σουτ!
Ταυτόχρονα με τις τεχνικές πληροφορίες που μεταφέρουμε για την καλλιέργεια του νέου φυτού, προχωρούμε και σε προτάσεις στον τομέα της οργάνωσης της διάθεσης της παραγωγής. Έναν τομέα στον οποίο υστερούμε αφάνταστα και από τον οποίο κρίνονται σε τελευταία ανάλυση και τα αποτελέσματα του παραγωγι- κού τομέα. Καλή παραγωγή, χωρίς πετυχημένη διάθεση, καταλήγει σε μεγάλη οικονομική ζημιά.
Γεώργιος Δαουτόπουλος
(απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 616

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ