10.3.12

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Χ. ΤΕΡΙΑΚΗ: Στον σύλλογο Πολυτέκνων

Το κείμενο που ακολουθεί εκφωνήθηκε στην εκδήλωση του συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καστοριάς την 6η Ιανουαρίου 2012 για τη βράβευση νέων φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση για τη σημερινή ομιλία στην πρώτη του έτους εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καστοριάς.
Όχι μόνο γιατί μού την απηύθυνε ο εκλεκτός Συνάδελφος και Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Γκίτσος, αλλά γιατί αισθάνομαι το χρέος να παραστώ μεταξύ σας, καθότι και η ίδια είμαι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας.
Η σημερινή ομιλία λοιπόν αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη των γονέων μου, οι οποίοι έφεραν στον κόσμο και ανέθρεψαν πέντε παιδιά. Ταυτόχρονα όμως είναι και φόρος τιμής στους Συμπολίτες μου, οι οποίοι ανατρέφουν σήμερα τέκνα, από τα οποία τα περισσότερα έχω τη χαρά να γνωρίζω στο Σχολείο.
Όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να μιλήσει σε ακροατήριο, επιβάλλεται να γνωρίζει και να σέβεται το συναισθηματικό φορτίο που έχουν επωμιστεί οι άνθρωποι που τον ακούν. Και οι πολύτεκνοι είναι αναμφισβήτητα από τις πρώτες κοινωνικές μερίδες που πλήττονται καίρια από την κρίση της εποχής μας.Όλοι έχουμε αφορμές, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, για να παραπονεθούμε και - αν παρασυρθούμε – κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε μια γκρίνια που μόνο πίκρα θα έχει σαν αποτέλεσμα.
Όμως, μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα της ανατολής του νέου έτους ταιριάζουν μόνο λόγια εορταστικά. Ευφροσύνη και αγαλλίαση μέσα στη σύγχρονη εθνική κατάθλιψη.
Δεν ταιριάζουν σε μιαν εκδήλωση σαν τη σημερινή αναφορές που αδίκως θα ρίξουν λάδι στη φωτιά των αντιπαραθέσεων και των διαξιφισμών. Ως οργανωμένος και δραστήριος Σύλλογος έχετε άλλες ώρες και άλλες διαδικασίες, για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας.
Σήμερα, η προσωπική μου συμβολή είναι να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και αισθήματα σχετικά με το κυριότερο κοινό γνώρισμα που μάς συνδέει : την ευλογία της πολύτεκνης οικογένειας.
Κι αφού το ζητούμενο ιδιαίτερα τις ημέρες που διανύουμε είναι η χαρά, πώς μπορεί να συμβάλει σε αυτό η αναφορά στην πολύτεκνη οικογένεια ; Απάντηση μπορούν να δώσουν μόνον όσοι έζησαν μέσα ή κοντά σε οικογένεια με πολλά παιδιά. Γιατί, οι έννοιες χαρά και παιδί είναι ταυτόσημες. Και οι δύο εμπεριέχουν τη ζωντάνια, την ξενοιασιά, το γέλιο, την αθωότητα, την παρηγοριά, τη γλυκύτητα και όποιο άλλο θετικό συναίσθημα έχει απόλυτη ανάγκη κάθε άνθρωπος, για να κρατηθεί στη ζωή.
Απευθυνόμενη στους Γονείς, δεν μπορώ ούτε να διαφωτίσω ούτε να πείσω κανέναν, αφού τα λόγια για την αξία της πολύτεκνης οικογένειας εσείς τα πιστοποιείτε καθημερινά και έμπρακτα.
Ας μού επιτραπεί να απευθυνθώ περισσότερο στα παιδιά.
Αγόρια και κορίτσια !
Ξέρετε τί είστε εσείς για εμάς τους ενήλικες ;
Είστε ο θησαυρός μας. Και είναι γραμμένο ότι όπου είναι ο θησαυρός του καθενός, εκεί είναι και η καρδιά του. Τον χτύπο της καρδιάς μας δεν τον ρυθμίζουν οι τρομακτικές ειδήσεις, οι βαρετές διασκεδάσεις, οι ψεύτικες τιμές και δόξες, τα καταναλωτικά προϊόντα με ημερομηνία λήξης.
Η μόνη γνήσια χαρά είναι για εμάς η δική σας χαρά, η προσωπική σας επιτυχία σε όποια ηλικία, σε όποιον τομέα. Μπορεί τώρα να αμφιβάλετε προσωρινά, θα διαπιστώσετε όμως και θα παραδεχθείτε σιγά-σιγά πόσα οφέλη αποκομίζετε από τη ζωή σε ένα σπίτι με γονείς και αδέλφια.
Γι’ αυτό, θα κλείσω με μιαν ευχή. Εύχομαι όλοι μας να κρατήσουμε την αγάπη, την πίστη, την ελπίδα, που είναι τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή μας, προσωπική και οικογενειακή.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 625

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ