12.7.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή την επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη και τις δικές σας θέσεις με τίτλο «Φράγμα» (ΟΔΟΣ 12/4/2012, σελ. 6) επιτρέψτε μου να καταθέσω και τη δική μου άποψη, όπως προκύπτει από την ενασχόλησή μου με τα θέματα της Τοπικής Ανάπτυξης για τα οποία έχω συγγράψει 3 τίτλους βιβλίων (Τοπική Ανάπτυξη, Αειφορική Ανάπτυξη της Ελληνικής Υπαίθρου και Κοινωνιολογία της Ανάπτυξης) και δεκάδες άλλα άρθρα, επιστημονικές εργασίες και μελέτες στα τελευταία 30 χρόνια κατά τα οποία ασχολούμαι με τα θέματα της ανάπτυξης.

Να επισημάνω ότι η καταγωγή μου είναι από το Δήμο Νεστορίου για όσους θα ήθελαν να το επικαλεστούν σε αυτήν την εποχή της μεγάλης καχυποψίας για κίνητρα και συμφέροντα, αλλά να προσθέσω ότι στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές υποστήριξα φανερά τον αντίπαλο του σημερινού Δημάρχου Νεστορίου και όπως πολύ καλά γνωρίζετε άσκησα κριτική και για τον κ. Πρόεδρο της απελθούσας Βουλής. Είμαι από αυτούς που πολιτεύονται με ειλικρίνεια και δεν συμμετέχουν σε δίκτυα αμοιβαίας υποστήριξης για να εξωραΐσω τα γνωστά κυκλώματα που μεσουρανούν στον τόπο μας και μας έφεραν σε αυτήν τη δεινή θέση.

Η επιστημονική άποψη και πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες είναι: «τα οφέλη από την αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων πρέπει να τα καρπώνεται ο πληθυσμός που κατοικεί κοντύτερα στα υπό εκτέλεση έργα». Συνεπώς η τροπολογία κακώς δεν έγινε δεκτή.

Στην ίδια αρχή βασίζεται ο τοπικός πόρος που εισπράττουν από τη ΔΕΗ χρόνια τώρα οι Δήμοι που πλήττονται από τη ρύπανση των εργοστασίων της. Οι πόροι αυτοί δεν μοιράζονται, όπως γνωρίζετε σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι οι αέριοι ρύποι μπορούν να διαχυθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και αμφιβάλω αν έγινε κάποια μελέτη κίνησης των αερίων μαζών για να υπολογιστούν τα ρυπαντικά φορτία που δέχονται οι διάφοροι Δήμοι. Ας μην ασχοληθούμε για την κακή χρήση αυτών των πόρων που δεν χρησιμοποιούνται για την άρση των αρνητικών επιπτώσεων. Αναρωτιέμαι αν κάποτε διερευνηθεί η αλλότρια χρήση αυτών των πόρων και καταλογιστούν ευθύνες;

Η κατασκευή του φράγματος στο Νεστόριο δεν θα έχει μόνον ευεργετικές επιπτώσεις αλλά και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις. Ελπίζω να έχει γίνει ουσιαστική και όχι διακοσμητική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα τις ελαχιστοποιεί. Οι ευεργετικές επιπτώσεις μπορούν να επιμεριστούν σε πολλούς άλλους Δήμους μακράν του Δήμου (άρδευση, ύδρευση), αλλά οι αρνητικές θα επιμεριστούν αποκλειστικά και μόνον σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Νεστορίου. Σε αντιστάθμισμα αυτών των επιπτώσεων έρχονται οι ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης να αποδώσουν κάποιους πόρους ως ευεργετήματα ή αντισταθμιστικά οφέλη (π.χ. εγκατάσταση ανεμογεννητριών) στις τοπικές κοινωνίες. Η πρώην Κοινότητα Ανάβρας στη Μαγνησία εισπράττει κάθε χρόνο 130.000 ευρώ από τη λειτουργία πάρκου με ανεμογεννήτριες που εγκατέστησε και εκμεταλλεύεται αλλοδαπή μάλιστα ιδιωτική εταιρεία.

Είναι και ηθικά απαράδεκτο να στερούμε τον πληθυσμό ενός ορεινού Δήμου από έναν πόρο και από την άλλη να διαλαλούμε υποκριτικά την ανάγκη συγκράτησης του στις πατρογονικές εστίες. Αυτό το υποκριτικό ενδιαφέρον οδήγησε στη γιγάντωση των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) όπου κατέχουμε το θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ μια και συγκεντρώσαμε το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι τα εμπράγματα δικαιώματα του έργου «δεν θα παραδίδονταν απαίδευτα στα χέρια εκλεκτών ιδιωτών» αν το έργο το υλοποιούσε η πρώην Νομαρχία Καστοριάς δεν με πείθει γιατί δε νομίζω ότι η Π.Ε. Καστοριάς έχει καλλίτερους και πιο αξιόπιστους μηχανισμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας. Αυτή είναι και η μεγάλη μας αδυναμία. Συνεπώς πρέπει να φτιάξουμε τάχιστα θεσμούς και διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την Βαλκανική μιζέρια προς την οποία βαδίζουμε ολοταχώς.

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
σ. καθηγητή αγροτικής κοινωνιολογίας ΑΠΘ
daoutop@otenet.gr και daoutop@agro.auth.gr


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαΐου 2012, αρ. φύλλου 642

Σχετικό κείμενο:
ΟΔΟΣ: Φράγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ