28.7.12

ΠαΣοΚ -Vs- ΠαΣοΚ

  • Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Θωμάς Αναστασίου το βράδυ των εκλογών, είπε στα τοπικά ΜΜΕ:

«Αρχικά ήθελα να ευχαριστήσω, όλους αυτούς που στάθηκαν δίπλα μου, αυτές τις δύσκολες 18 ημέρες, από την ημέρα που ανακοινώθηκε και επίσημα το ψηφοδέλτιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους, οι οποίοι έκαναν προσωπική υπέρβαση, για να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο αυτό, στην πιο δύσκολη, όπως αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα, ιστορικά και πολιτικά στιγμή, για το χώρο του ΠαΣοΚ από ιδρύσεώς του.
Θέλω να ευχαριστήσω, όλους τους φίλους, όλους τους συνεργάτες, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου, και ήταν παρόντες, σε μια δύσκολη για μένα δοκιμασία.
Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για μένα, διότι γνώρισα ανθρώπους γοητευτικούς, γνώρισα ανθρώπους, τους οποίους δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γνώριζα, αν δεν είχαμε την πορεία αυτή.
Αντιλαμβάνομαι μεα τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις αγωνίες των ανθρώπων αυτών, τις ανησυχίες τους. Αντιλαμβάνομαι, με πιο ώριμο πλέον τρόπο, τα προβλήματα που έχει ο νομός Καστοριάς.
Το αποτέλεσμα της Καστοριάς έχει δύο εκδοχές. Η μία η οποία εξηγεί και το αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι η παράταξη του ΣυΡιζΑ, το κόμμα του ΣυΡιζΑ, είχε μια οριζόντια και κατακόρυφη άνοδο πανελλαδικά από το 17,5% περίπου, στο 27%.
Αυτός είναι ο πολιτικός λόγος ο οποίος εξηγεί και το "ρεύμα" –όπως το λέμε στην καθομιλουμένη, το οποίο εμφανίστηκε στην Καστοριά. Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος ο οποίος είναι καθαρά εσωκομματικός και τοπικός. Γνωρίζεται όλοι - και είναι κοινό μυστικό - ότι ο πόλεμος, ο οποίος δέχθηκε το ψηφοδέλτιο αυτό, από τοπικούς τοπικούς παραγοντίσκους, του ΠαΣοΚ ήταν ανελέητος. Η επιλογή τους ήταν να τεθούν οριστικά εκτός ΠαΣοΚ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, είναι επιλογή τους και είναι σεβαστή.
Αναφέρομαι σ’ όλους τους θεσμικούς και μη παράγοντες του ΠαΣοΚ, οι οποίοι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όχι μόνο με μία δήλωσή τους δεν υποστήριξαν το νέο και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, ίσα-ίσα το κατακρεούργησαν. Λειτούργησαν ως άνθρωποι οι ο οποίοι ήσαν εκτός ΠαΣοΚ και δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί, δεν σεβάστηκαν ούτε την υστεροφημία τους, αλλά ούτε και τα 27 συναπτά έτη, στα οποία οι πολίτες του νομού Καστοριάς, οι πολίτες οι οποίοι ψήφιζαν ΠαΣοΚ, οι συμπολίτες μας, οι σύντροφοί μας, εμείς, εγώ, τους δώσαμε την δυνατότητα να μας εκπροσωπούν στην Βουλή, να κάνουν καριέρα ως πολιτικοί, να είναι άνθρωποι οι οποίοι κατέκτησαν αξιώματα και έφθασαν μέχρι το ύπατο αξίωμα του προέδρου της Βουλής.
Όπως είναι προφανές μιλώ για τον πρώην βουλευτή του νομού τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος έκανε ό,τι μπορεί, για να διαπομπεύσει την δική του υστεροφημία!
Τέλος θέλω να πω ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει μια διπλή ερμηνεία: Θεωρώ ότι η Καστοριά θα είναι, για πρώτη φορά, στους νομούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά ΠαΣοΚ, σ΄ όλη την Ελλάδα. Επίσης πιστεύω ότι, ο νομός Καστοριάς είναι μέσα στους τρεις νομούς, που καταγράφει ποσοστιαία άνοδο το ΠαΣοΚ πανελλαδικά.
Δώσαμε έναν αγώνα όλοι μαζί, ένα νέο καινούργιο ψηφοδέλτιο, ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο και εκεί θα ήθελα να καταλήξω: το αποτέλεσμα αυτό, πρώτον, επιδοκιμάζει την προσπάθεια ανανέωσης του προέδρου του ΠαΣοΚ σε όλη την Ελλάδα, διότι όταν το ΠαΣοΚ πέφτει πάλι κατακόρυφα πανελλαδικά, και κατρακυλά στο 12% όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα αποτελέσματα, στην Καστοριά, όπου παραδοσιακά δυσκολεύονταν να κατακτήσει υψηλά αποτελέσματα ανεβαίνει.
Αυτό λοιπόν, σίγουρα σε κάθε περίπτωση, πιστώνει τον πρόεδρό μας, στην απόφασή του να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση του ΠαΣοΚ.
Το δεύτερο είναι ότι, οι άνθρωποι οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια, έζησαν στην κυριολεξία από το ΠαΣοΚ, ανατράφηκαν από το Πα ΣοΚ, πολιτικά, προσωπικά, επαγγελματικά, στάθηκαν απέναντι στο ΠαΣοΚ.
Όλο αυτόν τον καιρό επέλεξα την σιωπή, διότι δεν ήθελα αν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα δημιουργούσε διαλυτικές τάσεις στο ΠαΣοΚ της Καστοριάς σε μία δεύτερη προεκλογική περίοδο
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε τοπικά, ήταν ένας αξιοπρεπής και πολύ καλός αγώνας. Δυστυχώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολιτικές συγκυρίες οι οποίες ήταν ανυπέρβλητες. Θα ήθελα κάνω μια προσωπική αφιέρωση στον πρώην βουλευτή του νομού Καστοριάς και πρώην πρόεδρο της βουλής τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, αφιερώνοντάς του ένα δίστιχο του ποιητή μας Κ. Καβάφη:
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις
την ζωή σου όπως θες
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».

  • Ο τ. βουλευτής και τ.πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος ανταπάντησε, λέγοντας μεταξύ άλλων στο ράδιο Καστοριά 93 fm:

« [...] Ποιος είναι αυτός που θα απονείμει και θα μοιράζει σε μένα και σε άλλους πιστοποιητικό κομματικής νομιμοφροσύνης και αγωνιστικότητας. Τι ανοησίες είναι αυτά; [...]
Είναι σοβαρές στάσεις αυτές. Είναι ένας πρωτοφανής αυταρχισμός, μία πρωτοφανής έλλειψη σοβαρότητας, και μία πρωτοφανής έλλειψη αίσθησης των πραγμάτων [...]
Θα τον συμβούλευα, να διαβάζει καλά τον Καβάφη, γιατί ο στίχος που διάλεξε ακριβώς αποτυπώνει την δικιά του συμπεριφορά. Είναι σημεία των καιρών.
Τι αμετροέπεια είναι αυτή, τι αλαζονεία; Θα τιμωρούμε τους πολίτες επειδή δεν μας έδωσαν την ψήφο τους; Θλίβομαι πραγματικά, για τον τρόπο σκέψης του κ. Αναστασίου. Ποιος είναι αυτός που θα πει ότι θα πρέπει να τεθούν εκτός κόμματος όσοι κατά την άποψή του δεν τρέχανε για να μοιράζουν τα φυλλάδιά του; Παραπονέθηκα εγώ ποτέ σε κανέναν γιατί δεν έτρεχε μαζί μου για να μοιράζει τα φυλλάδιά μου; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου [...]»


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουνίου 2012, αρ. φύλλου 647

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ