12.8.12

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Να πάτε στο διάβολο αν δεν μπορείτε να σώσετε τους Έλληνες»

Helmut Smit
πρώην γερμανός πρωθυπουργός

Έχοντας υπ’ όψη αυτήν την τόσο «περιεκτική» κουβέντα, αυτού του Γερμανού πρώην Πρωθυπουργού, πώς μπορείς να ξεκινήσεις να… κακολογείς τους σημερινούς Γερμανούς; Δεν χωρεί αμφιβολία πως, όπως παντού και πάντοτε υπάρχουν οι ευχάριστες ή δυσάρεστες, ανάλογα, εξαιρέσεις και μια ευχάριστη, τελικά, είναι αυτή του αγαπητού Smit.
Όμως η Μέρκελ (Πρωθυπουργός), ο Σόιμπλε (Υπ. Οικονομικών), ο Βεστερβέλλε (Υπ. Εξωτερικών) και μια σειρά άλλων, επικεφαλής οργανισμών, στελεχών της σημερινής Γερμανίας και εντύπων Μ.Μ.Ε. με τις καθημερινές δηλώσεις και δημοσιεύσεις τους, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, ή έστω, κάποιας διπλωματικότητας, στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο ελληνικός λαός, σε οδηγούν να βγάλεις από μέσα σου κάποια απωθημένα σου, γι’ αυτούς. Και επειδή δεν έχω την χάρη να δημιουργώ και να πετώ εύστοχες «ατάκες», θα δανειστώ κάποιες τρίτων, που έγιναν… κλασικές, όσο τους αφορά.
Έχει ειπεί λοιπόν ο Πάγκαλος, πριν κάποια χρόνια και ενώ ήταν υφυπουργός Εξωτερικών….
Έγραψα ο Πάγκαλος και θυμήθηκα το τελευταίο του: «όλοι μαζί τα φάγαμε» που όλους τους Έλληνες μας δυσαρέστησε! Δηλαδή τον καθένα μας ξεχωριστά! Όχι και όλοι μαζί! Πιστεύω πως ο Πάγκαλος δεν εννοούσε όλους τους Έλληνες, αλλά «πολλοί Έλληνες». Και οι καθημερινές αποκαλύψεις να κατακλέβεται το Δημόσιο Ταμείο από ανθρώπους στον… Παράδεισο που παίρνουν τις συντάξεις τους, από ανοιχτομάτηδες να παίρνουν επιδόματα τυφλών, γιατροί-φαρμακοποιοί να συνταγογραφούν – και να παίρνουν ακριβά φάρμακα, που τελικά κατέληγαν σε… πηγάδια (στην Πελοπόννησο), κυρίες του Ι.Κ.Α. να βγάζουν συντάξεις σε άτομα του κύκλου τους (και σύντομα), όταν οι πραγματικοί δικαιούχοι, περνούν και μήνες αλλά και χρόνια, να πάρουν την δικαιούμενη σύνταξη τους κ.λ.π., κ.λ.π., όπως κάθε μέρα βλέπουμε στον Τύπο, πρέπει να έχει δικαιωθεί ο Πάγκαλος.
Σκέφτομαι πως, αν ο Πάγκαλος, που συνηθίζει με λίγες λέξεις, να πετάει τις ατάκες του, όπως η τελευταία στην ιστοσελίδα του με τα, Τσ, τοποθετούσε μπροστά στην πολυσυζητημένη φράση του: «σχεδόν όλοι οι Έλληνες μαζί τα φάγαμε κ.λ.π.», δεν θα προκαλούσε θόρυβο και… θυμό. Θα τοποθετούσαμε, θα… στριμώχναμε όλοι οι Έλληνες τον εαυτό μας στον υποτιθέμενο χώρο που αφήνει έξω το σχεδόν» και δεν θα ενοχλούμασταν καθόλου. Θα απολαμβάναμε την χιουμοριστική πλευρά της ατάκας και βέβαια οι «άλλοι» οι πολλοί θα ήταν στην άλλη πλευρά την… κακιά.
Και επανέρχομαι: ο Πάγκαλος λοιπόν είχε ειπεί τότε πως: «οι Γερμανοί είναι γίγαντες με… πήλινα πόδια». Ας μη παρασυρθούμε να εξηγήσουμε τι εννοούσε και γιατί, αλλά κινδύνεψε να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμανία, από μια τέτοια δήλωση και μάλιστα από μέλος της κυβέρνησης! Τελικά το θέμα έκλεισε με κάποιες εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά. (Πάγκαλος είναι αυτός κ.λ.π., κ.λ.π.). Θα μας κακοφανεί, θα μας λείψει αν απομακρυνθεί εντελώς από την πολιτική. Είναι αλήθεια πως, κάθε τόσο, με δηλώσεις του, προς διάφορες κατευθύνσεις (και για συντρόφους του), ταράζει τα νερά των πολιτικών καταστάσεων και σε δύσκολες μέρες και προκαλεί ευχάριστα ή καμιά φορά, πικρά χαμόγελα!
Αρκετά παλαιότερα και συγκεκριμένα στην Κατοχή, ο πολύ καλός και ήπιος συγγραφέας Ασημάκης Πανσέληνος, έγραψε στο ημερολόγιο που κρατούσε: «Όλοι οι λαοί είναι άνθρωποι με ελαττώματα. Οι Γερμανοί είναι τέρατα με προτερήματα»! Θα είχε τον λόγο του!
Τέλος, τελευταία διάβασα το βιβλίο του Ιάκωβου Καμπανέλη, του σπουδαίου αυτού ανθρώπου της τέχνης και του πνεύματος: Μάουτχάουζεν. Πέρασε σχεδόν τρία χρόνια σ’ αυτή την κόλαση. Το συμπέρασμα είναι πως τα όντα, που διαχειρίζονταν αυτόν τον χώρο, δεν ήσαν άνθρωποι. Ήσαν ανθρωπόμορφα τέρατα! Βέβαια οι Γερμανοί είναι αυτοί που είναι και έτσι, όπως φαίνεται, θα είναι και στο μέλλον. Το δείχνει και η γενική ιστορία.
Σκέφτομαι πως κάποιο μάθημα στα σχολεία τους τουλάχιστο του δημοτικού, περί ανθρωπιάς, συναισθημάτων, αλληλεγγύης κ.λ.π., ίσως τους επηρέαζε λίγο. Δικό τους θέμα.Το δικό μας, όμως, πρόβλημα είναι σοβαρότερο και είναι αυτό που μας οδήγησε σ’ αυτήν την κατάσταση.
Ας διορθώσουμε την Δημόσια Διοίκηση. Ας μάθουμε να κερδίζουμε την ζωή, την καλύτερη ζωή, με έντιμη προσπάθεια, με σοβαρότητα και φιλεγρατικότητα και ας μάθουμε, προπαντός, να… σεβόμαστε τον κρατικό κορβανά!
…………
Είχα κλείσει το άρθρο, βγάζοντας το… άχτι μου, για την Μέρκελ και Σια, όταν ανοίγοντας την τηλεόραση άκουσα τους δημοσιογράφους του πρωινού προγράμματος την Παρασκευή (26/5) Καμπουράκη και Οικονομέα…. να αναφέρονται στον βραβευμένο με Νόμπελ γερμανό συγγραφέα Γκύντερ Γκράς. Πρόλαβα να ακούσω, πριν μεταφερθούν σε άλλο θέμα, πως ο βραβευμένος συγγραφέας σε ποίημα του, που δημοσίευσε κάποιο έντυπο, έπλεκε το εγκώμιο της Ελλάδας και των Ελλήνων για την προσφορά τους προς την Ευρώπη και καυτηρίαζε τους συμπατριώτες του για την συμπεριφορά τους προς την χώρα μας!
Και η τελευταία κουβέντα του Καμπουράκη ήταν: «Και λέγεται πως το περιεχόμενο του ποιήματος είχε αντίκτυπο στην Γερμανία». Δυστυχώς στην εφημερίδα που πήρα Σάββατο και Κυριακή δεν έθιξε το θέμα για να έχω περισσότερες λεπτομέρειες.
Ύστερα από αυτό, νοιώθω την υποχρέωση να σημειώσω, έναντι του προηγούμενου περιεχομένου του άρθρου, πως δεν μπορεί παρά να υπάρχουν και καλοί Γερμανοί πέρα από τον Helmut Smit. Διαδόθηκε πως ήταν πλαστό, αλλά ύστερα από τον θόρυβο, για κάτι τέτοιο, ο ίδιος, ο Γκύντερ Γκράς το διάβασε σε ραδιοφωνικό σταθμό, για να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Τον ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουνίου 2012, αρ. φύλλου 646

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ