6.11.12

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδες η ΔΕΗ;

Ο διορισμένος, ελέω κομματικών πεποιθήσεων, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ ανακοίνωσε πρότινος την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ για να αντιμετωπιστούν τα γρήγορα επιδεινούμενα οικονομικά της.
Παρέλειψε όμως να μας πει τι έκανε στο διάστημα της μέχρι τώρα θητείας του για να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγαλύτερης Δημόσιας Επιχείρησης στη χώρα μας που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν παρά προς μίμηση. Μήτρα κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών (αλήθεια τι έγινε το σκάνδαλο των εκατομμυρίων επιχορηγήσεων της Διοίκησης προς τα Συνδικαλιστικά Ταμεία χωρίς απόδοση λογαριασμού και παραστατικά;) που ανέβαζαν και κατέβαζαν διακόπτες και εξαργύρωναν την κομματική υπακοή τους με βουλευτικά αξιώματα, είναι αυτά που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη του μέσου πολίτη που παρατηρεί τα δημόσια πράγματα της χώρας. Κανένα θετικό σημείο. Κανένα άξιου λόγου επίτευγμα.
Η επίκληση της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης γίνεται για τη διατήρηση των παχυλών αμοιβών (καταμετρητές αμείβονται με αποδοχές Καθηγητού Πανεπιστημίου!) και της ραστώνης που τους χαρακτηρίζει. Φίλος που εγκατέστησε φωτοβολταϊκά στην κατοικία του σε γειτονικό τουριστικό Νομό της Θεσσαλονίκης εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι η σύμβαση που επρόκειτο να υπογράψει συμπληρώθηκε στο χέρι και αναπαράχθηκε με καρμπόν!. Ένοιωσα 40 χρόνια νεώτερος, μου εκμυστηρεύτηκε!. Είχα ξεχάσει ότι υπάρχουν. Όταν τους είπε ότι μπορούν πολύ εύκολα με ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή να ετοιμάζουν τη σύμβαση σε δευτερόλεπτα πήρε την απάντηση ότι έτσι είναι προγραμματισμένη η υπηρεσία και δεν μπορεί να αλλάξει!. Κρίμα στα στελέχη της. Τώρα ο ίδιος περιμένει πάνω από ένα μήνα το συνεργείο ή μάλλον τα συνεργεία να έρθουν για τη σύνδεση της μονάδας. Δύο παρακαλώ συνεργεία. Ένα για να τοποθετήσει το νέο μετρητή (να βιδώσει 4 βίδες και να γυμνώσει 4 καλώδια) και ένα άλλο για να σηκώσει το διακόπτη σε κάποια άλλη επίσκεψη. Διαμαρτυρόμενος για την αργοπορία εισέπραξε τη δικαιολογία του φόρτου εργασίας και όταν ρώτησε σε τι συνίσταται πήρε την αποστομωτική απάντηση ότι συνδέουν 3 την ημέρα!. Να σημειωθεί ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης συνδέονται 7 την ημέρα. Άλλος γνωστός στη Λαμία περιμένει 2 μήνες τώρα τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου και ξενυχτά στην ύπαιθρο με καραμπίνα φυλάσσοντας το από ενδεχόμενη λεηλασία!. Μπορείτε λοιπόν πολύ εύκολα να προσδιορίσετε την παραγωγικότητα του προσωπικού και να αντιληφθείτε τα εξ αυτής ελλείμματα που δημιουργούνται.
Να μην ξεχάσουμε ότι παραλαμβάνουν δωρεάν ένα δημόσιο αγαθό (λιγνίτης και τύρφη) και το σπαταλούν σε βάρος της οικονομίας και των επερχόμενων γενεών σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που έχουν συντελεστή απόδοσης κάτω από 25%. Δηλαδή σε κάθε 100 θερμίδες που παράγονται από την καύση οι 25 μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα. Για αυτά θα μας μιλήσει κάποιος, κάποτε; Πότε θα εκσυγχρονιστούν οι μονάδες για να βελτιώσουν την απόδοση και κατά συνέπεια και τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης;
Βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης με αύξηση της παραγωγικότητας και εκσυγχρονισμό των μονάδων είναι τα μέτωπα στα οποία πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της η νέα διοίκηση που όπου νάναι θα αναλάβει από την απερχόμενη. Ο μονόδρομος της αύξησης των τιμών που χρόνια τώρα ακολουθείτα, είναι για διοικήσεις μειωμένων ικανοτήτων. Τώρα μάλιστα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από αύξηση της τιμής του πετρελαίου (έχουμε πτώση των διεθνών τιμών) και έχουμε οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ