13.5.13

ΟΔΟΣ: Λάθη με ονοματεπώνυμα, διεύθυνση και τηλέφωνα.



ΟΔΟΣ 7.2.2013 | 678


Οι απολύτως αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της κατάργησης των σχολών του ΤΕΙ και η απειλούμενη κατάργησή του (στα χαρτιά) τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, σηματοδοτούν με τρόπο απογοητευτικό, το ναυάγιο μιας κοινωνίας. Της τοπικής κοινωνίας και της μεσοπρόθεσμης προοπτικής της. Από την βάση της ως την κορυφή. Και κυρίως σ’ αυτήν.

Ένα ναυάγιο που προκαλούν με τις αδυναμίες τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού. Συμπαρασύροντας ό,τι βρεθεί στην δίνη. Βεβαίως το εντυπωσιακό είναι, ότι απ’ αυτούς που με αφορμή τα ΤΕΙ διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτιά τους, επί 3-4 χρόνια κανείς δεν είπε κουβέντα για το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής και το έτοιμο κτήριο στην περιοχή της Κουμπελίδικης, το οποίο περιμένει την εκτέλεση του προεδρικού διατάγματος. Να φταίει άραγε το ότι βρίσκεται στο κέντρο της παλιότερης Καστοριάς και δεν θα επηρεάσει τα πέριξ; Διότι –εντελώς- συμπτωματικά, ό,τι αφορά την Καστοριά στην χερσόνησο, ενώνει σε μια ιδιόρρυθμη σιωπή τους κρατούντες. Μύτη δεν ανοίγει αν ο σεισμός, λιμός, λοιμός και καταποντισμός αφορά εκδηλώνεται στο παλιό αστικό κέντρο.

Εν πάση περιπτώσει, για το θέμα των ΤΕΙ, αν εξαιρεθεί ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημ. Σαββόπουλος, που αν μη τι άλλο δεν μηρύκασε το λόγια του και διαχώρισε την θέση του λέγοντας κάτι σαφές (αρκεί να γίνουν όλα όσα είπε πράξη), ατυχώς για τον τόπο, από τον δήμαρχο Καστοριάς ως τους βουλευτές της, διάχυτη είναι η εικόνα ότι οι αρνητικές εξελίξεις οφείλονται στην αναποτελεσματικότητα ή την αδυναμία των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις τύχες της Καστοριάς. Ο ένας βουλευτής να είναι επαναστάτης χωρίς αιτία και για την πόλη μάλλον του γλυκού νερού της λίμνης της. Προς το παρόν παραμένει βουλευτής για όλα τα υπόλοιπα, με ισχυρό ιδεολογικό περίβλημα, αλλά λιγότερο για τα άμεσα προβλήματα της περιοχής. Προφανώς πρέπει να βρει την χρυσή τομή.

Η άλλη, πάλι, να αποδεικνύει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες. Ακόμη και μετά τις ανακοινώσεις του σχεδίου «Αθηνά», αντέδρασε χωρίς να πείθει ότι έχει την πολιτική συναίσθηση της ευθύνης που εκπροσωπεί. Οι δηλώσεις της, ισοδυναμούσαν με τις φθεγματικές ατάκες της (περίπου) συνονόματης Μαρίας Αντουανέτας. Ή σαν να είναι η Καστοριά, μια συνηθισμένη δημόσια υπηρεσία του παλιού «καλού» καιρού, και η ίδια απλώς η προϊσταμένη της. Στην καλύτερη περίπτωση.

Διότι στην χειρότερη οι πρώτες αντιδράσεις της, μοιάζουν σαν να είναι… εισηγητής του σχεδίου «Αθηνά». Και όχι πολέμιός του. Στην συνέχεια, ευτυχώς για την ίδια, φαίνεται να αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε να γίνει μέρος του προβλήματος. 

Ο δήμαρχος να αποδεικνύει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η μέρα με την μέρα επιβίωση του ίδιου και του σχήματός του, στις θέσεις τους στα ηνία του Δήμου, με κορυφαίο στόχο την επανεκλογή. Ως εκεί και μη παρέκει. 
Διότι ειδικά στην περίπτωσή του, δεν πέρασαν παρά ελάχιστες μόλις εβδομάδες, αφ’ ότου ο ίδιος αναμόχλευσε μόνος του το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα ζητήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς ουσιαστικά να ερωτηθεί από κανένα. Με τις νωπές ακόμη θριαμβολογίες. 

Με τις δηλώσεις του εκείνες απέδειξε ότι αγνοούσε την πραγματική κατάσταση και τις εξυφαινόμενες εξελίξεις. Ακόμη ενδοξολογούσε τον (πολιτικό) εαυτό του προκαταβολικά, για το ότι δεν έμεινε «με δεμένα χέρια» με τρόπο αμετροεπή. Τελικά, διαψεύστηκε παταγωδώς. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τότε, ότι θα μπορούσε να επιδειχθεί τέτοια προχειρότητα. Και για τον λόγο αυτό, φάνηκαν πιστευτές οι δηλώσεις του. Είχαν όλοι την ανάγκη ενός σαφούς ονείρου. Ο ίδιος, μετά τις ανακοινώσεις, απέδωσε το δικό του λάθος, σε λάθος πληροφόρηση. Δηλαδή και πάλι οι άλλοι φταίνε!

Η ΟΔΟΣ, στο φύλλο της 676 | 24.1.13 υποδέχθηκε με θετικό τρόπο τις ανακοινώσεις του κ. δημάρχου. Τις πρόβαλε και με την πεποίθηση ότι, αφού για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν χωρούν οι επιπολαιότητες, άρα, τα ευχάριστα νέα του δημάρχου, δεν μπορεί να μην είναι ακριβή. Όλα αυτά με την ευχή να αποτελούν την απαρχή μιας νέας πορείας για τον δήμο και την πόλη της Καστοριάς. Ωστόσο οι εξαγγελίες ήταν πολύ ωραίες για να είναι αλήθεια. 

Μερικές μέρες μετά, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το μνημόνιο των σχολών με την κωδική ονομασία «Αθηνά», που η υλοποίησή τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη κατάργηση και απομάκρυνση όλων των σχολών ΤΕΙ από την Καστοριά, πάγωσαν όπως ήταν φυσικό την κοινή γνώμη και βάζουν την πόλη καθώς και τις γειτονικές δημοτικές ενότητες, στο ψυγείο.

Και όλα αυτά συνδυάζονται με την επαμφοτερίζουσα στάση που κράτησε ο δήμαρχος Καστοριάς στο ζήτημα της ανέγερσης του αστυνομικού μεγάρου και τις μεταμορφώσεις της δημοτικής πλειοψηφίας. Ενώ αφέθηκε να υποτεθεί ότι ο Δήμος Καστοριάς αναθεωρεί τις βεβαιότητές του, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, έγινε υπέρμαχος της κατεδάφισης. Με τις φραστικές δεξιότητες της αντιδημάρχου του, που αποδείχθηκαν προφητικές. Μόνο που αλλού κακάριζαν και αλλού τελικά γεννούσαν οι κότες. Με τέτοιο τρόπο, που να μην είναι σε θέση κανείς σήμερα να γνωρίζει με σαφήνεια, ποια είναι τελικά η άποψη και στάση του δημάρχου και της δημοτικής πλειοψηφίας σ’ αυτά τα θέματα. 

Το γεγονός ότι όλα συνέβησαν και χώρεσαν σε μερικές μόνο μέρες, πείθουν ότι είναι υπαρκτό μέγεθος ο κίνδυνος η Καστοριά να βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη εποχή και θέση από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν. Κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. 

Γεγονός είναι ακόμη ότι η απογοήτευση δεν περιορίζεται απλά στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και την διοίκηση του δήμου, αλλά και στην μείζονα μειοψηφία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του επικεφαλής της, κ. Κ. Λιάντση,  που ύστερα από μια αινιγματική διετία, έσπασε την σιωπή του (σαν να ήταν προσωπικό του δικαίωμα να μην ομιλεί και φέουδο του οι ευθύνες που ανέλαβε) και αποφάσισε -σαν να μην ήταν όχι απλώς καθήκον, αλλά επιτακτική υποχρέωσή του να παρέμβει (επιτέλους;). 

Εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον δήμαρχο Καστοριάς, αλλά μόνο στο επίπεδο της συμβολικής ρητορικής, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλα αυτά τα θέματα. Το μόνο που έμεινε είναι ότι εξομολογήθηκε δημοσίως ότι είναι… φίλοι. Φρόντισε ωστόσο, να προκαλέσει κατάπληξη, ξεκαθαρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θεωρεί χαμένη υπόθεση πλέον την Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά, και για τον λόγο αυτό πρότεινε να προσφερθεί από πλευράς του δήμου, το σχολικό κτήριο της Κουμπελίδικης, στο ΤΕΙ!

Αναμφίβολα κάκιστη ιδέα, και ασφαλώς κανείς δεν περίμενε να την ακούσει από τον επικεφαλής μιας δημοτικής μειοψηφίας, που ως νομάρχης Καστοριάς, αγωνίστηκε για την Αρχιτεκτονική Σχολή, και όχι για τμήμα ΤΕΙ. Αν δεν ήταν βέβαιος ότι θα άντεχε να υποστηρίξει τις αποφάσεις και απόψεις του αταλάντευτα, και ότι αντίθετα θα έσπευδε να επισημοποιήσει ο ίδιος ως καταργημένο το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, τότε θα ήταν προτιμότερο να μην ρίξει την Καστοριά σε κινδύνους και αδιέξοδα σαν κι’ αυτά που τώρα αντιμετωπίζει. Έχει σοβαρές ευθύνες (και) ο κ. Λιάντσης που προφανώς δεν τις έχει συνειδητοποιήσει, ακόμη.

Μέσα σ’ όλα αυτά, βρήκε την ευκαιρία ακόμη και ο τέως βουλευτής Καστοριάς κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, αν και ιδιώτης, να επιστρέψει στην δημόσια ζωή ως τιμητής και με ανακοινώσεις του, να καταγγείλει σήμερα, αυτά που προκάλεσε ήδη από τους πρώτους μήνες της πιο ισχυρής θητείας του στα βουλευτικά έδρανα (την τελευταία εκλογή του και ως πρόεδρος της βουλής) η ανεκδιήγητη και συμπλεγματική απόφαση του υπουργείου Παιδείας και δια βίου μάθησης, επί υπουργίας της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, να ξεκινήσει την εξυγίανση της Παιδείας, από τον ξαφνικό θάνατο της Καστοριάς. 

Όλα αυτά διαδραματίζονται ένα μόλις μήνα μετά τα τελευταία καρναβάλια, και την (κυβερνητική) βουλευτή να αφήνει το βάρος και την ευθύνη αντίδρασης προς το υπουργείο Παιδείας στις πλάτες της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας και τις δηκτικές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη. Η ίδια ωστόσο δεν αφήνει βασιλόπιτα για βασιλόπιτα, χωρίς να παρευρεθεί, στο σαφάρι για το τυχερό φλουρί.

Με νωπές ακόμη τις εικόνες και αναμνήσεις του δημάρχου Καστοριάς να χορεύει πάνω στα τραπέζια, μέσα στο γραφείο του δημαρχείου, και την βουλευτή Καστοριάς να τον συνοδεύει έκθαμβη από τις χορευτικές του φιγούρες. Αλλά και την θέα της ίδιας να χορεύει ως catwoman με τον ως superman βουλευτή του ΣυΡιζΑ-ΕΚΜ κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, με τις ειρωνικές ιαχές «μαζί μπορούμε καλύτερα», «η ανάπτυξη ήλθε» και «ό,τι θέλει ο λαός» κι’ άλλες τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις, είναι κατανοητό όσο ποτέ άλλοτε ότι η Καστοριά αντιμετωπίζει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα. 

Και ότι αρχίζει πια να είναι πολύ αργά γι’ αυτή. Αργά ακόμη και για τα κροκοδείλια δάκρια ορισμένων. Στην πραγματικότητα δυστυχώς, τώρα πληρώνεται ο λογαριασμός. Όπως η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κατάρρευση εξ αιτίας της μακροχρόνιας κραιπάλης, έτσι και η Καστοριά τώρα θα κληθεί να πληρώσει τα λάθη της. Λάθη με ονοματεπώνυμα, διεύθυνση και τηλέφωνα. 

Τώρα όλοι μοιάζουν να τρέχουν για να ανατρέψουν την κατάσταση. Προκαταβολικά όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθούν σημαντικά τα πράγματα. Το πολύ-πολύ να μοιραστεί η συντριβή. 

Ας κρατούσαν τουλάχιστον οι χοροί, να νομίζουν οι εκλεκτοί και εκλεκτές ότι ζουν σε ένα παραμύθι διαρκείας. Τώρα εξηγείται γιατί έκριναν ότι ήταν ιστορικό το γεγονός της ανύψωσης της ελληνικής σημαίας στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού και το «ανέβασαν» σε μαρμάρινη πλάκα. Μην τύχει και ξεχαστεί ποτέ το 2012 έτος. Και μάλλον κανείς δεν θα το ξεχάσει. Στις αρχές του 2013, ήδη πληρώνεται το μάρμαρο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 678

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ