31.7.13

ΠΑΝΟΥ Θ. ΠΟΥΓΓΟΥΡΑ: Θέλω να πάω κι εγώ, σας παρακαλώ κύριε, πάρτε με κι εμένα




Το Μπουένος Άυρες. Από εκεί ο νέος πάπας των φτωχών. Εκεί και το μέγαρο της Ακαδημίας του Ναυτικού. Στους πάνω ορόφους οι δεξιώσεις και οι υψηλόβαθμοι. Κάτω στο ευρύχωρο υπόγειο όσοι προσάγονται επειδή διαφωνούν -και το δήλωσαν- με την “στρατιωτική δημοκρατία”. Μαζεύονται πολλοί, ο χώρος στενάχωρος. Μερικοί θα μεταφερθούν -ανακοινώθηκε- στο Νότιο τμήμα της Αργεντινής. Όσους πρόκειται να ταξιδέψουν τους γίνεται μια ένεση ενδομυϊκά, θα δράσει σε λίγα λεπτά, η μερική νάρκωση διευκολύνει την μεταφορά. Όλα δείχνουν ότι εκεί όπου θα πάνε θα είναι καλύτερα από ότι εδώ στο υπόγειο. Πολλοί είναι όσοι ζητούν να φύγουν μαζί με τους άλλους:
–Πάρτε κι εμένα σας παρακαλώ κύριε, θέλω να πάω κι εγώ!
Από εκεί στο αεροπλάνο κι ύστερα πάνω από τον Ρίο ντε λα Πλάτα, τον «ασημένιο ποταμό». Αφού η ένεση νάρκωσε ελαφρά την όποια αντίδραση, την όποια συνείδηση, άνοιγε η καταπακτή του αεροπλάνου. Κάτω περίμενε το ασημένιο ποτάμι με το μεγάλο πλάτος και το αρκετό βάθος. Τώρα, μετά από χρόνια, όσοι πήγαν κι όσοι το θέλησαν παρακαλώντας, είναι σε φωτογραφίες στα χέρια των συγγενών. Τις κρατούν στις διαδηλώσεις και στις πορείες για τους εξαφανισμένους, κανείς τους δεν έφτασε, κανείς τους δεν γύρισε. Ο Ατλαντικός έπεφτε λίγο μακρύτερα. Το ποτάμι είναι παραδίπλα στο Μπουένος Άϋρες. Don't cry for me Argentina… Aυτός ήταν ο λόγος που κάποτε στην Καμπότζη ζήτησα αυτό το τραγούδι, στην Πνόμ Πένχ όπου βρέθηκα μετά την πτώση του καθεστώτος του Πολ Ποτ. Εκεί είχαν να κλάψουν ενάμισι εκατομμύριο θύματα. Δίπλα κυλάει ο ποταμός Μεκόγκ, όμως δεν χρειάστηκε. Εκεί κανένας τους δεν είπε «πάρτε με και μένα κύριε…».


Σχετικό κείμενο: ΟΔΟΣ: Argentina


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 689, μαζί με το κείμενο του ιδίου "Στ’ αγάλματα στην πλατείας της Φιλικής Εταιρείας στην Αθήνα ένα χάδι…".
φωτό: "Ο Σκεπτόμενος" (1906) του François-Auguste-René Rodin (1840-1917) στην πλατεία του Κογκρέσου  του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, βαμμένος ροζ και στην βάση του γκράφιτι "Pensá de qué te sirvió tanto pensar antes de que se termine" (Σκέψου τι υπηρετείς και παράλληλα σκέψου πριν όλα τελειώσουν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ