18.7.13

Ανακοίνωση

Απογοητευτική, εθνικά θλιβερή και διάτρητη η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, αφού αγνόησε κατάφορα την επιστημονική εισήγηση της αρμόδιας Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης υπέρ της διατήρησης του ιστορικού στρατώνα «Μαθιουδάκη», αποτελώντας ως απόφαση ξεκάθαρο προϊόν απροκάλυπτων, κι ασφυκτικών πολιτικών παρεμβάσεων και πιέσεων, των οποίων όλοι μας υπήρξαμε σοκαρισμένοι θεατές τους τελευταίους μήνες, από τοπικούς πολιτικούς, που όχι μόνο δεν απέκρυψαν τις παρεμβάσεις τους αυτές, αλλά και τις διαφήμισαν με υπερηφάνεια μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ.
Η αναίτια και με ισχνά έως και έωλα επιχειρήματα κατεδάφιση ενός εμβληματικού ιστορικού μνημείου της πόλης μας, του μοναδικού μνημείου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την απελευθέρωση της Καστοριάς από τους Τούρκους, θα φέρει για πάντα την σφραγίδα των πολιτικών αυτών προσώπων, που την επεδίωξαν και την επέβαλαν με απροκάλυπτο τρόπο και ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
Εμείς, πολιτιστικοί φορείς και απλοί πολίτες της Καστοριάς, υπερασπιζόμενοι το ιστορικό μνημείο κάναμε το αυτονόητο καθήκον μας απέναντι στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.
Γι’ αυτή την στάση μας πολεμηθήκαμε από πολλές πλευρές, συκοφαντηθήκαμε ως πρόσωπα, οι θέσεις μας αποκρύβησαν ή διαστρεβλώθηκαν συστηματικά.
Κι όμως, πιστεύαμε και υποστηρίζαμε την απλή, κοινή λογική: Να σωθεί, να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί ο ιστορικός στρατώνας, και ταυτόχρονα να κτισθεί το πολυπόθητο νέο Αστυνομικό Μέγαρο παραδίπλα, στον άφθονο διαθέσιμο χώρο του στρατο-πέδου που δεσμεύθηκε να παραχωρήσει ο Δήμος Καστοριάς.
Δυστυχώς όμως, ακόμη κι επί της κοινής λογικής, στην παντοιοτρόπως χρεοκοπημένη Ελλάδα συνεχίζουν ακόμη να υπερισχύουν άλλες επιδιώξεις.
Μετά την άνευ λόγου (κι άνευ αντίστασης) κατεδάφιση του παλιού νεοκλασικού Γυμνασίου της Καστοριάς το 1971 επί Χούντας, η κατεδάφιση στις μέρες μας του ιστορικού στρατώνα είναι το επόμενο ντροπιαστικό πολιτιστικό έγκλημα, που θα αμαυρώσει την ιστορία της πόλης μας και των –εκλεγμένων αυτή τη φορά- πολιτικών εκπροσώπων της, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας μας.
Για όσους λοιπόν αγωνίστηκαν για την κατεδάφιση του μοναδικού αυτού μνημείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, αλλά και για όσους αδιαφόρησαν γι’ αυτήν, επισημαίνουμε πως:
Η ασέβεια απέναντι στην ιστορία της πατρίδας, χαρακτηρίζει ανθρώπους που κατά βάθος δεν σέβονται απολύτως τίποτα, πέρα από τον εαυτό τους και τα προσωπικά τους συμφέροντα κι επιδιώξεις.
Η αδιαφορία, η άγνοια και η εχθρότητα απέναντι στο παρελθόν, προδικάζουν ένα θλιβερό μέλλον.
Για ακόμη μία φορά, ΚΡΙΜΑ για την Καστοριά. Μπορούσε να έχει καλύτερη μοίρα.
ΜΥΗΣΙΣ
ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11.4.2013, αρ. φύλλου 687


5 σχόλια:

  1. Ι.Ι.18/7/13

    Ύστερα να μη κατηγορεί η Εκκλησία την Πολιτεία!
    Το Κράτος υποχώρησε στη διαμαρτυρία-απαίτηση (ορθότατη) τριών Συλλόγων.
    Η Ιεραρχία απαξίωσε βαπτισμένους Χριστιανούς, υποτίμησε ονόματα ανθρώπων που παρακαλούσαν εναγωνίως να συνεχίσουν την πνευματική τους ζωή εν ειρήνη.
    Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης, εκών άκων:
    Θα είναι άξιοι πολλών δακρύων.

    Πρωτίστως των δικών του, συμπληρώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκότος18/7/13

    Αυτή η ανακοίνωση είναι από το πρώτο στάδιο.
    Στη συνέχεια, από τους 3 συλλόγους, ΜΟΝΟ το "Σπασμένο Ρόδι" προχώρησε την υπόθεση στα Δικαστήρια, και έτσι, μέχρι στιγμής, σώθηκε το κτίριο.
    Άρα, φίλε-η "ΙΙ", μόνο 2-3 άτομα, κατάφεραν ό,τι κατάφεραν.
    Στην περίπτωση της τοπικής Εκκλησίας, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Κυριαρχούν τα ανθρώπινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ι.Ι.18/7/13

    Πρώτον, αισθάνομαι ότι οφείλω στους αναγνώστες την πηγή της πληροφορίας που με έβαλε σε σκέψεις.
    http://www.alphafm.gr/archives/74559#comment-32687

    Δεύτερον, ευχαριστώ τον/την με το ψευδώνυμο "Σκότος" για την ενημέρωση. Ειλικρινά το αγνοούσα.
    Η "προφητεία" του/της όμως εύχομαι να μην πραγματοποιηθεί, για ευνόητους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαγγέλης18/7/13

    @ΙΙ
    Πότε κατηγόρησε η Εκκλησία την Πολιτεία; Λάθος κάνεις! Ίσα-ίσα τεμενάδες τους κάνουν τους πολιτικούς μη και χάσουν τίποτα από τα συμφέροντα τους. Στα λόγια μόνο ξεσπαθώνουν δήθεν τάχαμου απ' τους άμβονες , για να τα χάφτει ο κοσμάκης και μετά... τάτσι-μίτσι-κώτσοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/7/13

    SYGXARHTHRIA STO "SPASMENO RODI"!!!
    EFERE GOURI TELIKA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ