9.9.13

ΟΔΟΣ: Το Συμβούλιο της Επικρατείας πάγωσε την κατεδάφιση του Μαθιουδάκη


ΟΔΟΣ 6.6.2013 | 695

Σημαντική αποδεικνύεται η προσωρινή δικαστική κρίση και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση του κτηρίου στο τ. Στρατόπεδο «Μαθιουδάκη». Στο ανώτατο Δικαστήριο πιθανολογήθηκε ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την διάσωση του κτηρίου του Μαθιουδάκη, μέχρι η απόφαση του ΚΑΣ και του αρμόδιου υπουργού που υπέγραψε την καταδίκη του χωρίς την παραμικρή αναστολή ή αμφιβολία, να υποστούν τον δικαστικό έλεγχο για την νομιμότητα και την ουσία τους. Παράλληλα η προσπάθεια στο Πρωτοδικείο Καστοριάς δεν τελεσφόρησε επειδή κρίθηκε ότι η διαφορά, υπάγεται στην δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων και μόνο αυτών.

ΕΤΣΙ, η εξέλιξη στο ΣτΕ ικανοποίησε όπως ήταν φυσικό, όσους είχαν κινητοποιηθεί για την σανίδα σωτηρίας του ιστορικού κτηρίου, συμμετέχοντας με την υπογραφή ή την οικονομική τους ενίσχυση στην προσφυγή στην Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από την τελική της έκβαση που απαιτεί περαιτέρω προσπάθεια, αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και εξισορροπεί κάπως την κατάσταση.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ πρέπει να γίνει αντιληπτό εν όψει και της οξύτατης ανακοίνωσης της βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου, την οποία διένειμε σχολιάζοντας την ανακοίνωση για την υπόθεση του Στρατώνα στο Μαθιουδάκη, που είχε προηγουμένως εκδώσει ο ΣυΡιζΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του πολιτικού γραφείου της κ. Μαρίας Αντωνίου, επιχείρησε να κομματικοποιήσει την υπόθεση. Καταχωρήθηκε στο π. φύλλο της ΟΔΟΥ και έμεινε ασχολίαστη, αφού ήταν από μόνη της εντυπωσιακή. Πιο πολύ διότι με το απροσδόκητο περιεχόμενό της, έδειχνε να αδιαφορεί αν θέτει στο στόχαστρο δυσαρεστημένων κύκλων της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και απλούς ιδιώτες.

ΜΟΝΟ που πριν στεγνώσουν ακόμη οι μελάνες της όξυνσης, η δικαστική εξέλιξη, στο υψηλότερο επίπεδό της, αυτού του ΣτΕ, δεν επιβεβαίωσε την κ. Αντωνίου. Αντιθέτως εκλογίκευσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση (την διάσωση ή όχι του κτηρίου και όχι τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας) και δικαίωσε όσους υποστήριζαν ότι χρειάζεται προσεκτική επανεξέταση.

ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ενδιαφέροντος της ίδιας της βουλευτή της Ν.Δ. για το πολιτιστικό πλήγμα που θα προκαλούσε η κατεδάφιση, φαίνεται ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να ξανασκεφτεί. Διότι στο ΣτΕ αποφασίστηκε η αναστολή κάθε εργασίας κατεδάφισης του κτηρίου, τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο του 2014.

ΣΥΝΕΠΩΣ η προοπτική για την σωτηρία του κτηρίου, δεν έσβυσε κάτω από τον θόρυβο των πανηγυρισμών και του πολιτικού ορυμαγδού κύκλων της Ν.Δ. και του αδίδακτου τοπικού ΠαΣοΚ, που θριαμβολογούσε για την απόφαση του ΚΑΣ και προπαντός του αρμόδιου υπουργού.

ΜΟΝΟ που όλα αυτά δεν είναι γνωστό ή σαφές αν πολιτικά διδάσκουν όσους πρέπει. Και προπαντός το πολιτικό επιτελείο της βουλευτή της Ν.Δ. που βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αλλεπάλληλα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία εγκλωβίστηκε από τις αρχές του π. φθινοπώρου με τις βιαστικές και ενθουσιώδεις δηλώσεις και κινήσεις της. Αλλά και τις πραγματικές δυσκολίες της ευθύνης που ανέλαβε να αποτελέσει η ίδια την λύση σε πολιτικά και τοπικά προβλήματα, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας την εκλογή της σε αυτό το περισπούδαστο κάποτε αξίωμα. Ο πήχης του οποίου εγκλωβίζεται σε παραδείγματα που απογοητεύουν. Και σε ατάκες του είδους «όλοι μαζί μπορούμε».

ΜΟΝΟ που «όλοι μαζί» μπορούν και όσοι δεν συμμερίζονται την κυνική πολιτική άποψη που δέχεται αμάχητα και μοιρολατρικά κάθε απόφαση, όσο καλή κι’ αν είναι (όπως η ανέγερση ενός νέου και αναγκαίου αστυνομικού μεγάρου) με οποιοδήποτε όμως τίμημα.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ίσως παράσχει την ευκαιρία και δυνατότητα στους αρμόδιους και υπεύθυνους να αναζητήσουν άμεση λύση για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου σε γειτονικό όμορο χώρο, του ίδιου ή άλλου οικοπέδου της ίδιας περιοχής. Και να συνδράμουν όλοι ώστε να διασωθεί το ιστορικό κτήριο.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 695



Επιλογή σχετικών κειμένων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ