18.11.13

Λόγος & αντίλογος

Τα φυτώρια πάνω στα κάστρα

Οι Ιουστινιανοί και οι Βουλγαροκτόνοι στόλισαν την πόλη μας με ψηλά και τρεις σειρές κάστρα, με σκοπό την φύλαξή της από τους διερχόμενους ανατολικούς και δυτικούς βαρβάρους.
Κι όπως φαίνεται και σήμερα φρόντισαν να κτισθεί το δημαρχείο ανάμεσα στα κάστρα για να μην κινδυνεύει από τους εσωτερικούς εχθρούς.
Αλλά το δυστύχημα είναι πως τα κάστρα κινδυνεύουν να γκρεμισθούν και η φύλαξη των αρχόντων θα είναι χωρίς περιφρούρηση.
Όλα τα κάστρα από την γωνία της οικοδομής Ν. Βέργου μέχρι την οικοδομή Ηλία Βουΐτση, οδό Παπαρέσκα, γέμισαν από δένδρα μικρά και μεγάλα και κινδυνεύουν με τις μεγάλες τους ρίζες να κατεδαφιστούν, κυρίως αυτά που είναι δίπλα στην οικοδομή Παπακυρίλλου.

Είναι τόσο μεγάλα, γιατί βρήκαν τις διαχωριστικές γραμμές των κάστρων και με τα χρόνια έγιναν τεράστια, μάλιστα το ένα ήδη έχει ξηλώσει τα κάστρα και μικρές πέτρες είναι πεσμένες στο πρώτο στήριγμα δίπλα στο περίπτερο Στράτου Βασιλειάδη.
Μια μικρή μόνο επίσκεψη των αρχόντων του δήμου θα τους πείσει για τον επερχόμενο κίνδυνο της καταρρεύσεως του κάστρου. Τέσσερα θηρία δένδρα, νέοι βάρβαροι ανέβηκαν στα κάστρα και θα μας εξαφανίσουν.
Τα παράπονα των γειτόνων επαγγελματιών δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους ιθύνοντες για την κοπή των δένδρων ως μας υπέδειξαν. Η δικαιολογία φθηνή, πως δεν επιτρέπει η Αρχαιολογία να τα κόψουν. Και για την ιστορία. Η Αρχαιολογία της Καστοριάς ασχολείται μόνο με τις πέτρες, ενώ της Φλωρίνης η αντίστοιχη μόνο με τα νομίσματα…
Αγαπητοί μου σε περίπτωση πυρκαγιάς με τα ξηρά χόρτα και άλλα αντικείμενα ριγμένα στα κάστρα θα επέμβει η Αρχαιολογία; Η μόνη υπηρεσία που θα κληθεί από τον δήμο θα είναι χωρίς την άδεια της Αρχαιολογίας, η Πυροσβεστική.
Λοιπόν, γιατί αυτή η διαφοροποίηση του Δήμου; Προτού φθάσουμε στην καταστροφή ο Δήμος οφείλει να προλάβει κάθε κίνδυνο κατακρημνήσεως και φωτιάς. Δεν θα κτίσουμε οικήματα ιδιωτικά, ούτε και κρατικά στα κάστρα. Μόνο συντήρηση αναγκαία στο δημότη και τον δήμο.
Η όποια ολιγωρία και καθυστέρηση από πλευράς σας, θεωρείται ιστορικό έγκλημα για την πόλη για την πολιτιστική της ιστορία των χιλίων χρόνων Βυζαντίου.
Ο κύριος Αργύριος Παύλου είναι στη διάθεσή σας…

Ευχαριστώ
Ν. Πρώιος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουλίου 2013, αρ. φύλλου 699

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ