23.6.14

Λόγος & Αντίλογος

Προς τη διευθυνση της 
εφημερίδος «ΟΔΟΣ» Καστοριά

Ελλάδα και Νορβηγία

Κύριε Διευθυντά,

Διαβάζoντας τον έγκριτο καθημερινό τύπο, πληροφορήθηκα για την τεράστια οικονομική διαφορά Ελλάδος και Νορβηγίας. Οι Ελληνες πένητες και κατηφείς και οι Νορβηγοί πλούσιοι και ευτυχέστατοι. Αμφότεροι όμως έχουν έναν πλουτοπαραγωγικό παράγοντα (αέριο-πετρέλαιο) και μάλιστα σε ίσες, ίσως, ποσότητες. Τι συμβαίνει; όλοι το ξέρουμε και κανείς δεν μιλάει ή και αυτοί πού ομιλούν λένε αστεία!

Μια άλλη επίσης πληροφορία, μας λέει ότι (σημαντικό) μέρος από τα κέρδη των Νορβηγών, από την εκμετάλλευση των πηγών αυτών, κατατίθεται εντόκως σε ειδικό ταμείο, για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά (2015-2050) για αναπτυξιακούς λόγους ώστε να μην έχουν τη φτώχεια, ανεργία και κακομοιριά. Αυτό είναι κράτος, και μπορεί να γίνει και σε εμάς εύκολα και γρήγορα, αρκεί να στελεχώσουμε τα υπουργεία μας με έλληνες ειδικούς συμβούλους και μάνατζερ (ως πχ κ. Μανιάτης),αλλά όχι μόνο φιλαράκια εκ Μεσσηνίας. Τότε θα αποκτήσουν μεγαλύτερα αποθέματα στα ταμεία των υπουργείων ή αλλού, αλλά όχι στη τσέπη των συμβούλων.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν για τα ποσοστά πού θα πάρουν τα δημοκρατικά (ή ολιγαρχικά κατά Αριστοτέλη) μας κόμματα; Η αιτία της ευημερίας στη Νορβηγία είναι η σωστή εκμετάλλευση της βόρειας θάλασσας των υδρογονανθράκων από όπου προσπορίζονται πολλά δις το χρόνο, μέρος των οποίων αποθηκεύουν για τις μελλούμενες γενεές.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του κ. πρωθυπουργού ότι από τους δικούς μας υδρογονάνθρακες θα πάρουμε 150 δις ευρώ μας γέμισε χαρά και ελπίδα.

Με τιμή,
Αναστάσιος Κοβάτσης
καθηγητής πανεπιστημίου

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 731

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ