25.8.14

ΟΔΟΣ: «Δεν ήξερα»


ΟΔΟΣ 15.5.2014 | 740


Ο Μάϊος συμβολίζει σταθερά μια αληθινή έκρηξη. Ως θρίαμβος της φύσης, ή (και) ως μήνας της εργατικής πρωτομαγιάς, έχει καταχωρηθεί στην συλλογική συνείδηση σαν το ετήσιο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί το νέο, το εορταστικό και μαχητικό – αισιόδοξο.

Στην περίπτωση του φετινού Μαΐου με την Άνοιξη να δείχνει αρκετά καθυστερημένα τα σημάδια της και τρεις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές - περιφερειακές και ευρωεκλογές) να ακολουθούν, από τις οποίες ειδικά αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης που διεξάγονται την προσεχή Κυριακή, απαιτώντας δύο γύρους ψηφοφορίας, παραμένει αμφίβολο εάν επιβεβαιωθεί η αίσθηση της νέας αρχής, της αναγέννησης. Ή ο αποχαιρετισμός στο παλιό. Ή αν στο τέλος του μήνα θα είναι διαδεδομένη η εντύπωση της καμιάς μεταβολής.

Μη μεταβολής, η οποία σε τοπικό πολιτικό επίπεδο παρουσιάζει τάσεις επικράτησης ιδίως στις εκλογές για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην οποία παρά τους κλυδωνισμούς τις αμφισβητήσεις και τον προβληματισμό, δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις, εκτός από τις αυξομοιώσεις, έστω κι’ αν απαιτηθεί επαναληπτική εκλογή.

Έτσι, δεδομένου ότι στον Δήμο Άργους Ορεστικού, νικητής θα είναι ούτως ή άλλως ο ένας από τους δύο μονομάχους, η αληθινή απορία για το στίγμα του φετινού Μαΐου, εστιάζεται στις εκλογές για τον Δήμο Καστοριάς. Δευτερευόντως βεβαίως στον Δήμο Νεστορίου.

Και μόνος ο αριθμός των υποψηφιοτήτων (δημάρχων και συνδυασμών) αποδεικνύει το μέτρο της πρόκλησης που εμπνέει η διαδικασία στους υποψηφίους. Ειδικά στην περίπτωση της Καστοριάς, στην οποία, οι δημοτικές εκλογές προσλαμβάνουν παραδοσιακά το γνώρισμα του πολιτικού αφροδισιακού, μακροχρόνιας διάρκειας. Διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί η συρροή υποψηφίων.

Άλλο ζήτημα είναι να διεκδικούν την εκλογή ένας – δύο υποψήφιοι και εντελώς διαφορετικό, αρχικά να την διεκδικούν ακόμη περισσότεροι και σε τελικό στάδιο, πολλοί να είναι οι επίδοξοι με αναρίθμητους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ώστε στο τέλος, να προκαλείται πλήρης σύγχυση. Και όλα αυτά σε ένα Δήμο, όπως της Καστοριάς, με σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα. Ένα Δήμο βαθειά διαιρεμένο, χωρίς καθόλου χρόνο για χάσιμο. Ένα Δήμο που σχηματίζεται από αποτυχημένα αθροίσματα διαφορετικών συνόλων αστικού και αγροτικού κόσμου.

Στην περίπτωση του Δήμου Νεστορίου, στον οποίο τρεις θα είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί συνδυασμοί -πολλοί για τα ποσοτικά μέτρα του ιστορικού Δήμου- τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και πιο ξεκάθαρα. Κυρίως επειδή το δίλημμα έχει σαφή πολιτικά στοιχεία. Ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών θα καταγράψουν δυναμικές και πολιτικούς συσχετισμούς.

Στην Καστοριά όμως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές κυριαρχεί η αμφιβολία, που επικεντρώνεται στο ζήτημα της εναλλαγής προσώπων στην διοίκηση του Δήμου, με πρώτο και κρισιμότερο αυτό του δημάρχου που τελικά θα εκλεγεί. Με την πόλη, από άποψη υποδομών να έχει μείνει στα μέσα της δεύτερης θητείας του τότε δημάρχου Δ. Παπουλίδη δηλαδή το 2000. Και ενώ όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς συμβολίζουν κάτι πολύ συγκεκριμένο και προσωπικό. Το οποίο είναι σαφώς πολιτικό στις περιπτώσεις των υποψηφίων κκ. Α. Αγγελή, Σ. Κουμπάνη, Αθ. Καρανικολόπουλου και Βασ. Χαραμοπούλου. Στο φαινόμενο αυτό που προκαλεί διαρροή, διάσπαση και σύγχυση των κοινωνικών δυνάμεων, αποτυπώνεται η απογοητευτική νεοελληνική πραγματικότητα.


ΟΔΟΣ 15.5.2014 | 740

Δεδομένο είναι ότι τυχόν επανεκλογή του μέχρι τώρα δημάρχου κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, του επιφυλάσσει μια δεύτερη θητεία. Αυτή την φορά για πέντε (5) ολόκληρα χρόνια. Αλλά με προβλέψιμο λίγο–πολύ μέλλον. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι απ’ όλους τους υποψήφιους δημάρχους ο νυν δήμαρχος διαθέτει το πιο μακροχρόνιο παρελθόν, μετρημένο σε αρκετές τετραετίες. Με τον ίδιο να έχει χρηματίσει από δημοτικός σύμβουλος (μειοψηφίας ή πλειοψηφίας) και αντιδήμαρχος μέχρι βεβαίως δήμαρχος στην τοπική αυτοδιοίκηση, με πιο πρόσφατη την λήγουσα θητεία του.

Δικαιολογούν οι επιδόσεις του και το έργο του, τον τίτλο του πιο μακροχρόνιου αιρετού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καστοριά, σε όλη την δημοτική ιστορία; Η απάντηση μοιάζει εύκολη. Το αποτέλεσμα όμως της κάλπης όχι.

Το μέλλον, σε περίπτωση επανεκλογής του νυν δημάρχου, που σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις αναμένεται με σημαντική πιθανότητα να είναι ο ένας από τους δύο μονομάχους του δευτέρου γύρου των εκλογών, είναι μέλλον προβλεπτό και επειδή με την παρουσίαση των πεπραγμένων του, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, λίγο πολύ κατέστησε σαφές το πώς εννοεί και τι θα πράξει στην διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Καθώς και με ποιους περίπου θα συμπορευτεί, αν βεβαίως εκλεγεί. Ο κ. Χατζησυμεωνίδης, χωρίς αμφιβολία, έδειξε ικανοποιημένος από την τριετία που πέρασε.

Κατά την άποψη της ΟΔΟΥ, πρόκειται περί στρατηγικού σφάλματος. Το οποίο δεν διασκεδάζεται ούτε και από τις φιλόδοξες – ουτοπικές υποσχέσεις υποψηφίων μεμονωμένων συμβούλων του, ότι θα μετατρέψουν την νότια παραλία, σε... Bora Bora!

Αντίθετα η εκλογή κάποιου άλλου από τους υπόλοιπους υποψηφίους κκ. Ανέστη Αγγελή, Νικόλαο Βασιλειάδη, Αθανάσιο Καρανικολόπουλο, Συμεών Κουμπάνη, Βασιλική Χαραμοπούλου, ασφαλώς και εμπνέει περιέργεια για το μέλλον μιας ολόκληρης πενταετίας. Έως και δεκαετίας ίσως, δηλαδή έως το 2025, δεδομένου ότι όπως συνηθίζεται από τους δημάρχους διεκδικείται πάντοτε και δεύτερη, συνεχόμενη στην πρώτη θητεία. Για να ολοκληρώσουν, το μεγαλεπήβολο έργο τους.

Συνεπώς, προφανές είναι ότι ανεξάρτητα από την αδιαφορία των πολιτών, η ψήφος στις εκλογές αποτελεί και αυτή την φορά ιδιαίτερα σοβαρό δικαίωμα και καθήκον. Το οποίο γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο δεδομένου ότι το ατομικό στίγμα των υπόλοιπων υποψηφίων δημάρχων, χωρίς να είναι κυριολεκτικά απρόβλεπτο, πάντως δεν είναι ούτε δοκιμασμένο ή επιβεβαιωμένο από την θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έστω κι’ αν ο μεν κ. Ανέστης Αγγελής διετέλεσε βουλευτής Καστοριάς στο παρελθόν, ή ο κ. Σ. Κουμπάνης αντιδήμαρχος Καστοριάς.

Διότι ο κ. Αγγελής που διαθέτει μακροσκελές βιογραφικό στα κομματικά και κοινωνικά πράγματα των δεκαετιών 1980 και 1990, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενώ ο κ. Σ. Κουμπάνης υπήρξε αντιδήμαρχος, στην τελευταία περίοδο του παλιού Δήμου επί δημαρχίας κ. Ιωάννη Τσαμίση με τον «ανεξάρτητο» συνδυασμό του. Τώρα βέβαια κατέρχεται και με το προφίλ του σαφώς πολιτικοποιημένου, μιας και δεν διαφεύγει ότι εκλέχτηκε για βραχύ χρονικό διάστημα βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους ‘Ελληνες» το 2012. Με απόψεις και δηλώσεις που έχουν προκαλέσει συχνά εντύπωση.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τρεις υποψήφιους, έχουν βεβαίως το συγκεκριμένο προφίλ ο καθένας τους, που κυμαίνεται από το πρωτόγνωρο ως το ιδιαίτερα γνωστό και σαφές. Και συνεπώς είναι σχετικά ευχερές να προβλεφθεί το μέλλον, στην υπόθεση εκλογής τους.

Και στις δυο περιπτώσεις (των πολιτικοποιημένων και μη), των υποψηφίων δημάρχων με τα γνωρίσματά τους ομαδοποιημένα στις δυο βασικές κατηγορίες αυτές ( προβλεπτού - προβλέψιμου) κανείς από τους εκλογείς δεν θα μπορεί στην συνέχεια να ισχυριστεί εύκολα «δεν ήξερα». Διότι πολύ απλά θα μπορεί κάποιος άλλος να του ανταπαντήσει «δεν ρώταγες;»


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 740.


4 σχόλια:

  1. Μιμόζα η αισχυντηλή25/8/14

    Εσείς, κύριε Μπαϊρακτάρη, γιατί δεν επικαιροποιείτε το μπλογκ και δεν αναρτάτε κάτι από την προχθεσινή ορκωμοσία, να αναφωνήσουμε όλοι μαζί "ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/8/14

    Ρωτήσαμε, ρωτήσαμε!! Γι' αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Τέτοια προεκλογικά κείμενα, μας έσωσαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/8/14

    @ Μιμόζα η αισχυντηλή
    Για πες μας τι ξέρεις αγαπητή Μιμόζα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιμόζα η αισχυντηλή26/8/14

    Ευχαρίστως να σας πω, αγαπητέ Ανώνυμε, ό,τι γνωρίζω.
    Εσείς όμως... θα το αντέξετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ