13.8.14

Λόγος & αντίλογος


Κύριε Διευθυντά,

Κατά την εξόδιο του συμπαθέστατου Λευτέρη Σιαπέρα που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ακούστηκαν από παρισταμένους βιοτέχνες αρκετές και ηχηρές φωνές, από λίγους φυσικά, γιατί όπως ανέφεραν «Σήμερα εδώ έπρεπε να είναι όλη η Καστοριά...». Δυστυχώς αυτό το παράπονο μεταφράζεται σε αγνωμοσύνη των πολυπληθών πελατών του οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν πολλάκις και με υπευθυνότητα από τον ενδημήσαντα Λευτέρη. Μόνιμο αυτό το παράπονο, φίλοι μου...
Οι μπαταρίες τις ευγνωμοσύνης άδειασαν και γέμισαν της αγνωμοσύνης σ’ αυτήν την πόλη. Ο Λευτέρης χωρίς τσέπες... Σε κάθε συναλλαγή έλεγε «Θέλεις κι’ άλλα...;». Βοήθησε επί πολλά χρόνια την πόλη ανιδιοτελώς, κυρίως τους γουνοποιούς στην λεπτή τέχνη του σχεδιαστή. Η μεγάλη απασχόληση των παραγωγών μας στο είδος αυτό, αναπληρώθηκε από τον σπουδαγμένο γουναρά Λευτέρη, άριστο σχεδιαστή μοντέλων. Πόσοι θα είχαν χάσει τις παραγγελίες τους από τις βιτρίνες και τα παζάρια τους αν ο ενδημήσας Λευτέρης δεν προσέφερε αυτήν την εργασία; Δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο σαν τον «ιεραπόστολο» Λευτέρη. Γι’ αυτό είναι δικαιολογημένα τα παράπονα των ολίγων, γιατί αυτή θα ήταν και η δικαίωσή του. Να μην ήταν ικέτες αρχικά για την εξυπηρέτησή τους, αλλά τώρα, εκείνη την ώρα, να ήταν καλόκαρδοι και ευγνώμονες.
Αυτά δεν γράφονται για να θυμηθούν οι συναλλασσόμενοι το χρέος τους αλλά για τον Λευτέρη μόνο, τον ευεργέτη της πόλεως κατά την περίοδο ακμής της γουνοποιίας. Μεγάλη η διαφορά του από τους απλούς και με λίγες γνώσεις γουναράδες. Λευτέρη άξιο το έργο σου για την πόλη. Μ’ αυτά τα λίγα θα σε συντροφεύσουμε στο σαρανταήμερο μνημόσυνο σου.

Ν. Πρώιος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 739.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ