21.12.14

Λόγος & αντίλογος




Αγαπητή Οδος,

Τι το θέλα και πάτησα στην θέση on τον δέκτη της τηλεόρασής μου, πρωΐ-πρωΐ το περασμένο Σάββατο κάνοντας zapping –όπως ισχυρίζονται ότι κάνουν όσες και όσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν εντελώς «τυχαία» όλα τα προγράμματα όλων των τηλεοπτικών σταθμών, και γνωρίζουν από στήθους όλους τους διαλόγους.

Διότι έγινα αυτόπτης στην επανεμφάνιση του τ. βουλευτή Καστοριάς (και τ. προέδρου της Βουλής) κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, στην δημόσια τηλεόραση στην πρωϊνή εκπομπή «Σαββατοκύριακο». Την οποία μαζί με εμένα που έπεσα πάνω της στο zapping είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το π. Σάββατο 19 Ιουλίου, οι τηλεθεατές. Mετά από πολλούς μήνες απουσίας και «σιωπής» του επιφανούς συμπολίτη.

Σε μια εκπομπή που συντόνιζαν δυο παρουσιάστριες –απ’ αυτές του βαθέος– με την βοήθεια μιας άλλης δημοσιογράφου-σχολιαστή που με τις ατάκες της, έκανε τον κεντρικό προσκεκλημένο της εκπομπής να χαμογελά ευχαριστημένος.  Με τα «αμείλικτα» ερωτήματά τους, οι τρεις κυρίες, δεν άφησαν τον προσκεκλημένο τους να πάρει ανάσα.

Τον υποχρέωσαν να παραδεχθεί, ότι όσα γίνονται τώρα είναι λάθος, ότι η κυβέρνηση τα πάει περίπου δράμα, ότι το σημερινό δεν είναι το ΠαΣοΚ, αλλά κάτι άλλο. Σαν υποχείριο της Νέας Δημοκρατίας μου φάνηκε ότι εννοούσε. Ότι το ΠαΣοΚ εκφράζεται ιστορικά και αυθεντικά από άλλους και όχι από την σημερινή ηγεσία του. Ότι μόνο σωστά έπραξε ο τ. πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, και κανένα λαθος.

Και πώς μόνοι οι άλλοι κάνουν λάθη, και ότι τον άδειασαν τον τότε πρωθυπουργό, οι «σύντροφοί» του. Και όμως, ο ίδιος προτίμησε ως άλλος μάρτυρας να πιει το ποτήρι της προδοσίας, να φορέσει τον στέφανο εξ ακανθών και να ανατραπεί. Για το καλό της χώρας και των προοδευτικών δυνάμεων. Έτσι τις λέγανε σ’ αυτή την εκπομπή τις πάλαι ποτέ «δημοκρατικές δυνάμεις».

Διότι -ναι κι’ αυτό είπε ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος -ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε όπως ισχυρίσθηκε ο ίδιος, και νόμιζα και εγώ, ούτε λιποτάκτησε όπως του ανταπαντούν οι Καραμανλικοί, καθώς περηφανευόταν ότι ο ίδιος δεν θα λιποτακτήσει ποτέ, αλλά ότι τον… ανέτρεψαν!

Το ποιος, δεν θέλει δα και ερώτημα. Τον ανέτρεψαν είπε ο τ. πρόεδρος της Βουλής οι συμφραζόμενοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και οι ολιγάρχες της οικονομίας. Ωστόσο πάνω στο zapping δεν άκουσα να ρωτήθηκε ή να απάντησε για το αν συνέβη αυτό, τότε ποιος ο λόγος που παραμένει βουλευτής του ΠαΣοΚ και δεν παραιτείται καταγγέλλοντας τους προδότες, αλλά αντίθετα εισπράττει την αγάπη του λαού συγχρόνως με την βουλευτική αποζημίωση, στο ακέραιο.

Είπε ακόμη, ότι ζήσαμε ιστορικές στιγμές μαζί τους, ότι οι κύριοι «λεφτά υπάρχουν» θα μας επέβαλλαν λιγότερα μέτρα, γεγονός που το επιβεβαιώνω, αφού και εγώ θυμάμαι τον καταπληκτικό όρο «εμπροσθοβαρή» μέτρα, τον οποίο ποτέ δεν κατάλαβα. Αλλά φοβούμαι ότι δεν είχαν μια ερμηνεία ούτε και οι ίδιοι οι λόγιοι της ελληνικής Γραμματείας και Οικονομίας.

Και είπε ακόμη το φοβερό, ότι το μέτρο της εξίσωσης των τιμών καυσίμων (που υπενθυμίζω εγώ ότι αποφασίστηκε και άρχισε να επιβάλλεται επί πατριωτικού ΠαΣοΚ) απέτυχε, και ότι –έτσι κατάλαβα τουλάχιστον- είναι πολύ λίγοι και πολύ μικροί οι σημερινοί κυβερνώντες που δεν μπορούν να ορθώσουν ανάστημα και να βρωντοφωνάξουν στην τρόϊκα: φτάνει.

Με λίγα λόγια είπε τόσα όσα δεν χρειάστηκε και πολύ να καταλάβω προς το πού θα γείρουν το σκάφος του ΠαΣοΚ την κιβωτό του Νώε – Παπανδρέου αν δεν κατορθώσουν να μπατάρουν το σκαρί του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και έτσι κατάλαβα καλά για ποιο λόγο οι εκφραστές του παλιού καλού ΠαΣοΚ στην Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία, μου μοιάζουν πιο πολύ με τις «δημοκρατικές δυνάμεις» της δεκαετίας του 1980.

Δεν άκουσα βέβαια καθόλου την λέξη Καστοριά, και πώς να την ακούσω θα μου πεις, αφού ο υψηλός προσκεκλημένος, ως «θεσμικός» κλήθηκε και ανακρίθηκε από τις ακαταμάχητες και αυστηρές ερωτήσεις. Όπως δεν άκουσα και καθόλου, μα καθόλου την λέξη αυτοκριτική. Αν και για να είμαι δίκαιος έκανε αυτοκριτική… στους άλλους.

Ύστερα οι καλές και μαχητικές, ανεξάρτητες παρουσιάστριες και η καλή σχολιαστής δημοσιογράφος, τον ευχαρίστησαν σεμνά και βυθίζοντας βαθειά το βλέμμα τους στο δικό μου, που παρακολουθούσα μαγεμένος την metamorphosis, μου υποσχέθηκαν ότι στο μέλλον (ναι είδαν και μέλλον χωρίς κούπα του καφέ) θα έχω και άλλη ευκαιρία να απολαύσω την ανάλυσή του. Αρκεί να κάνω zapping βεβαίως.

Θαρρώ ότι το Φθινόπωρο προσεγγίζει επικίνδυνα τις μέρες μας.

Αναγνώστης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 750



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/12/14

    Όταν η αυτοκριτική απουσιάζει παντελώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/12/14

    Με τόση ασάφεια περιμένεις και να καταλάβουμε για ποιον μιλάς @1;;;;;; Για τον πολιτικό, για τις δημοσιογράφους ή για τον αναγνώστη; Όλα παίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ