24.3.15

Πρόσωπα 2014: Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας [8]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2014 | 8.1.2015 | 770

Κοινωνικοποιημένες ευαισθησίες

σε μια πόλη με κακή παράδοση 


Παρά το γεγονός ότι το έργο του, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, και αναγνωρισμένο ακόμη, ένας από τους αναγνώστες που μεταξύ πολλών το υπέδειξαν το ζήτησε «για τη δυναμική, πρωτότυπη και ουσιαστική δράση με την οποία λειτούργησε (μες στο 2014) στην Καστοριά, αλλά και για την όλη του δράση». Και χωρίς αμφιβολία, η επιλογή του Κέντρου αυτού που προσέρχεται σε μια πόλη με κακή παράδοση σε κοινωνικοποιημένες ευαισθησίες πάνω σε κοινωνικά ζητήματα (όπως για παράδειγμα την μάστιγα των ναρκωτικών και της ανεργίας) που άπτονται της ιδιωτικότητας, των στερότυπων, του φόβου, και άλλων αποτρεπτικών παραγόντων που σχετίζονται με την οικογένεια, είναι κάτι ταυτόχρονα και καλό και κακό.

Καλό για τον αυτονόητο λόγο: επιτέλους υπάρχουν στην Καστοριά, δράσεις και συνειδήσεις που συσπειρώνονται γύρω από λεπτές υποθέσεις και προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ηθική της περιοχής. Αλλά και το πολιτικό επίπεδο, άμεσα και έμμεσα και μάλιστα σε ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία που δεν γνωρίζει διακρίσεις δυστυχώς.

Όλοι θα έχουν ακούσει για μεγαλοδικηγόρο, μεγαλοπολιτικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και μάλιστα της Αριστεράς, ο οποίος διετέλεσε σε ιδιαίτερα υψηλά καθήκοντα που προϋποθέτουν έλλειψη εμπάθειας και αμεροληψίας, πατέρα πολιτικού που συχνά απασχολεί λόγω συμπεριφοράς, να έχει αναμειχθεί σε επεισόδια συστηματικής βίας στην τέως ή όχι σύζυγό του. Και όμως κανείς δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει ανοικτά γι’ αυτό, ένα θέμα στο οποίο μερικές φορές η ιδιότητα θύτη και θύματος είναι ταυτόσημη και ο Οιδίπους είναι μια από τις αιτίες του φαινομένου.

Κακό ταυτόχρονα διότι αποδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει και στην Καστοριά που ζει βυθισμένη σε μακαριότητες και ταμπού, σε κάποιους αιώνες παλιάς συμπεριφοράς και αντιλήψεων αλλά και πρακτικών που θωρακίζονται πίσω από στερεότυπα και ανεπάρκειες.

Χωρίς πολλά λόγια, το έργο του Κέντρου είναι τεράστιο και δυστυχώς μακρύς ο δρόμος στρωμένος με πέτρες και κακοτράχηλος. Όπως και μοναχικός


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 770

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/3/15

    Πρόκειται για μια ομάδα νέων επιστημόνων που η δουλειά τους κάνει αίσθηση. Ξεχωρίζει όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Να μην τους ματιάσουμε! Ευχόμαστε η συνέχεια να είναι αντάξια του ξεκινήματός τους! Το χρειάζονται οι γυναίκες και η κοινωνία ολόκληρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ