2.5.15

Ανοικτή επιστολή-πρόταση στον δήμαρχο Καστοριάς


ΟΔΟΣ 18.12.2014 | 769

Η κατεδάφιση του ενός επιπέδου του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς, απέδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος στατικότητας, στον χώρο των εκδηλώσεων που βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο.

Ταυτόχρονα η κατεδάφιση ανέδειξε την σημασία και την προσφορότητα του χώρου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το πόσο πολύ ενδείκνυται για την στέγαση πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Δεκατρία χρόνια εγκατάλειψης, άφησαν δυστυχώς τα σημάδια τους στον όροφο. Τα περισσότερα καθίσματα καταστράφηκαν, το ίδιο και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, αλλά σημασία έχει ότι ο χώρος διασώθηκε, είναι εκεί, υπάρχει και είναι ασφαλής.

Στο παρελθόν, η πρόταση μας να μετατραπεί η αίθουσα του τέως κινηματογράφου Rex στην πλατεία Ομονοίας, σε Δημοτικό θέατρο,  παράπεσε στα αζήτητα. Όπως και πολλές άλλες προτάσεις αξιοποίησης υπαρχόντων χώρων.

Τώρα με το Πνευματικό Κέντρο, δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες. Ο θεατρικός εξοπλισμός και τα έπιπλα (καθίσματα, ηλεκτρολογικά κλπ) μπορούν πολύ εύκολα να αγοραστούν ακόμη και ελαφρώς μεταχειρισμένα από αλλοτινές κινηματογραφικές αίθουσες που έκλεισαν. Με περιορισμένες σχετικά δαπάνες και πολύ σύντομα ο Δήμος Καστοριάς, μπορεί να ανακτήσει αίθουσα εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Καστοριάς.

Ο Σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι» απευθύνει πρόταση στον Δήμο Καστοριάς να τολμήσει την ανακαίνιση του χώρου ώστε οι Τέχνες και τα Γράμματα –και ίσως η αναβίωση του Δημοτικού Θεάτρου- να βρουν και πάλι μια στέγη σε εποχές δύσκολες σαν την σημερινή και η πόλη της Καστοριάς να πάψει να αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγή της Δυτικής Μακεδονίας, αν όχι της Ελλάδας.

Κύριε Δήμαρχε,

Ψηφίσαμε αλλαγή δημάρχου, διότι πραγματικά επιθυμούσαμε έναν δήμαρχο που θα έκανε διαφορετικά πράγματα από ό,τι οι προηγούμενοι και θα αντιμετώπιζαν την Καστοριά με αγάπη και όραμα. Αν εσείς πιστεύετε ότι αλλάξαμε δήμαρχο για να κάνει ακριβώς τα ίδια με τους προηγουμένους, νομίζουμε ότι κάνετε τραγικό λάθος.

Σκεφτείτε λίγο σοβαρά την πρόταση, εγκαταλείποντας τα μεγαλόπνοα σχέδια, και παραμένοντας στα μικρά και ουσιαστικά.

Σπασμένο Ρόδι
Ελένη Τσαδήλα



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 769


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/5/15

    Απίστευτο ότι δεν υπάρχει.....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοφία Καρακάντζα [Mavros Gantzos facebook]2/5/15

    Αγαπημένοι,κάθε φορά που σκέφτομαι την Νένη μας,σκέφτομαι ταυτόχρονα πόσο η Καστοριά είναι ορφανεμένη χωρίς την φλογοβόλα της ύπαρξη.
    Ωστόσο βλέπω και παρακολουθώ την επιμονή των φίλων και συντρόφων της πάνω στα θέματα που πολέμησε με πάθος.Το Πολιτιστικό Κέντρο, τον Πολιτισμό,την ύπαρξη μιας πυρηνικής ομάδας που μέσα από τις δράσεις της ευαισθητοποιεί και ενεργοποιεί την γύρω κοινότητα.
    Η έγνοια της για το περιβάλλον που αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο σημαντική όλα αυτά και χιλιάδες άλλα μικρά καθημερινά και όμορφα που αποτελούσαν το σύμπαν της Νένης είναι πολύτιμα και βλέπω με συγκίνηση πως οι άνθρωποι που την αγάπησαν γι αυτό που ήτανε συνεχίζουν να επιμένουν.....με αγάπη.
    Σοφία Καρακάντζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/5/17

    Τα μαύρα χρόνια συνεχίζονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/5/17

    Συμφωνούμε τρίτε σχολιαστή.
    Με αυτόν τον καημό έφυγε η Νένη...
    Και να πει κανείς ότι ζητούσε τίποτε εξωπραγματικό; τίποτε πάνω από τις δυνάμεις μας;
    Θέληση μόνο χρειαζόταν. Αυτό που λένε "πολιτική βούληση". Τουλάχιστον. Για να μη μιλήσουμε για έμπνευση...
    Αυτά πού να τα βρεις στη Σατραπεία...
    Και τί ζωή χωρίς αυτά θα κάνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/5/17

    Το Rex να γινει δημοτικο θεατρο. Η καλυτερη λυση η Νενη την εδωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ