2.6.15

Πρόσκληση

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς
και οι εκδόσεις Κέδρος
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της
Νίνας Ράπη 
«Κατάσταση Φούγκας» 
το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 20:30 
στο δημοτικό αρχοντικό Βέργου (οδός Αϊδήτρας), Ντολτσό.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Ηλίας Παπαμόσχος.

Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο αντιδήμαρχος Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου, συμμετέχουν ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μιχαήλ και η κοινωνιολόγος Ιωάννα Μανέτα. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν τα μέλη του συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι», Αθηνά Κιορπελίδου, Μαρία Μουστάκα και Γεωργία Παγούνη. Η διάθεση του βιβλίου θα γίνει από το βιβλιοπωλείο της Ανδρονίκης Δούκη.

  • Περιγραφή του βιβλίου
Δώδεκα μικρές ιστορίες συνθέτουν την Κατάσταση φούγκας της Νίνας Ράπη.

Από την Πλατεία Κοτζιά στο Μπρίξτον, από την Πλατεία Εξαρχείων σε ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, κι από το Λονδίνο σε μια μικρή συνοριακή πόλη. Οι τόποι διαφορετικοί, οι άνθρωποι, αν και διαφορετικοί, ίδιοι. Με επιθυμίες, όνειρα, διαψεύσεις, απογοητεύσεις. Άλλες ιστορίες είναι φανταστικές. Άλλες ξεκινούν από πραγματικά γεγονότα παρμένα από τις σελίδες των εφημερίδων. Κοινός παρανομαστής η ελευθερία, η απελευθέρωση από μια κατάσταση.

Κατάσταση φούγκας. Μια πολυφωνική σύνθεση. Μια μουσική φράση που εμφανίζεται, από τη μια φωνή στην άλλη, χωρίς ουσιαστικές αλλοιώσεις στη μελωδική της δομή. Οι ήρωες της Νίνας Ράπη είναι αλλιώτικοι, ιδιαίτεροι και ταυτόχρονα εξαιρετικά οικείοι. Όλοι βρίσκονται στο περίπου, ανάμεσα στη ζωή και την επιβίωση. Ζουν και δεν ζουν. Κατάσταση φούγκας. Παραμένουν διχασμένοι ανάμεσα σε αντιφατικές έννοιες: επιθυμίες και ηθική, ελευθερία και καταπίεση, επανάσταση και υποταγή, όνειρο και πραγματικότητα. Τολμούν την αυτογνωσία, την αμφισβήτηση, την αναζήτηση, τη φυγή από τα συνηθισμένα. Κατάσταση φούγκας. Όλοι αναζητούν την ελευθερία, τη λύτρωση. Και κάποιοι βιώνουν την απογοήτευση. Και πάλι από την αρχή.


  • Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Η Νίνα Ράπη γεννήθηκε στο Άργος Ορεστικό, έζησε πολλά χρόνια στο Λονδίνο και πρόσφατα επέστρεψε και ζει στην Αθήνα. Γράφει θεατρικά, διηγήματα και δοκίμια. Ορισμένα θεατρικά της έχουν βραβευτεί ή διακριθεί και όλα έχουν παρουσιαστεί σε χώρους όπως: Southbank Centre, Soho theatre, Lyric studio, Tristan Bates, ICA, Riverside studios, Gielgud theatre (Λονδίνο), Εθνικό θέατρο (Αναλόγιο), Ινδία (πρώτο βραβείο BITS Festival), Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία.         
 Έχει γράψει επίσης το κείμενο για την παράσταση Οι μύθοι της λίμνης  που παρουσίασε ο σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι» και ο Δήμος Καστοριάς στη Σπηλιά του Δράκου (2012).         
Μελέτες για τα έργα της και δικά της δοκίμια εκδόθηκαν από Cambridge University Press, Routledge, Mimesis Edizioni, Cambridge Scholars Press, Harwood Academic Press κ.α. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Γκρίνουιτς για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης Ιδρύτρια και Αρχισυντάκρια του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού Brand Literary Magazine. Το 2014 κυκλοφόρησε η τελευταία της συλλογή διηγημάτων Κατάσταση Φούγκας (Κέδρος). Επίσης το 2014 ανέβηκαν οι Άγριες Νότες στο θέατρο Αγγέλων Βήμα και το λιμπρέτο της Raven στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.  www.nina-rapi.com


Σχετικές αναρτήσεις:






1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ