2.9.15

ΟΔΟΣ: Η ιδεολογία της ασχήμιας


ΟΔΟΣ 9.4.2015 | 783

Οι σκηνές της περασμένης εβδομάδας στην διάρκεια «κλαδέματος» ή κοπής πλατάνων και γενικά δένδρων σε παραλίες της πόλης της Καστοριάς και σε άλλα σημεία της, κεντρικά ή απόκεντρα –στα ελάχιστα που υπάρχουν ακόμη δένδρα- με κλαδιά και κορμούς να κείτονται κάτω, αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά επανάληψη, των ίδιων και των ίδιων απογοητευτικών θεαμάτων.

Συνεργεία του δήμου, ή ιδιώτες εργολάβοι με απευθείας αναθέσεις, - αυτό δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά, με συντονισμένα στο full τα ηλεκτρικά πριόνια, με τα τσεκούρια και τις αξίνες στα χέρια τους να επιδίδονται στο αποτροπιαστικό έργο της καταστροφής.

Μερικά λεπτά της ώρας αρκούν για την καταστροφή όσων η φύση μεθοδικά και σε βάθος χρόνου, είχε αναπτύξει και δημιουργήσει στο περιβάλλον της Καστοριάς. Κρύβοντας τις ασχήμιες της πόλης και το κατάντημά της με τα φύλλα και το μακιγιάζ. Έτσι είναι ολοφάνερο ότι η ασχήμια και η κακογουστιά είναι ιδεολογία, κυρίαρχη αισθητική, απόλυτο δικαίωμα στην Καστοριά, όχι μόνο τώρα, αλλά από παλιά.

Και όπως πάντοτε συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η υπερβολική κλάδευση πραγματοποιήθηκε με μια ποικιλία «δοκιμασμένων» και γνωστών προσχημάτων: της μείωσης του όγκου και μεγέθους των δένδρων για λόγους ανάπτυξης, προστασίας και υγείας του ίδιου του δένδρου, αλλά προπαντός προληπτικούς και ασφάλειας ανθρώπων και περιουσιακών αγαθών. Δηλαδή για την καταστροφή υπεύθυνα δεν είναι τα ταπεινά, αλλά υψηλά ένστικτα, κίνητρα και αισθήματα για την φύση και τον άνθρωπο. 

Και όλα αυτά στην πόλη με το πιο υποβαθμισμένο φυσικό, αστικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ενώ θα της ταίριαζε ακριβώς το αντίθετο. Μαθήματα φύσης και υπευθυνότητας στο άντρο της προχειρότητας. 


Την περασμένη εβδομάδα: Η εντολή του αντιδημάρχου Καστοριάς για «αυστηρό κλάδεμα» της δενδροστοιχίας της βορείου παραλίας. 

Το ανησυχητικό είναι, ότι οι ηθικοί αυτουργοί είναι δημότες και κάτοικοι που παροτρύνουν τις δημοτικές αρχές. Τις απειλούν, τις προειδοποιούν, τις χειραγωγούν. Μεμονωμένοι ή ενεργώντας συλλογικά επιχαίρουν και θριαμβολογούν. Όπως συνέβη με σωματείο της περιοχής Απόζαρι που τις τελευταίες ημέρες συγχάρηκε τον δήμο για την καταστροφή. Απονέμοντας εύσημα και ευαρέσκειες. Αντί να ξεκινήσει το ίδιο δενδροφυτεύσεις. Μάλιστα το ίδιο πράττουν και ορισμένοι που κόπτονται για τον πολιτισμό. Και όμως εκφράζουν χαρά για την γύμνια που επέφερε η επιχείρηση «αυστηρό κλάδεμα». 

Σε μια πόλη, στην οποία πότε με την μαζική θανάτωση των αδέσποτων τετράποδων, (γεγονός για το οποίο στην κοινή γνώμη θεωρήθηκαν υπεύθυνοι δύο αντιδήμαρχοι), πότε με την μεταχείριση της μόνιμα μολυσμένης λίμνης και πότε με την κοπή των δένδρων και φυσικά πότε με τις καταστροφές των μνημείων της, δείχνει ανησυχητική ανοχή στην βαρβαρότητα. 

Πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο καμένη και κομμένη γη, καμένα ή κατεδαφισμένα μνημεία δεν μοιάζουν να είναι ταυτόσημες καταστάσεις. Ούτε ένδειξη νοικοκυροσύνης, καθαριότητας και πολιτισμού. Εδώ πάλι, οι εγχώριοι, θαυμάζουν την καταστροφή. Την ίδια στιγμή που οι αντιδήμαρχοι των σχετικών αρμοδιοτήτων «οργώνουν» την Ευρώπη στα αλλεπάλληλα θεσμικά ταξιδάκια τους, και διαπιστώνουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος παντού στην Ευρώπη.

Το δυσάρεστο είναι ότι με ομόφωνες αποφάσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Καστοριάς, καθώς και της επιτροπής Ποιότητας (!!) Ζωής του Δήμου Καστοριάς, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο του 2014 έγινε δεκτό αίτημα (χρονολογούμενο από το 2008) για την κοπή μεγάλου και αιωνόβιου πλατάνου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε περιφράξεις οικοπέδων σε δημοτικό δρόμο. Σύμφωνα με το σκεπτικό και τις αιτιολογίες της απόφασης το δένδρο θα δεχθεί «αυστηρό κλάδεμα» και από τα 26 μέτρα ύψος θα κατέβει στα 15 για... προληπτικούς λόγους! (*)

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς αποφαίνεται θετικά για την υγεία και την ασφάλεια του πλατάνου και δεν συνηγορεί στα αιτήματα! Η επιτροπή όμως της «Ποιότητας Ζωής» του Δήμου Καστοριάς, αποφάσισε να συνταχθεί με την καταστροφή, υιοθετώντας γνωμάτευση από ιδιώτη! 

Ωραία ποιότητα ζωής εξασφαλίζει η επιτροπή με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κ. Μιχαήλ Μπινιάκο, που καθώς φαίνεται στις άλλες περιπτώσεις και ειδικά στα «επίσημα» ταξίδια που πραγματοποιεί από τότε που ανέλαβε αντιδήμαρχος, προτιμά την γνώμη των «θεσμών», και δεν τους λέει ποτέ «όχι».

Χωρίς να εξετάζεται η βασιμότητα των διαμαρτυριών στην συγκεκριμένη περίπτωση του πλατάνου καθώς η ανάπτυξη του δένδρου μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητα των περιοίκων, η κατάχρηση η προκατάληψη και η εχθρότητα του τόπου στην Φύση σε συνδυασμό με την σκανδαλώδη περιφρόνηση της επίσης γνωμάτευσης, είναι λόγοι για τους οποίους όπως σε ανάλογες περιπτώσεις έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση αυτή δεν πείθει κανένα. 

Καθώς ο Δήμος Καστοριάς μαζί με τα ξερά κόβει και τα χλωρά, έχει απωλεσθεί κάθε ίχνος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την κρίση και την βασιμότητα όσων αποφασίζουν.

Τόσο το πρόσφατο και συνεχιζόμενο κλάδεμα όσο και η απόφαση αποκαλύπτει τους πολιτικά υπεύθυνους μιας γενικευμένης νοοτροπίας, που ενθαρρύνει την υποβολή αιτημάτων κοπής δένδρων από δημοτικούς χώρους, χωρίς κανένα λόγο, δικαίωμα και αιτία. Και τις δημοτικές αρχές, αντί να τα απορρίπτουν να αποδέχονται και να εγκρίνουν ανάλογες απαιτήσεις. Συμβάλλοντας στην διασπορά κλίματος φοβίας και πολλαπλασιάζοντας την εχθρότητα στο φυσικό περιβάλλον και ειδικά απέναντι στα δένδρα. Αντί να εμπνέουν αγάπη και σεβασμό στα δένδρα και το αστικό πράσινο που τόσο στερείται και τόσο χρειάζεται η Καστοριά. 

Με την παιδεία και τα παραδείγματά τους, επιτρέπουν στον καθένα να αισθάνεται εν δυνάμει υποψήφιο θύμα… πιθανής πτώσης κλαδιού ή δένδρου. «Αν μπορεί να συμβεί στον γείτονα, γιατί να μην μπορεί να συμβεί σε μένα;» είναι το επακόλουθο ερώτημα μιας ασύδοτης πρακτικής που έχει καταντήσει την Καστοριά φαλακρή πόλη, πανελλήνιο περίγελο του περιβάλλοντος. Μια πόλη που οχυρώνεται να πιστεύει ότι κατοικείται από υποψήφια θύματα πτώσης δένδρων και αρκείται σε λουλουδάκια και δένδρα θάμνους, δένδρα νάνους, μη τυχόν και μεγαλώσουν και γεμίσει πράσινο και ομορφύνει λίγο το άθλιο τοπίο του τσιμέντου και φυσικά της εγκατάλειψης και η κακοτράχηλη γύμνια.

Το τελευταίο κρούσμα προκαλεί διπλή αίσθηση και δυσπιστία. Από την μια βρίσκεται ο Δήμος Καστοριάς, ένας παραδοσιακός εχθρός του πρασίνου, ένας ΟΤΑ που επένδυσε ελάχιστα έως καθόλου για την εξασφάλιση και την αναβάθμιση του αστικού τοπίου με πράσινο. Ώστε δίκαια να μπορούσε να περιγράψει κανείς την πόλη ως κρανίου τόπο. Που της αξίζει να έχει την λίμνη της. 

Ένας Δήμος που έχει τόσο μειωμένη αξιοπιστία και κύρος, ώστε να μην μπορεί να πείσει ούτε και με τις τυχόν δικαιολογημένες αποφάσεις του, αυτού του είδους τις ενέργειες. 

Από την άλλη πλευρά, η καχυποψία ότι πίσω από κάθε ανάλογο αίτημα ιδιώτη, δύσκολα κρύβεται μια απλή και επιδερμική ωφέλεια: της άπλετης θέας προς την λίμνη, της αποφυγής ρύπανσης από τα... φύλλα και δευτερευόντως απ’ όλα τα άλλα. Σε λίγο θα υποβάλλονται αιτήματα κοπής δένδρων, για τον θεωρητικό κίνδυνο να πέσει κεραυνός στο δένδρο και να το κάψει.

Την ίδια στιγμή η Καστοριά, υποτίθεται ότι προσπαθεί να γίνει τουριστικός προορισμός. Αν και πόλεις που αποτελούν Κολοσσούς του τουρισμού πνίγονται στην σκιά των μεγάλων πλατανιών, που κανείς δεν τολμά να πλήξει και όλοι (αρχές και πολίτες) υποστηρίζουν και προστατεύουν. Όπως στην Ρόδο των θεόρατων πλατανιών (που συνεχίζει να φυτεύει πλατάνια μέσα στην πόλη ακόμη και σε πεζοδρόμια πλάτους 1,5 μέτρων!), στην Κω με τα θεόρατα δένδρα στα πεζοδρόμιά της, στο Ρέθυμνο, ακόμη και στην Θεσσαλονίκη. Και τι να προσθέσει κάποιος για τους κουτόφραγκους, στο Λονδίνο, την Ρώμη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, την Νέα Υόρκη…;


Δρόμος με πλατάνια στο Άμστερνταμ, η κυρίως πόλη με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκους δέχεται ετησίως 16.000.000 αλλοδαπούς τουρίστες.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η διάχυτη εχθρότητα στα δένδρα, το πράσινο, παραπέμπει σε σκηνές ΙSIS, καθώς αισθητικά αλλά και σημειολογική η καταστροφή των μνημείων του ανθρώπινου πολιτισμού από την τυφλή αδιαλλαξία και το μίσος των φανατικών, δεν διαφέρει σημαντικά από τα βαθύτερα ένστικτα της εχθρότητας στα μνημεία του φυσικού πολιτισμού. Αν μπορείς να υποστηρίζεις την καταστροφή όσων η φύση χαρίζει μερικές φορές από εκατοντάδες χρόνια, τότε πολύ εύκολα υπερβαίνεις τα όρια και μπορείς να ανεχθείς ακόμη και να υποστηρίξεις την καταστροφή, από ανθρώπινο χέρι των μνημείων της ανθρωπότητας.

Το φαιδρό πάλι της υπόθεσης είναι ότι τις περασμένες ημέρες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Φωτιάδης αρχιστράτηγος της εκστρατείας, σχολιάζοντας μεμονωμένες και υγιείς αντιδράσεις πολιτών με ευαισθησία για το περιβάλλον που αντιπαρατέθηκαν στην κοπή των δένδρων, δήλωνε με έμφαση γεωπόνων ολκής και άλλων τόσων φυσιολατρών ότι, αυτό που γίνεται δεν είναι κοπή, αλλά καλείται «αυστηρό κλάδεμα». 

Και είχε επίσης την ιδιοφυή έμπνευση να προσπαθεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, με τον ισχυρισμό «Με αυτό το κλάδεμα, παίρνει μία μορφή, μία όψη, που μετά από 1, 2 χρόνια θα είναι, τι να σας πω, καταπληκτικό!» χωρίς να ερωτηθεί ή να αναρωτηθεί, αν είναι έτσι, δηλαδή μετά 1-2 χρόνια να είναι «καταπληκτικό», τότε ποιός ο λόγος σήμερα να μας γυρίσει 1-2 χρόνια πριν; 

Είναι ο πρώτος εκλεγμένος που για ένα καλύτερο μέλλον αναποδογυρίζει τον χρόνο στο παρελθόν με εργαλείο την καταστροφή. Και μάλλον θα έχει τα δίκια του: Καθώς εδώ είναι Βαλκάνια και η Ανατολή, Εγγύς, έ όχι και να γίνουμε Άμστερνταμ. Που τρώνε βελανίδια. 



(*) «Σύμφωνα με την επιτόπια αυτοψία που διενεργήθηκε» (αναφέρεται σε πρακτικό της επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καστοριάς που εκτός από τον αντιδήμαρχο κ. Μ. Μπινιάκο, υπογράφεται και από τους κ.κ.  Δ. Λίτσκα, Γ. Μπαμπάκο, Α. Πετσάλνικου, Δ. Στυλιάδη, Π. Δάγγα, Δ. Υφαντίδη, Β. Βασιλειάδη και Κ. Καραγιαννίδου), «και την εξέταση των μακροσκοπικών του χαρακτηριστικών από αρμόδιους υπαλλήλους της Δ/νσης Δασών Καστοριάς, το δέντρο ΔΕΝ εμφανίζει σημάδια σήψης και χαρακτηρίζεται ΥΓΙΕΣ». Όμως η επιτροπή, απέρριψε το πόρισμα της αυτοψίας της Δ/νσης Δασών που χαρακτηρίζει τον πλάτανο υγιή, και υιοθέτησε την πρόταση ιδιώτη που αναφέρει ότι:  «το δένδρο έχει διάμετρο 147 εκ. ύψος 26μ. ηλικία 86 έτη (sic).Τα μέτρα προστασίας που προτείνονται από τους μελετητές (sic), ώστε να αποτραπούν μελλοντικοί κίνδυνοι  (sic) από την πτώση  κλαδιών, είναι να γίνει κλάδευση των επικόφυρων κλαδιών σε ύψος 15 μέτρα περίπου…», και εισηγείται (η επιτροπή) την ανάθεση του κλαδέματος σε ιδιωτικό συνεργείο (με κόστος -κατά εκτιμήσεις ειδικών περίπου 6.000 ευρώ), διότι το κλάδεμα «δεν δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το προσωπικό του Δήμου Καστοριάς».


Φωτογραφία εξωφύλλου: Την περασμένη εβδομάδα: Ένα από τα πιο υπερήφανα πλατάνια της πόλης στην βόρεια παραλία, στο έλεος της κυρίαρχης ιδεολογίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 783



Σχετικές αναρτήσεις:


12 σχόλια:

  1. Τούλα2/9/15

    Τι ωραίος δρόμος αυτός στο Άμστερνταμ!!! Αχ, έτσι θα μπορούσε να ήταν κι η πόλη μας, στη νότια και βόρεια παραλία!!!!!!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φχαριστημένος δημότης μιας φχαριστημένης πόλης2/9/15

    Το πετσόκοψαν το θεόρατο πλατάνι!! Μάλιστα οι κάτοικοι το φχαριστήθηκαν. Και φχαρίστησαν το δήμαρχο δημόσια, που με τη σειρά του, το φχαριστήθηκε κι αυτός.
    Μεγαλείο η Καστοριά, μεγαλείο!
    Φχαριστώ Καστοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Athena3/9/15

    @ Φχαριστημένος δημότης μιας φχαριστημένης πόλης

    Επειδή η ισοπεδωτική διατύπωσή σου με ερέθισε σαν πρόκληση, ελπίζοντας ότι θα κατανοήσεις και δεν θα με αδικήσεις στην αγανάκτησή μου, έχω απάντηση σχετικά:
    Να ευχαριστείς τον Θεό που σου χάρισε αυτήν την πανέμορφη πόλη για να ζήσεις και έχε τα μάτια σου ανοιχτά να σταθείς εσύ άξιός της και να μην την ξεπουλήσεις με τα λόγια ή τις πράξεις σου.
    Για τους άλλους, η Ιστορία θα το δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φχαριστημένος δημότης μιας φχαριστημένης πόλης6/9/15

    @Athena
    Αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία είναι "πανέμορφη πόλη που είμαι άξιος να ζω";
    Τι να πει το Άμστερνταμ τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/9/15

    Καστοριανοί μη τρώγεστε μεταξύ σας και χαρείτε την κληρονομιά που σας χάρισε ο Θεούλης.
    Αλλά φροντίστε κι όλας το ΜΕΓΑΛΟ σπιτι σας. Ακόμα και στον Παρθενώνα να μένατε θα 'χατε πολλά μερεμέτια να κάνετε εκτός από το να τον θαυμάζετε.
    Ανασκουμπωθείτε! Ενεργείστε. Γρηγορείτε!
    Πάρτε για παράδειγμα αυτήν που πλέον λείπει... [=Νένη!!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κολλητήρι6/9/15

    Για τον παραπάνω αχάριστο

    Ό,τι έχει να πει το Άμστερνταμ, το λεει στους Αμστερνταμιανούς !!!!
    Εμείς εδώ ζούμε εδώ είναι η χαρά μας και δε μεγαλοπιανόμαστε. Ό,τι περνάει απ' το χέρι μας κάνουμε και μη χειρότερα να λέμε.
    Η γκρίνια θα σε φάει. Ξεκόλλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/9/15

    Κολλητήρι , όποιος έχει την κόλλα... έιναι o κολλημένος.
    Και γιατί "αχάριστός" ρε τύπε o παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/9/15

    Κολλητήρι: "Ό,τι περνάει απ' το χέρι μας κάνουμε"

    -Αυτό είναι σίγουρο. Είναι το μοναδικό που ξέρουμε. Φαίνεται εξ άλλου. Κολαούζο δε θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος7/9/15

    Τί έγινε, παιδιά ; Γυρίσατε οι Ανώνυμοι από την κατασκήνωση και αρχίσατε να τρώγεστε συναμετάξυ σας ;
    Μια επιθυμία εξέφρασα κι εγώ και πάτε να με τη βγάλετε ξινή ; Για να μπούμε σε τάξη εδώ μέσα μη γίνει πάλι της κακομοίρας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/9/15

    ##Φαίνεται εξ άλλου. Κολαούζο δε θέλει. ##

    "φαίνεται..." Όπως τα λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Anonymous7/9/15

    Gia ton Tasoulis

    https://www.youtube.com/watch?v=khoXMdm37yo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Overdose11/9/15

    Μπορεί στο Άμστερνταμ να έχουν τα coffee shops, αλλά, η κατανάλωση γίνεται εδώ, αν κρίνουμε από το πετσόκομμα των δέντρων......!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ