11.12.15

ΟΔΟΣ: Οι αναμεταδόσεις από την ΜΕΤ στο ΤΕΙ Καστοριας


ΟΔΟΣ 23.7.2015 | 797

Σε γρανάζια γραφειοκρατικού τύπου, ή την αναποφασιστικότητα των αρμοδίων του Δήμου Καστοριάς και μάλιστα προσωρινή, ελπίζεται να οφείλεται η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης με τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα,  για την απ’ ευθείας αναμετάδοση (και) στην Καστοριά των παραστάσεων όπερας από την Μητροπολιτική Όπερα (ΜΕΤ) της Νέας Υόρκης, για την σαιζόν 2015-2016.

Την ανανέωση της σύμβασης περιμένουν με αληθινή αγωνία πολλές δεκάδων φίλων του λυρικού θεάτρου και της ΜΕΤ στην Καστοριά, που τα τελευταία 2 τουλάχιστον χρόνια ανταποκρίθηκαν στην εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουν απ’ ευθείας (live) μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις όπερας σε παγκόσμιο επίπεδο, από ένα από τα καλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Η αναμετάδοση ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, επί αντιδημαρχίας κ. Ε.Γεωργοσοπούλου – Μισκία η οποία μάλιστα επέδειξε και προσωπικό ενδιαφέρον για την επιτυχία και την μαζική διάδοση της παρακολούθησης, και η δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή με την ανάληψη των καθηκόντων της πριν από περίπου 11 μήνες, υλοποίησε την ήδη υπογραφείσα σύμβαση για το έτος 2014 – 2015.

Στο τέλος της προηγούμενης σαιζόν παραστάσεων, είχε γίνει γνωστό ότι ο Δήμος Καστοριάς,  και για την νέα περίοδο 2015-2016 θα ανανεώσει την συνεργασία του με τον Αντέννα για την μετάδοση της όπερας στην Καστοριά, πλην όμως αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ως τώρα.

Με αποτέλεσμα, εν όψει και της γενικότερης κατάστασης να προκαλούνται απορίες και ερωτηματικά, την στιγμή που υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει, είναι δημοτική περιουσία, το κόστος της συνεργασίας είναι συμφέρον σε σύγκριση με άλλα έξοδα του δήμου Καστοριάς και προπαντός σε σύγκριση με το πολιτιστικό εκτόπισμα του εγχειρήματος και το όφελος που παραμένει στην πόλη ως παρακαταθήκη. Όχι μόνο για τους φίλους της όπερας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της Καστοριάς, αρκεί να θέλει να το δει κάποιος και έτσι.

Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για την περίπτωση που ο Δήμος Καστοριάς, με πρόσχημα ή δικαιολογία την κατάσταση των οικονομικών του, ξεκινήσει την…  εξυγίανση και την… διάσωση, από την συγκεκριμένη δράση, της οποίας το κόστος όχι μόνο είναι ευτελές αλλά και υποπολλαπλάσιο της προσφοράς του.  Άλλωστε η αναμετάδοση δεν γίνεται δωρεάν, αλλά με εισιτήριο, και ο δήμος όχι μόνο αποσβένει το κόστος, αλλά έχει και μικρό κέρδος.


* * *


Το πρόγραμμα των Live in HD αναμεταδόσεων 
της σαιζόν 2015-2016 έχει ως εξής: 

3.10.2015 Βέρντι: Il trovatore (Anna Netrebko –φωτογραφία-, Yonghoon Lee, Dmitri Hvorostovsky, Dolora Zajick, διευθυντής Marco Armiliato)

17.10.2015 Βέρντι: Otello (Aleksandrs Antonenko, Sonya Yoncheva, Zeljko Lucic, διευθυντής Yannick Nézet-Séguin

31.10.2015 Βάγκνερ: Tannhäuser (Johan Botha, Eva-Maria Westbroek, Peter Mattei, Michelle DeYoung, διευθυντής James Levine)

21.11.2015 Μπεργκ: Lulu (Marlis Petersen, Susan Graham, Johan Reuter, διευθυντής Lothar Koenings)

16.1.2016 Μπιζέ: Les pêcheurs de perles (Matthew Polenzani, Diana Damrau, Mariusz Kwiecien, διευθυντής Gianandrea Noseda)

30.1.2016 Πουτσίνι: Turandot (Nina Stemme, Marco Berti, Anita Hartig, διευθυντής Paolo Carignani)

5.3.2016 Πουτσίνι: Manon Lescaut (Kristine Opolais, Jonas Kaufmann, Massimo Cavalletti, διευθυντής Fabio Luisi)

2.4.2016 Πουτσίνι: Madama Butterfly (Kristine Opolais, Roberto Alagna, Dwayne Croft, διευθυντής Karel Mark Chichon

16.4.2016 Ντονιζέτι: Roberto Devereux (Sondra Radvanovsky, Matthew Polenzani, Elina Garanca, Mariusz Kwiecien, διευθυντής Maurizio Benini)

30.4.2016 Στράους: Elektra  (Nina Stemme, Waltraud Meier, Adrianne Pieczonka, Eric Owens, διευθυντής Esa-Pekka Salonen)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουλίου 2015, αρ. φύλλου 797

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ