13.6.16

ΟΔΟΣ: «Ούτε γάτα ούτε ζημιά»


ΟΔΟΣ 18.2.2016 | 823


«Ούτε γάτα ούτε ζημιά», ήταν η διαπίστωση της δημοτικής πλειοψηφίας, για σειρά ζητημάτων που έκαναν την εμφάνισή τους από την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και τα καρναβάλια. Και έως το πρώτο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς καθώς έκτοτε φαινομενικά επήλθε σιωπή και ειρήνευση.

Ώστε να συνεχίσει ο Δήμος Καστοριάς «αναπόσπαστος» την υλοποίηση του δυσδιάκριτου έργου της πλειοψηφίας, μέσα στο ευτυχές 2016. Αναλώνοντας ήδη, τους δυο περίπου πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, σε βασιλόπιτες και αοριστίες. Υπό το «άγρυπνο» και καχύποπτο βλέμμα των μειοψηφικών πτερύγων του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς. Από τις οποίες η πτέρυγα του τ. δημάρχου κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, όχι απλά δείχνει σημάδια καλπάζουσας δημοτικής αμνησίας των δικών της πεπραγμένων και προπαντός απράκτων. Αλλά και επιπλέον μοιάζει να φλερτάρει με την ιδέα μιας συνεπούς στείρας άρνησης στα πάντα.

Και για να γίνει μια ιεράρχηση των ζητημάτων που προκύπτουν, ασφαλώς η πρωτιά ανήκει στην παταγώδη και με πολλούς υπαινιγμούς εξαγγελθείσα παραίτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Δημητρίου Πετρόπουλου, ακριβώς δύο μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό των «Φώτων». Από την ιδιότητα του αντιδημάρχου Καστοριάς επί του μακροσκελούς «τουρισμού, αθλητισμού, επιχειρηματικότητας και παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων» που είναι ασφαλώς το δημοτικό ζήτημα που κυριάρχησε. Και που θα έπρεπε να συντηρηθεί για τις εξηγήσεις, που τελικά δεν δόθηκαν στους δημότες.

Δεδομένου ότι περίπου δύο μήνες μετά, ο ίδιος παραμένει στην θέση του, έχει ανακαλέσει την κατηγορηματική και ανέκκλητη απόφασή του. Χωρίς να έχει λογοδοτήσει δημόσια –στους δημότες Καστοριάς– ούτε για τα αίτια της αρχικής του απόφασης, ούτε βεβαίως για τους λόγους της ανάκλησής της. Επανήλθε μάλιστα διευκρινίζοντας ότι… δεν θα απέχει ποτέ από την μάχη, χωρίς να συνειδητοποιείται ότι οι παλινωδίες αυτές δεν αποτυπώνουν απλά την πρώτη αδιευκρίνιστη κρίση δημοτικής ενηλικίωσης της δημοτικής αρχής του κ. Ανέστη Αγγελή. Αλλά και ότι περιλαμβάνουν και ένα ευθύ εμπαιγμό των δημοτών της Καστοριάς. 

Η κατάσταση αυτή δεν είναι σοβαρή. Καθώς, όπως ο ίδιος δήλωνε, είχε ολοκληρώσει μέσα σε χρονικό διάστημα 15-16 μηνών από τον ορισμό του ως αντιδημάρχου Καστοριάς, το έργο που μπορούσε να αναλάβει, εμπνευσθεί και εκτελέσει. Ότι δηλαδή είχε περίπου στερέψει. Και ότι δεν υπήρχε, δεν είχε και δεν μπορούσε να κάνει τίποτε «περισσότερο» στο εξής, αφήνοντας πάντως ορισμένους υπαινιγμούς για τριβές στις σχέσεις μεταξύ των προσώπων των υπόλοιπων «θεματικών» αντιδημαρχιών -και όλα αυτά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, είναι απορίας άξια η υπαναχώρησή του ίδιου. 

Και το γεγονός ότι προκάλεσε μείζονα αμηχανία στον ίδιο τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Α. Αγγελή, που ανέλαβε τον ρόλο του ειρηνοποιού διαμεσολαβητή έναντι της κοινής γνώμης. Παρέχοντας επιδερμικές εξηγήσεις του στυλ «εγώ δεν έλαβα πρωτοκολλημένη παραίτηση» (!), και ότι είναι «φυσικό» ορισμένες φορές τα «προσωπικά» (!) του κ. Δ. Πετρόπουλου να διασκεδάζουν το δικαίωμα της κοινής γνώμης να ενημερώνεται με πληρότητα. Επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη σε όσους «παρερμήνευσαν» (!) τις κατηγορηματικές και πανηγυρικές – δραματικές δηλώσεις του ίδιου του αντιδημάρχου του περί παραίτησής του «για να μην τρελαθούμε κιόλας», όπως ο ίδιος ο κατά τα άλλα έμπειρος λακωνικός και ψύχραιμος κ. Ανέστης Αγγελής αρχικά σχολίαζε. Με μια αξιοπερίεργη απλοϊκότητα. 

Έτσι ο Δήμος Καστοριάς πορεύεται στο ευτυχές 2016 με ένα τουλάχιστον αντιδήμαρχο που δήλωσε απρόθυμος, ανήμπορος και ολοκληρωμένος. Ενδιαφέρον και αινιγματικό.

Όπως αρνητικά ενδιαφέρουσα μοιάζει να είναι η φαινομενικά σωστή απόφαση του δήμου Καστοριάς για την δωρεάν διάθεση δύο λεωφορείων ιδιοκτησίας του δήμου Καστοριάς στην πολεμική Αεροπορία για την μεταφορά προσωπικού σε μονάδα στο Βίτσι, εντός του νομού Φλώρινας. Την ίδια στιγμή που ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε μηχανικά μέσα, στο πλαίσιο των αμυντικών δογμάτων και εξοπλιστικών δοξασιών και σκανδάλων των περασμένων δεκαετιών, έχει μετατρέψει την χώρα σε ένα τεράστιο αμαξοστάσιο. Και ο Δήμος Καστοριάς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα συνοχής και επικοινωνίας μεταξύ των δημοτικών του διαμερισμάτων, ώστε να ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτές που θα έπρεπε λογικά να παραχωρήσουν κατά χρήση ή και να δωρίσουν εξοπλισμό στην Καστοριά. Είναι πραγματικά απορίας άξια η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς να εξυπηρετήσει μονάδα της… Φλώρινας, μια απόφαση η οποία ωστόσο έχει προσβληθεί με προσφυγή ως παράνομη από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας.

Όπως ενδιαφέρουσα αναδεικνύεται η εμμονή του Δήμου Καστοριάς, πλειοψηφίας και μειοψηφιών εννοείται, αλλά και εκφραστών της κοινής γνώμης σε αναλύσεις επί αναλύσεων, πάνω σε επιδερμικές και παιδαριώδεις δημοτικές δράσεις του στυλ «χωριό του Άη Βασίλη» που μετονομάστηκε σε «Λίμνη των ευχών». Αν και θα έπρεπε να μετονομασθεί σε λίμνη των αναστεναγμών και των αναθυμιάσεων, μιας και η υδάτινη αντανάκλαση της πραγματικής λίμνης, αποδίδει με όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις το είδωλο της ίδιας της Καστοριάς, που νοσεί όσο και η λίμνη. 

Μια λίμνη που ανέδειξε το επόμενο σοβαρό μεθεόρτιο δημοτικό ζήτημα: Διότι επικαλούμενες την δήθεν in natura  προστασία της λίμνης, οι δημοτικές μειοψηφίες και ειδικά αυτή του τ. δημάρχου Καστοριάς κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη επιχειρούν απερίσκεπτα να σταματήσουν την σωστή πρωτοβουλία του δήμου Καστοριάς. Ο οποίος επιχειρεί να επιτρέψει την λειτουργία υδατοδρομίου για την αεροπορική σύνδεση της Καστοριάς με υδροπλάνα με άλλα υδατοδρόμια της χώρας. Αφήνοντας μια ελάχιστη ελπίδα ότι η τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς την Καστοριά –που για την ΟΔΟ είναι δευτερεύον όφελος– και το πλήγμα που θα υποστεί η γεωγραφική απομόνωση των πολιτών της από την υπόλοιπη χώρα που είναι το μείζον, με την διεύρυνση των απ’ ευθείας προσβάσεων τους σε άλλες πόλεις, δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Σε μια πόλη και ένα νομό που εξακολουθεί να μην συνειδητοποιεί ότι η αναχρονιστική και προκλητικά πανάκριβη υπολειτουργία του (χερσαίου) αεροδρομίου στο πλαίσιο της επιδοτούμενης άγονης γραμμής, όχι μόνο δεν θα επιτρέψει ποτέ την λειτουργία τους ως «διεθνούς» αερολιμένα. Αλλά θα συνεχίσει να αποκλείει την μείωση των αεροπορικών ναύλων με την ευεργετική λειτουργία του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς, καθώς το ύψος του αεροπορικού εισιτηρίου εξακολουθεί να παραμένει προκλητικά πανάκριβο για τον μέσο επιβάτη. 

Την ίδια στιγμή που με λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που απαιτούνται για ένα εισιτήριο με επιστροφή Καστοριά-Αθήνα-Καστοριά (με την σημερινή ή την προηγούμενη επιδοτούμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία) μπορεί κάποιος να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, ή με τα ίδια χρήματα ενός εισιτηρίου Καστοριά- Ηράκλειο-Καστοριά μπορεί  να πραγματοποιήσει αντίστοιχο υπερατλαντικό ταξίδι μετ’ επιστροφής.

Ώστε οι δηλώσεις της βουλευτή του ΣυΡιζΑ κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου που «καθησύχασε» τον κόσμο διαβεβαιώνοντας ότι θα εξακολουθήσει να είναι άγονη γραμμή αυτή της Καστοριάς-Αθηνών, να επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα ότι δηλαδή ο αερολιμένας «Αριστοτέλης», όχι μόνο δεν είναι διεθνής και εκλαϊκευμένος, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει και συντηρείται για να αποτελεί... βουλευτικό αεροδρόμιο για τα ταξίδια μετ’ επιστροφής των εκλεγμένων της Καστοριάς. Κάτι σαν το σπίτι του λαού σε χώρα του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού. 

Στον πυθμένα, το κοινώς λεγόμενο «πάτο» μιας συνολικής κατάρρευσης και κατάπτωση της Ελλάδας και της Καστοριάς πιο ειδικά, και ανάμεσα σε αμέτρητα άλλα περιστατικά και αφορμές με ανέκδοτες ιστορίες που διεκτραγωδούν την κατάσταση, εν μέσω απεργιών, μεταναστευτικού, αποχών, καταλήψεων, κινητοποιήσεων και κοινωνικής διασάλευσης, η Καστοριά επιτέλους αναφώνησε το ο «αντιδήμαρχος απέθανε...  ζήτω ο αντιδήμαρχος» επιμένοντας σε παγκόσμια πρωτοτυπία το ότι είναι γόνιμο να είναι κάτι άγονο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι μπορεί και της αξίζει το copyright σε κάθε είδους βαφτίσια του κρέατος ως ψαριού. 


ΕΙΠΑΝ: 


Όχι μόνο δεν θα καταργηθεί η επιδότηση του αεροδρομίου Αριστοτέλης, αλλά θα υπάρξει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου.
Ολυμπία Τελιγιορίδου
βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς

Δεν μπορεί το εισιτήριο για Νέα Υόρκη να είναι φθηνότερο από την επιδότηση εισιτηρίου για μια πτήση από την Αθήνα προς μία επαρχιακή πόλη. Είναι τρέλα αυτό το πράγμα.
Χρήστος Σπίρτζης 
υπουργός Υποδομών & Μεταφορών


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2016, αρ. φύλλου 823

Σχετικά: 

2 σχόλια:

  1. Για τη φρίκη στο Ορλάντο...
    σαν κερί στη μνημη των θυμάτων,
    αυτους τους συγκλονιστικούς στιχους
    του σημντικότερου εν ζωή Άραβα [Σύρου] ποιητή που ζει αυτοεξόριστος στην Ευρώπη
    σε μτφρ Μάρκελου Πιράρ:

    [...] Σ᾿ ἐκείνους τοὺς δύστροπους ἀνέμους βάλτε χαλινάρι
    Σφαγμένη ἡ ῾Ιστορία καὶ ἴσα ποὺ ἀρχινάει ἡ σφαγή
    ᾿Αφῆστε τὸν φονιά, τὸ θύμα καὶ τὴ σφαγὴ μάρτυρες
    Μὲ τ᾿ ἀπομεινάρια σκεπᾶστε με καὶ ζωγραφίστε με
    ᾿Ερείπειο ἀνάμεσα στὰ ἐρείπεια.

    ῎Ετσι τὴ σοφία θ᾿ ἀντλήσω ἀπὸ τὴν πηγή της
    Κραυγάζοντας· καλῶς ἤρθατε ἀπομεινάρια μου, σὲ καλωσορίζω παρακμή.
    Αὔριο θὰ μὲ σβήσει ὁ θάνατος μὰ δὲν θὰ σβήσω
    Αὔριο θὰ πηγαίνω ἀπὸ ἕνα φῶς σὲ ἄλλο,
    ᾿Αλήθεια, πιὸ ἀδύνατος ἀπὸ μιὰ κλωστὴ
    μὰ καὶ πιὸ ἔξοχος ἀπ᾿ ὅποιον θεό

    ῎Ετσι ἀρχινάω
    ᾿Αγκαλιάζω τὴ γῆ μου καὶ τοὺς μυστικούς της πόθους -
    ᾿Αγαπάει τῆς θάλασσας τὸ σῶμα, μιὰ ἀγάπη ποὺ ἔχειτὸν ἥλιο γιὰ χέρια
    Σῶμα - ἀποθήκη τῆς βροντῆς κι ἄγκυρα τῆς τρυφεράδας
    Σῶμα - ὑπόσχεση ὅπου ἐγὼ λείπω
    ἐγὼ ὁ ἀναδυόμενος ἀπ᾿αὐτὴ τὴν πρόκληση
    Σῶμα/σκεπᾶστε μὲ τὸ φῶς τῆς ἐρωτευμένης βροχῆς
    τὸ πρόσωπο τῆς μαργαρίτας,[...]

    Ολόκληρο το ποίημα ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/6/16

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΓΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ