6.11.16

Οι Ιταλοί στην Καστοριά







Veduta di Kastoria | Θέα της Καστοριάς
6 Νοεμβρίου 1941



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 811.


Σχετικά: 3 φωτό: Οι Ιταλοί στην Καστοριά

1 σχόλιο:

  1. Τμήμα της Μεραρχίας Πινερόλο είχε εγκαταστήσει διοίκηση στην Καστοριά[ 2ο και 3ο /13ου Τ. Πεζικού καθως και 3/18ου Πυροβολικού].
    Αυτή η αδίστακτη και τρομερή Μεραρχία -το τμήμα της που έδράζιονταν στο βόλο και τη Λάρισα ] ένεχεται για τις άνανδρες δολοφονίες αμάχων κατοίκων στην περιοχή της Ελασσόνας, Ανασέλιτσας και Κοζανης -Καστοριάς την Άνοιξη του 1943 [περί τις 600 δολοφονίες και πολλοι εμπρησμοί χωριών και μεμονωμένων οικιών] μετα την εξευτελιστική ήττα τοςυ στον Φαρδύκαμπο απο τον ΕΛΑΣ και τη συλληψη ολόκληρου Ταγματος [600 πεζικάριων ιταλών με τον εξοπλισμό , τα εφόδια και τους διοικητές τους]. Αργότερα η Μεραρχία κυνηγήθηκε κτηνωδώς και αποδεκατίστηκε απο τους γερμανους όταν υπεγραψε συνθηκη η Ιταλία με τους συμμάχους.
    οι ιταλοί δεν ήσαν καθόλου ήπιοι κατακτητες όπως το θέλει το λαϊκό μύθευμα. Αντίθετα ήσαν σκληροί, φαύλοι,δολοφονικοί, και χωρίς στρατιωτικό ήθος. Ουσιαστικά τους είχε ανατεθεί από τους γερμανους η διοίκηση όλης της χερσαίας Ελλάδας από Μακεδονία-Θεσσαλία -Ηπειρο μέχρι Επτάνησα.
    Αν οι φωτογραφίες αφορούν το 1941 είναι απο την περίοδο της κατοχής των ιταλών στην πόλη της Καστοριάς. Ξεκουμπίστηκαν μετά τον Ιούνιο του 1943 -άλλοι παραδόθηκαν στςυ γερμανούς , άλλοι προσχώρησαν στους ανταρτες- οι πιό πολλοί δυστυχώς έτυχαν βοήθειας πό τους μεγαλόθυμους και καθημαγμένους έλληνες που τους τάϊσαν , τους έκρυψαν,τους βοήθησαν και τους έσωσαν τη ζωή συχνά αυτοθυσιαστικά.

    Το καλοκαίρι στο Βογατσικό θα έχετε την ευκαιρία -όσοι πιστοί προσέλθετε- να λάβετε γνωση του πράγματος.
    [κατι θα συμβεί -σας το προαναγγέλω...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ