17.6.17

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Καναρίνια στο ορυχείο




Παραφράζοντας την αξέχαστη Μελίνα, θα λέγαμε ότι η σημερινή Ευρώπη, χάνει ραγδαία την παλιά λάμψη της, γιατί «έπαψε πια να αρέσει». Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά, χειρότερο κι από αυτές είναι το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ αρνούνται να τις ομολογήσουν μεταξύ τους.

Όπως εκείνος που, χάνοντας σταδιακά την ακοή του, ανεβάζει συνεχώς την ένταση του ήχου μέχρι να τον τυλίξουν οριστικά τα ήσυχα νερά της σιγής, έτσι και οι ηγεσίες της γηραιάς Ηπείρου που ξέμειναν από νέες επινοήσεις, έχουν προ καιρού χάσει την ικανότητα να αφουγκράζονται τη φωνή των δυσαρεστημένων λαών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ένωση σαν ένα ανοικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου το μόνο που λείπει από την σκοτεινή εξώπορτα, είναι η φαινομενικά ανώδυνη επιγραφή: Arbeit Macht Frei...  

Η εκλογική και πολιτική ανάδυση στο ιστορικό προσκήνιο ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων που κερδίζουν την ψήφο, αλλά, όχι και τις καρδιές των ψηφοφόρων, κινείται μέσα σε αυτό το ηθικό κενό εξαχρειωμένων στους Κεντρικούς Τραπεζίτες πολιτικών και είναι φυσική συνέπεια της απόρριψης της διαρκούς λιτότητας που μειώνει συνεχώς τις θέσεις εργασίας και καταργεί τις παλιές βεβαιότητες, ενός κόσμου που μπορούσαμε άλλοτε να ορίζουμε με περισσότερη ασφάλεια.

Ο πλούτος των δυτικών εθνών, μπορεί να αυξάνεται, αλλά, συνοδεύεται, ακόμα και στο εσωτερικό τους, από μια ανελέητη σφαγή των πληθυσμών, που αναγκάζονται να εργάζονται όλο και περισσότερο, κερδίζοντας ολοένα και λιγότερα, εξωθούμενοι στο κατώφλι της φτώχειας.

«Καναρίνια στο ορυχείο». Σε αυτό έχουν μετατραπεί τώρα οι λαοί της Ευρώπης. Μόνο που οι παλιοί ανθρακωρύχοι που τα έπαιρναν μαζί τους κάτω από τη γη, εγκατέλειπαν φρόνιμα τις στοές, όταν τα έβλεπαν να πεθαίνουν- σήμα προειδοποιητικό, ότι στον αέρα υπήρχαν τοξικές αναθυμιάσεις.

Επιμένοντας στην άκαμπτη γραμμή που έχει χαράξει χωρίς αμφιβολίες ο Γερμανός ταμίας, οι πολιτικές ελίτ, αγνοούν πεισματικά τις προειδοποιήσεις των πολιτών που συνωστίζονται χωρίς ελπίδες στα ορυχεία της μισθωτής εργασίας, συνειδητοποιώντας πως η κρίση αυτή δεν είναι παροδική και πως θ΄ αργήσουν να ξημερώσουν γι΄ αυτούς καλύτερες μέρες.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Δεκεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 864



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ