27.6.17

Ταύτιση απόψεων του υπουργού υποδομών και μεταφορών με τους περιφερειάρχες Β. Ελλάδας στο θέμα των διοδίων

Συνάντηση με τον υπουργό υποδομών και μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στην Αθήνα, είχε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης. Σε ότι αφορά στο φλέγον θέμα των διοδίων, για το οποίο ο Θ. Καρυπίδης ανέλαβε πρωτοβουλία, η οποία οδήγησε σε έκδοση κοινών θέσεων από πλευράς των περιφερειαρχών της Β. Ελλάδας, ο κ. Σπίρτζης ταυτίστηκε απόλυτα, δηλώνοντας σχετικά «οι απόψεις μας συμπίπτουν και για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το αναλογικό σύστημα διοδίων, αλλά και για την ειδική μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για τους μόνιμους κατοίκους και τις ειδικές κοινωνικές ομάδες. Η Εγνατία Οδός πρέπει να παίξει ένα σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, προκειμένου να πάμε σε μια άλλη λογική από αυτή που είχε επικρατήσει από τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας».

Υπενθυμίζεται η πρόταση των περιφερειαρχών:

1.Να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, με μέγιστο αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο και στο μέλλον.

2.Να μη λειτουργήσει, ούτε να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης.

3.Για τις εντός Περιφερειακών Ενοτήτων εσωτερικές μετακινήσεις να μην υπάρχει χρέωση.

4. Σε Περιφερειακές Ενότητες όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα του ενός διόδια, οι τιμές να διαμορφωθούν στη βάση της αναλογικότητας, με αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

5. Να θεσπιστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού.

6. Να μη λειτουργήσουν διόδια σε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου.

Από την πλευρά ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο υπουργός υιοθετεί τις απόψεις αυτές κι έκανε λόγο για κοινό αγώνα, με στόχο η Εγνατία να είναι ένας άξονας ανάπτυξης, συνεργασίας και φιλίας των λαών. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα έργα υποδομής που δρομολογούνται στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε τόσο στο «ξεμπλοκάρισμα» του Ε-65 που βρίσκεται σε καλό δρόμο, όσο και στο τμήμα Φλώρινα-Νίκη του κάθετου άξονα Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη, ενώ μίλησε και για την εξέλιξη των έργων που αφορά στα φράγματα και τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας, αλλά και στη σιδηροδρομική σύνδεση. «Στο δεκαετές πρόγραμμα η Δυτική Μακεδονία είναι ψηλά στην ιεράρχηση μαζί με άλλες περιοχές που είναι ξεχασμένες για πολλά χρόνια» είπε ο κ. Σπίρτζης χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε ότι «μας χαροποίησε το γεγονός ότι ο υπουργός γνώριζε για όλα τα ζητήματα που θέσαμε. Το υπουργείο έχει τις δυνατότητες να αναλάβει με την τεχνογνωσία που διαθέτει, να μελετά και να κατασκευάζει αρδευτικά και φράγματα, όπως το μεγάλο έργο της βόρειας ζώνης Πολυφύτου», ενώ ανέφερε ότι τη Δυτική Μακεδονία θα επισκεφθεί ο ίδιος ο υπουργός για να εξειδικεύσει τις δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ