25.9.17

Το Σκάκι




18. Bd6 Bxg1

-Κάποιες φορές, διαβάζοντας ένα κείμενο, νοιώθουμε τη ψυχή μας να φτερουγίζει, νοιώθουμε τη φλέβα της καρδιάς του συγγραφέα να χτυπάει. Έτσι ακριβώς νοιώσαμε όταν διαβάσα - με το κείμενο «De Profundis» του κυρίου Α. Πηχιών στο προηγούμενο φύλλο της Οδού (εδώ). Γραμμένο με την καρδιά σας, νοιώσαμε την αγάπη και την αγωνία σας για τη πόλη αυτή, τη πίκρα σας για τη σιωπή που σκεπάζει τα ερωτήματά σας και μια στενοχώρια για τα ψέματα που ακούσαμε στη προσπάθειά τους να καλύψουν και να εξαφανίσουν την υπόθεση των κλεμμένων εικόνων. Σας ευχόμαστε καλή υγεία, για να μας γράφετε τέτοια κείμενα που θα ξυπνούν τις πεταλούδες της ψυχής μας. Σας ευχαριστούμε.

-Κύριε δήμαρχε της Καστοριάς, βάλλεστε από παντού για την αδιαφορία και τη σιωπή σας σε πολλά ζωτικά θέματα της πόλης μας. Εσείς, ένας άνθρωπος που έχετε εκδώσει ποιητικές συλλογές, πώς γίνεται να αφήνετε τη πόλη μας χωρίς πολιτιστικό κέντρο; Πώς γίνεται να έχετε επιλέξει τη σιωπή σε πολλά ερωτήματα που θέτουν σημαντικοί άνθρωποι της πόλη μας; Διώξτε τους κακούς συμβουλάτορες που μόνο κακό σας κάνουν, αλλάξτε την εικόνα σας με έργα, έχετε το χρόνο ακόμα να αντεπιτεθείτε, αφουγκραστείτε με το «ποιητικό σας είναι» τη πόλη μας. Ποτέ δεν είναι αργά!

-Κυρία Τελιγιορίδου, απλά θέλουμε να σας ρωτήσουμε, δεν θα ήταν καλύτερα, αντί για μια διασκόρπηση των προσπαθειών σας σε πολλά θέματα, να επικεντρωθείτε σε ένα και να το ολοκληρώσετε; Όχι πολλά «θα» που θα φτιάξουν ένα «τίποτα», αλλά ένα έργο ολοκληρωμένο που θα μείνει εσαεί. Φέρτε μας την Αρχιτεκτονική, για να μείνετε στη μνήμη του τόπου μας (*).

-Ονομάζεται Τζέσε Κλάβερ, είναι 30 χρονών, Ολλανδός με πατέρα Μαροκινό και μητέρα από την Ινδονησία, είναι ο αρχηγός του κόμματος «Πράσινη Αριστερά», που στις τελευταίες εκλογές της Ολλανδίας τριπλασίασε τη δύναμη του. Γράφει ο διεθνής τύπος ότι είναι η έκπληξη των εκλογών, εμείς λέμε ότι είναι η ελπίδα, είναι η γενιά των νέων πολιτικών που μας κάνει αισιόδοξους […] τίποτα δεν χάθηκε στ’ αλήθεια, όλα είναι εδώ […]

-Στο γεγονός που συντάραξε την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες εμπλέκονται τέσσερις λέξεις – αστυνομία, δολοφονία, τρομοκρατία, κοινωνία – δηλαδή έχουμε:

α) ένα συμπολίτη μας να δολοφονείται με δόλο και προμελέτη (με κίνητρο τη ληστεία;), από έναν αστυνομικό της πόλης μας που λίγα χρόνια πριν, είχε παρασημοφορηθεί ως ήρωας για τη σύλληψη ενός διαβόητου τρομοκράτη. Τα ερωτήματα πολλά που πρέπει ο εισαγγελέας και οι αρχές να ξεδιαλύνουν, και φυσικά η κυβέρνηση ας αρχίσει την πολυσυζητημένη κάθαρση στην Ελληνική Αστυνομία και γενικά στο δημόσιο βίο.

β) έναν τρομοκράτη που βρίσκεται στη φυλακή και στο όνομα μιας «αριστερής επανάστασης» (;) έκανε βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες (1,5 εκατ. ευρώ σε πέντε μήνες,) που ζούσε πλουσιοπάροχα, να στέλνει μια επιστολή με αφορμή το φόνο, για να μας πει και να μας κουνήσει το δάχτυλο «κοιτάτε ποιος με συνέλαβε, ένας αστυνομικός που έγινε φονιάς», δηλαδή πρέπει να του ζητήσουμε συγνώμη; Γιατί δίνουν “χώρο” σε τέτοια άτομα;

γ) μια κοινωνία που εκτοξεύει τις χρόνιες κακίες της κατά προσώπων, που θέλει αυτή να γίνει ο ανακριτής, ο εισαγγελέας και ο δικαστής […] ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω […]
Παροιμίες για κάθε ανωτέρω περίπτωση και προς πάσα κατεύθυνση: “έβαλαν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα” - “το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι”.

-Ζήτω η Ελληνική Επανάσταση του 1821!
Οι ραγιάδες, που ξεσηκώθηκαν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, πολέμησαν και κατέκτησαν την Ελευθερία μας!

“Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!” 
Κωστής Παλαμάς.

 Καληνύχτα Ελλάδα
 Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 878



(*) Mόλις τον περασμένο Μάρτιο εξήγγειλαν την αναβίωση και λειτουργία του (πολύπαθου) Τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, με την ίδια την βουλευτή Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου να διατυπώνει την εκτίμηση ότι ενδέχεται το Τμήμα αυτό να περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικά δελτία του επόμενου πανεπιστημιακού έτους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ