22.12.17

Διευκρινίσεις δυο πρώην δημοτικών συμβούλων του δήμου Νεστορίουγια το δρόμο Νεστορίου-Χιονάτου-ΔιποταμίαςΑκούσαμε με προσοχή αλλά και με απορία την τοποθέτηση του δημάρχου Νεστορίου κ. Πασχάλη Γκέτσιου σε τοπικό ΜΜΕ που υπερασπιζόταν την πατρότητα του έργου, κατηγορώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ότι η συγκεκριμένη μελέτη του έργου λίμναζε από δεκαετίας στα γραφεία του δήμου.

Οι παρακάτω υπογράφοντες σύμβουλοι της προηγουμένης και σημερινής δημοτικής αρχής του δήμου Νεστορίου θέλουμε να απαντήσουμε στις δηλώσεις του δήμαρχου σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο και να διευκρινίσουμε το ζήτημα για να φανεί η αλήθεια.

Ο δήμαρχος για το θέμα αυτό ψεύδεται και συσκοτίζει την πραγματικότητα, όπως κάνει συστηματικά για όλα τα θέματα εδώ και 3,5 χρόνια, προφανώς για να καλύψει την ανυπαρξία μεγάλων έργων και την κατασκευαστική ανομβρία που υπάρχει στον δήμο, στη δική του δημοτική περίοδο, παρ όλη την μεγάλη ωριμότητα που του παραδώσαμε.

Η αλήθεια είναι η εξής:

1. Δεν υπήρχε καμία μελέτη που λίμναζε από δεκαετίας στα γραφεία του δήμου, όπως ειπώθηκε. Η μελέτη ανατέθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, στα πλαίσια του νέου καλλικρατικού δήμου, τον Σεπτέμβριο του 2011 και παραδόθηκε στο Δήμο το 2013 ολοκληρωμένη μελετητικά και αδειοδοτικά. Κόστισε 110.000 ευρώ και πληρώθηκε εξ ‘ολοκλήρου από εμάς.

2. Κατατέθηκε αμέσως στην διαχειριστική αρχή της περιφέρειας και αξιολογήθηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Παρέμεινε στα γραφεία της περιφέρειας χωρίς να ενταχθεί μόλις 9 μήνες, έως ότου παρέλαβε την διοίκηση ο νέος δήμαρχος.

3. Δεν εντάχθηκε στους μήνες αυτούς επειδή ήταν νέο έργο, μεγάλου προϋπολογισμού, το ΕΣΠΑ τελείωνε, και στο δήμο Νεστορίου εκτελούνταν ήδη 9 μεγάλα έργα οδοποιίας προϋπολογισμού 30 εκατ ευρώ, που αφορούσαν όλο τον δήμο και την περιοχή του Γράμμου. Δεσμεύτηκε όμως η διαχειριστική αρχή ότι θα το εντάξει με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, στις αρχές του 2015.

4. Δυστυχώς πέρασαν τρία χρόνια και το έργο αυτό δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Η περιφέρεια άλλαξε προσανατολισμό και οι προσπάθειες του δημάρχου απέτυχαν.

5. Την λύση στο πρόβλημα έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ με την Περιφέρεια, που μέσω της τοπικής κυβερνητικής βουλευτού, με δική τους αποκλειστικά πρωτοβουλία, ζήτησαν απ όλους τους Δήμους της Καστοριάς ,(όπως αντίστοιχα και από όλη την Ελλάδα) να δώσουν από ένα ώριμο έργο της αρμοδιότητας του εν λόγω Υπουργείου (οδοποιίες, αντιπλημμυρικά κ.λπ.), προκειμένου να τα εντάξουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. (Δηλαδή να χρηματοδοτηθούν από εθνικά χρήματα και όχι από το ΕΣΠΑ).

Έτσι ο δήμος πήρε την μελέτη που η προηγούμενη δημοτική αρχή προετοίμασε, την υπέβαλε στην Περιφέρεια όπως του ζητήθηκε, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα δικό του αίτημα και έτσι προωθείται σήμερα η λύση του προβλήματος.

Αυτή είναι η αλήθεια και η συμβολή του καθενός στο έργο αυτό.

Ο δήμαρχος λοιπόν αντί να εμφανίζει την δουλειά μας ως δική του, οφείλει να εξηγήσει αυτή την απλή πραγματικότητα και να αποδώσει στον καθένα αυτό που του αναλογεί , χωρίς διαστρεβλώσεις και περιαυτολογίες.

Αυτό είναι το δίκαιο, το σωστό και το ηθικό .

Όσο αφορά τα σχόλια περί επικείμενης επίλυσης χρονίων προβλημάτων από τον ίδιο, θα επανέλθουμε σύντομα με κείμενο που θα ξεκαθαρίζει τι κάναμε εμείς σε σχέση με το ΕΣΠΑ, τι παραδώσαμε από πλευράς προετοιμασίας στον νέο δήμαρχο και τι έκανε ο ίδιος έως τώρα.
Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο καθένας κρίνεται από το έργο που άφησε και από το έργο που παρουσιάζει.

Δημήτρης Μπαμπούλης
Γιώργος Καραβασίλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ