18.4.18

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Δεν είν’ εύκολο πράγμα…



Δεν είν’ εύκολο πράγμα να υπόσχεσαι στους ανθρώπους πως θα τους κάνεις να γελάσουν και να το πετυχαίνεις. Να το καταφέρνεις με τρόπο ξεχωριστό σε μια εποχή που το αληθινό χιούμορ όλο και λιγοστεύει, καθώς κυριαρχεί το χοντρό αστείο, που το ‘χουμε πια μπουχτίσει. Γιατί το χιούμορ είναι λεπτή υπόθεση, ειδικά σήμερα όπου μπορείς εύκολα να κατρακυλήσεις και να φτάσεις στην χοντροκοπιά, που ίσως να βγάζει γέλιο, αλλά χιούμορ δεν τη λες, αφού δεν έχει ποιότητα.

Δεν είν’ εύκολο πράγμα να τολμήσεις να κάνεις παράσταση στην ντοπιολαλιά του χωριού σου. Ειδικά σήμερα όπου έχει πια κυριαρχήσει η μία ενιαία γλώσσα κι έχει χαθεί η όμορφη ποικιλία των τοπικών γλωσσών, που ιδιώματα τα λέμε και το καθένα τους είχε –μακάρι να λέγαμε «έχει»– τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τα μιλούσαν και κάτι από την ίδια την ψυχή τους.

Κι ούτε είν’ εύκολο πράγμα να αποφασίζουν τα νέα παιδιά του χωριού σου να παίξουν θέατρο στο ιδίωμα του χωριού τους. Και να καταφέρνουν, όχι απλώς να το αποφασίζουν, μα και να εμπνέονται, όχι μόνο να παίξουν, μα και να μεγαλουργήσουν επί σκηνής, μιλώντας με απόλυτη φυσικότητα όπως μιλούσαν οι παππούδες τους.

Ρεσιτάλ ερμηνείας έδωσαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του Βογατσικού, παίζοντας μια διασκευή θεατρικού έργου γεννημένου λες στο Βογατσικό. Τα χαρήκαμε να μιλούν βογατσιώτικα και να χρησιμοποιούν ονόματα ανθρώπων, τοπωνύμια υπαρκτά, που σκόρπισαν άφθονο γέλιο σε όλους τους θεατές –φαντάσου πόσο πιο άφθονο στους Βογατσιώτες!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, συγχαρητήρια θερμά στη Σάσα Τζημάκα του Νίκου και του Χρυσόστομου που σκηνοθέτησε! Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για το αμέτρητο γέλιο που μας χάρισαν! Το χρειαζόμασταν τόσο πολύ και μας το πρόσφεραν απλόχερα! Είναι πραγματικά ευλογημένοι που κατάφεραν κάτι τόσο δύσκολο και τόσο σπάνιο στις μέρες μας! Τους ευχόμαστε να το διαθέτουν πάντοτε αυτό το μεγάλο ταλέντο να σκορπίζουν το γέλιο γύρω τους! Το έχουμε και θα το ‘χουμε ανάγκη πάντα!
Καστοριά, 28/10/2017


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 908

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ