27.10.17

“Δραγούμεια 2017”



Στα πλαίσια των “Δραγουμείων 2017”, στο δημοτικό σχολείο Βογατσικού, από τον αθλητικό-πολιτιστικό-εξωραϊστικό σύλλογο “Ομόνοια” του Βογατσικό, ανέβηκε το θεατρικό έργο "Καλώς τα συμπεθέρια". Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Χρυσοστόμου Τζημάκα (η δαπάνη της παράστασης χορηγήθηκε και φέτος από την οικογένειά του). Τα “Δραγούμεια” οργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2006 από τον Χρυσόστομο Τζημάκα. Έκτοτε το ζεύγος Νικολάου και Σάσας Νάτσινα (το γένος Τζημάκα) υποστηρίζει ένθερμα τις σχετικές εκδηλώσεις και χρηματοδοτεί κάθε έτος την θεατρική παράσταση των Δραγουμείων.

Η φετινή θεατρική βραδιά είχε εξαιρετική επιτυχία, όπως είχαν και όλες οι εκδηλώσεις των “Δραγουμείων”. Το έργο, μια κωμωδία των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου “Συμπέθεροι από τα Τίρανα”, διασκευάστηκε και μεταφέρθηκε στο Βογατσικό, στο γλωσσικό ιδίωμα, τα τοπωνύμια, τα μαγαζιά και τους κατοίκους του. Το επιτυχημένο θεατρικό εγχείρημα, προκάλεσε το ενδιαφέρον να ανεβεί η παράσταση και στην Καστοριά (*)

-Η ιστορία αναφέρεται σε δύο αδελφές, με διαφορετικούς χαρακτήρες, την Μάτα (Μαλαματή) και την Άγκνες (Αγνή). Η Μάτα και ο Ντάφας είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι, που η μοναχοκόρη τους Λίζα σπουδάζει στο Λονδίνο και το όνειρό τους είναι να την δουν παντρεμένη με ένα καλό γαμπρό από τον τόπο τους. Πολύ κοντά τους μένει η Άγκνες με τον άνδρα της Τζήκα και τον γυιό τους Ρούλη, το ίδιο ευκατάστατοι.

Το καλοκαίρι έρχεται από το Λονδίνο η Λίζα με το αγόρι της, ένα νεαρό φοιτητή που γνώρισε στο Λονδίνο, τον Άλφρεντ. Αυτό είναι σοκ για την οικογένεια αλλά το ξεπερνούν, αφού ο Άλφρεντ είναι όμορφος, ευγενικός και πλούσιος. Πέφτουν όμως από τα σύννεφα όταν μαθαίνουν ότι ο Άλφρεντ δεν είναι λόρδος.

Ακολουθεί ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ξιπασιάς, πονηριάς και διαπλοκής, που ξεκινάει με μια δίνη κωμικών εξελίξεων και κορυφώνεται με προσωπικές συγκρούσεις. Στο τέλος όμως επικρατεί η λογική, το ελληνικό φιλότιμο και η φιλοξενία, το δέσιμο της ελληνικής οικογένειας και η λύση έρχεται με ένα ευτυχισμένο τέλος.

Η ιστορία άγγιξε τους νεαρούς ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας του Βογατσικού. Το άκουσμα του γλωσσικού ιδιώματος, τα πρόσωπα, ο χώρος ήταν δικά τους, μεγάλωσαν με αυτά, ζυμώθηκαν με αυτά. Πολλές ατάκες του έργου τους έφερναν μνήμες από την προσωπική τους ζωή, από φίλους, από συγγενείς. Η ιστορία του έργου έγινε δική τους, την αγκάλιασαν και αφομοιώθηκαν μαζί της.

Η προετοιμασία ήταν δύσκολη, απαιτούσε χρόνο και κόπο, καθώς η παράσταση κρατούσε περισσότερο από δύο ώρες. Αλλά ήταν ευχάριστη, διασκεδαστική και προκαλούσε γέλιο. Όταν οι ηθοποιοί ανέβηκαν στην σκηνή δεν είχαν τρακ, απεναντίας είχαν ταυτισθεί με τους χαρακτήρες του έργου, είχαν άνεση και χιούμορ και πολλές φορές με γέλιο αυτοσχεδίαζαν και έδιναν τις δικές τους προσωπικές ατάκες της στιγμής. Σίγουρα η θεατρική ομάδα του Βογατσικού, διαγράφει μία λαμπρή πορεία στα δρώμενα της περιοχής.





Συντελεστές της παράστασης: 
Διασκευή, σκηνοθεσία, κουστούμια: Σάσα Τζημάκα-Νάτσινα. Σκηνικά: Νίκος Νάτσινας, Σάκης Μπλιάγκας. Καλλιτεχνική επιμέλεια σκηνικών: Γιώργος Μπλιάγκας. Μακιγιάζ: Τζοάνα Σαββαρίκα, Γεωργία Μπλιάγκα. Κομμώσεις: Βάσω Καπαχτσή. 
Έπαιξαν με την σειρά που εμφανίστηκαν: Γιώργος Μήκας, Γιάννης Μπλιάγκας, Γεωργία Μπλιάγκα, Τζοάνα Σαββαρίκα, Ελπίδα Καπαχτσή, Δημήτρης Σιδέρης, Βαλάντης Κεχαγιάς, Αργύρης Ρίζος, Δημήτρης Πατσογιάννης, Κώστας Καπαχτσής και Αργύρης Ρίζος.


Ακολουθεί η ο χαιρετισμός της κ. Σ. Τζημάκα-Νάτσινα πριν την έναρξη της παράστασης:
«Καλώς ορίσατε στην αποψινή θεατρική βραδιά που οργάνωσε ο αθλητικός-πολιτιστικός-εξωραϊστικός σύλλογος “Ομόνοια” Βογατσικού, αφιερωμένη στη μνήμη του Χρυσόστομου Τζημάκα. Το αφιέρωμα στη μνήμη του γίνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια των “Δραγουμείων”, σαν φόρος τιμής στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε τα πρώτα “Δραγούμεια” το 2006 και καθιερώθηκε από το 2010, ένα χρόνο μετά το χαμό του.
 Φέτος είναι η 8η συνεχής χρονιά του θεσμού αυτού και είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή για μένα, γιατί απόψε εκπληρώνεται μια μεγάλη επιθυμία του Χρυσόστομου. Να γράψει και να ανεβάσει μια κωμωδία στο γλωσσικό ιδίωμα του Βογατσικού, με πρωταγωνιστές ανθρώπους και γεγονότα από το Βογατσικό όπως τα θυμόταν. Είχε αρχίσει το γράψιμο, δυστυχώς όμως η μοίρα δεν τον άφησε να ολοκληρώσει το έργο του. 
 Για καιρό είχα στο μυαλό μου το αποψινό έργο και σκεφτόμουν ότι μπορούσα να εκπληρώσω, εν μέρει, την επιθυμία του Χρυσόστομου, διασκευάζοντας το κείμενο στο γλωσσικό ιδίωμα, σε πρόσωπα και τοπωνύμια του Βογατσικού, μια κι εγώ δεν έχω το ταλέντο του να γράψω από μόνη μου ένα θεατρικό έργο.
Όταν το πρότεινα στα παιδιά της θεατρικής ομάδας Βογατσικού, το δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Δουλέψαμε μαζί για ένα χρόνο. Οι προτάσεις τους στη διασκευή του κειμένου και οι παρεμβάσεις τους στην σκηνοθεσία ήταν πολύ σημαντικές και μεγάλη βοήθεια για μένα. 
 Μολονότι είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία, απαιτεί πολύ δουλειά, γιατί έχει μεγάλη διάρκεια και πυκνό διάλογο. Δουλέψαμε πολύ, από το φθινόπωρο, όλο το χειμώνα και μέχρι σήμερα. Περάσαμε μέρες δύσκολες με πολύ πίεση, αλλά και μέρες χαράς και διασκέδασης, ξεκαρδισμένοι από τα γέλια. Αφήνουμε στην κρίση σας, να μας πείτε με το χειροκρότημά σας, αν πετύχαμε στην προσπάθειά μας.
Αγαπημένε μου αδελφέ, νομίζω ότι μας βλέπεις και χαμογελάς χαρούμενος για την αποψινή παράσταση, από το πορτραίτο που φιλοτέχνησε με εξαιρετική τέχνη η μικρή Κωνσταντίνα Καπαχτσή, μαθήτρια λυκείου. Πού είσαι Κωνσταντίνα; Ευχαριστώ για το δώρο σου.
 Οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά της θεατρικής ομάδας του χωριού μας, για την υπομονή, την αντοχή και τη βοήθειά τους να εκπληρωθεί ένα όνειρο του Χρυσόστομου. Τους αποκαλώ αστέρια μου και πολύ δίκαια, γιατί πάντα είναι πολύ καλύτεροι από τις προσδοκίες μου. Ευχαριστώ τους γονείς τους που τους συμπαραστέκονται και βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να πραγματοποιηθεί η παράσταση. 
 Ευγνωμονώ τους δικούς μου γονείς, Τριαντάφυλλο και Ματθίλδη που μεγάλωσαν τον Χρυσόστομο κι εμένα με πολύ αγάπη, που μας γαλούχησαν με αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς όλους τους ανθρώπους και μας μετέδωσαν την αγάπη τους για το Βογατσικό. 
Ευχαριστώ τον σύζυγό μου Νίκο, που πάντα με στηρίζει και που αγαπάει το Βογατσικό όσο κι εγώ. Ευχαριστίες οφείλω επίσης: Στο νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου “Ομόνοια” Βογατσικού για την οργάνωση της αποψινής βραδιάς και εύχομαι σε όλα τα μέλη δύναμη και επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα. 
 Στο Γ.Μπλιάγκα, που και φέτος δημιούργησε υπέροχα σκηνικά. Γιώργο, θα πρέπει να οργανώσουμε ένα χώρο σκηνικών Γιώργου Μπλιάγκα. Στο Σ.Μπλιάγκα, που κυριολεκτικά ίδρωσε για το στήσιμο της σκηνής και των σκηνικών και σε όλους όσους τον βοήθησαν. 
 Τον Λ. Βαενά, τον Π.Δήμτσιο, τον Δ.Γκάτζενα. Στη Β. Καπαχτσή για τις κομμώσεις και την Χ. Καπαχτσή που με βοήθησε στην καθαριότητα αυτού του χώρου. Στους μπράτιμους και τις μπρατιμούλες που στο τέλος της παράστασης θα μας προσφέρουν ένα ποτήρι δροσερό κρασί. Στο Β.Σαββαρίκα που έφερε αυτούς τους αναπαυτικούς καναπέδες και μας θύμισε πολλές ωραίες βραδιές στον ξενώνα.
 Στην Τ. Τζημάκα που πρόσφερε τις ποδιές για τις μπρατιμούλες. Στα Ζαχαροπλαστεία “Παπανδρέου” για το γλυκό της παράστασης. Στο Δ. Δέλλιο που θα βιντεοσκοπήσει την παράσταση. Στον Κ. Λαζάρου που είναι και φέτος μαζί μας στον ήχο και το φώς. 
Ευχαριστώ όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την θεατρική βραδιά Χρυσόστουμου Τζημάκα και σας ευχαριστώ επίσης που απενεργοποιήσατε τα κινητά σας τηλέφωνα. Καλή θέαση».

(*) Η παράσταση θα ανεβεί αύριο Σάββατο 28η Οκτωβρίου 2017 στις 20:00 στο 9ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς στην Χλόη (σχετικά "εδώ").




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ