27.4.18

ΟΔΟΣ: Φιλοζωϊκά [Ι]




[...] Στο μεταξύ η Καστοριά δείχνει ατυχής αλλά αμέριμνη. Όχι μόνο δεν προετοιμάζεται για τις προκλήσεις, αλλά ακριβώς αντίθετα, οχυρώνεται όλο και πιο ολοταχώς, στον δικό της μεσαίωνα.

Τελευταίο παράδειγμα, που δεν είναι άσχετο με τον μεσαίωνα της Καστοριάς, είναι η κατακραυγή και τα πογκρόμ μερίδας του τοπικού τύπου, σε βάρος του γενικού περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, που είχε το… θράσος να ζητήσει με επιστολή του προς τα σχολεία «να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα» (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων).

«Αφού αυτό κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας», ως το αυτονόητο, δηλαδή η αποτροπή επίσκεψης ανήλικων και μικρών μαθητών σε σφαγεία να θεωρείται αμαρτία.

Η πρωτοφανής (;) φίμωση του γενικού περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με τρόπο που πλήττει τις στοιχειώδεις εγγυήσεις για την προσωπική και υπηρεσιακή του ανεξαρτησία, στο πλαίσιο των νομίμων καθηκόντων του, και της παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών με πρωταγωνίστρια αυτή την φορά την βουλευτή Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου (νομοθετική εξουσία), να αναμειγνύεται σε ζητήματα της εκτελεστικής, με τρόπο άκομψο αποφανθείσα ότι: «Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας είναι για τη φιλοζωία και δεν αναφέρεται στα γουνοφόρα ζώα», δηλαδή ότι τα γουνοφόρα δεν είναι ζώα για φιλοζωϊα (!) είναι ενδεικτική.

Και όμως παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος αφορούσε κάτι το αυτονόητο, και ότι όπως τα σχολεία δεν ξεναγούν τους ανήλικους μαθητές σε σφαγεία, ή εκεί που φονεύουν τα άλογα όταν γεράσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπονομεύονται τα επαγγέλματα του σφαγέα, του παραγωγού του ιππέα ή του κτηνοτρόφου και πτηνοτρόφου, ώστε αναλογικά, να πρέπει να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε επίδειξη χώρων γουνοφόρων ζώων σε κλουβιά, στην Καστοριά ξέσπασε πόλεμος σε βάρος ενός λειτουργού, που απλά έπραξε το καθήκον του.

Έτσι η ενέργεια της κ. Τελιγιορίδου, δεν διαφέρει ουσιαστικά με την ενέργεια της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρίας Αντωνίου, που έφερε το θέμα στην Βουλή θεωρώντας ότι... «δεν είναι επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών»  η θέα των φυλακισμένων γουνοφόρων ζώων που προορίζονται για σφαγή (!)· όπως έφερε πρόσφατα και το θέμα του "Μαθιουδάκη" στην Βουλή καταγγέλλοντας ως… «αιφνίδια» και περίπου… ύποπτη την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων που κήρυξε το Μαθιουδάκη μνημείο.

Θα πρέπει οι βουλευτές Καστοριάς να λειτουργούν πυροσβεστικά, μερικές φορές να αντιδρούν και να μην ενεργούν αποκλειστικά με βάση το πολιτικό κόστος. Και οι δυο ενέργειες σε αλλοτινές εποχές θα είχαν προκαλέσει αντιδράσεις [...]


Απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ με τίτλο "Φιλοζωϊκά", που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 826. 



Φωτογραφία: Tommaso Ausili «Morte nascosta» («Κρυμμένος θάνατος») 2009.



Σχετικά Α':


Σχετικά Β':

4 σχόλια:

  1. Αναγνώστης27/4/18

    (...)"H εγκύκλιος αφορούσε κάτι το αυτονόητο, και ότι όπως τα σχολεία δεν ξεναγούν τους ανήλικους μαθητές σε σφαγεία, ή εκεί που φονεύουν τα άλογα όταν γεράσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπονομεύονται τα επαγγέλματα του σφαγέα, του παραγωγού του ιππέα ή του κτηνοτρόφου και πτηνοτρόφου, ώστε αναλογικά, να πρέπει να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε επίδειξη χώρων γουνοφόρων ζώων σε κλουβιά(...)"-το σύντομο αυτό απόσπασμα από το παραπάνω πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Δε χρειάζεται λέξη παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/4/18

      Κι όμως η κυρίες Αντωνίου και Τελιγιορίδου έχουν άλλες απόψεις που μας κάνουν ΡΕΖΙΛΙ πανελλαδικά:

      http://www.odos-kastoria.gr/2016/07/blog-post_69.html

      http://www.odos-kastoria.gr/2018/04/update.html


      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος28/4/18

    Μήπως η κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου είναι σε λάθος κόμμα? Μήπως πρέπει να πάει στους ΑΝΕΛ?
    (Το ίδιο φυσικά και η κυρία Αντωνίου, αυτή μάλλον πιο πέρα από τους ΑΝΕΛ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας ψεκάζουν στην Καστοριά (δεν δικαιολογείται διαφορετικά)28/4/18

    Θα πάθω εγκεφαλικό!!!! Διαβάστε τι ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Γούνας Καστοριάς:
    "Το εν λόγω έγγραφο είναι και ιδεολογικοπολιτικά απαράδεκτο, καθώς υιοθετεί και αναπτύσσει φρασεολογία, που πόρρω απέχει από μια σύγχρονη δημοκρατική Παιδεία, με ιταμές αναφορές για «διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών», που συναντά κανείς μόνο σε κείμενα φασίζουσας αντίληψης"
    http://www.odos-kastoria.gr/2016/07/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ