1.6.18

Το Σκάκι




5. Qxf3 dxe5

Black Friday of Kastoria 
(Μαύρη Παρασκευή της Καστοριάς)

🔴 Ξαφνικά αυτή η “αρχόντισσα πόλη”, η “βυζαντινή ομορφιά” που “βουλιάζει από τουρισμό”, η “πόλη που ζει” στη “ξέφρενη χαρά και γλεντάει λόγω των” καρναβαλιών της (sorry “ραγκουτσαριών” της), αυτή η “ερωτική πόλη” (τί θα διαβάσουμε ακόμα;), έγινε δυστυχισμένη, άσχημη και μίζερη. Κι όλα αυτά ανήμερα της Μαύρης Παρασκευής, την γιορτή του καταναλωτισμού, που ήρθε από τις Ην. Πολιτείες, όπου ουρές κόσμου εισέρχονται άτακτα στα καταστήματα για να προλάβουν να αγοράσουν τις «ευκαιρίες» της μέρας.
Αυτά στην Αμερική και σε χώρες που οι κάτοικοι έχουν περίσσευμα να ξοδέψουν. Εδώ, στη δικιά μας πόλη, η ζωή συνεχίστηκε όπως κάθε μέρα για μας, εκτός των «επισήμων» που κάτι έπαθαν. Μήπως λόγω της μέρας που την αποκαλούν “μαύρη”; Μήπως φταίνε τα άστρα; Πώς έτσι ξαφνικά (σαν να άναψε ένα φλας), είδαν όλοι, εκείνη τη μέρα το αληθινό πρόσωπο της Καστοριάς:

Πινακωτή, πινακωτή, από τ’ άλλο μου τ΄ αφτί, 
γιατί ‘ναι η μάνα μου κουφή [...]

🔴 Εκείνη λοιπόν τη μαύρη Παρασκευή, ο κ. Φ. Πετσάλνικος αναρωτιέται «πού βαδίζει η Καστοριά;». Όλα όμως τα προβλήματα που γνωστοποιεί, είναι ήδη χρόνια τώρα γνωστά στους πολίτες. Τα φωνάζουν, αλλά δεν εισακούονται! Ο ίδιος είναι αισιόδοξος (;) ότι αν ενδιαφερθούν οι «αρμόδιοι» (αρμόδιοι και οι απλοί πολίτες κατά τον κ. Πετσάλνικο) υπάρχουν λύσεις που θα αναστρέψουν το βαρύ μαύρο κλίμα που καλύπτει απ΄ άκρου εις άκρον την Καστοριά. Άραγε, πώς προήλθε αυτό το κλίμα;

Έχω μια κολοκυθιά, που κάνει 2 κολοκύθια, 
και γιατί να κάνει 2; Αμ πόσα να κάνει; 
Να κάνει 3 [...]

🔴 Μάχη δηλώσεων και εντυπώσεων ξέσπασε ανάμεσα στις βουλευτίνες μας. Αιτία, ο φορέας διαχείρισης της λίμνης (πάει τον χάσαμε και αυτόν;). Η κ. Αντωνίου θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση για την κατάργησή του και η κ.Τελιγιορίδου της “θυμίζει” ότι κι αυτή είχε ψηφίσει για την κατάργησή του το 2013, δημοσιοποιώντας επίσημα έγγραφα. Αντεπιτίθεται η κ.Αντωνίου μέσω ερτζιανών -που τ’ αγαπάει πολύ, όμως δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο που να την επαληθεύουν. Δήλωσε δε, ότι δεν έχει καταργηθεί ο φορέας από τη τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. Για το ίδιο θέμα και ο κ. Κώττας (αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης-Τουρισμού) με μήνυμά του σε «ιδιαίτερους φίλους» του (sic) σε κοινωνικό δίκτυο, έριξε ευθύνες στον κ. Δακή (πρώην περιφερειάρχη) για την απώλεια αυτή.

-Θέμα όμως ξέσπασε και για το φυσικό αέριο καθώς ο νομός μας δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μεταξύ των πολλών νομών που θα έχουν αέριο. Αυτό είναι γνωστό. Όμως άστραψε και βρόντηξε γι’ αυτό η κ. Τελιγιορίδου και προσκόμισε πάλι επίσημα έγγραφα για να επιβεβαιώσει ότι διαδίδονται ψέματα. Για το ίδιο θέμα ο κ. Κώττας έστειλε πάλι μήνυμα στους «ιδιαίτερους φίλους» του και αναρωτήθηκε σοβαρά: «Γιατί δεν θέλουν μερικοί να εμπεδώσει ο κόσμος της Καστοριάς την αλήθεια;». Η Καστοριά θα έχει φυσικό αέριο, ας το εμπεδώσουμε, επιτέλους! Πίστευε και μη ερεύνα, που λένε και οι πολιτικοί.

Γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης, 
όλοι κάθονται στη γη [...]

🔴 Η κ. Τελιγιορίδου, ανακοινώνει τακτικά, έργα που έλαβαν έγκριση για να υλοποιηθούν στο νομό μας και για άλλα που θα ξεκινήσουν άμεσα ή που θα συνεχίσουν πάλι, ενώ είχαν σταματήσει.
-«Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καστοριάς προβλέπει την δημιουργία 2ου αεροδιαδρόμου και την ολοκλήρωση του πύργου ελέγχου και η χρηματοδότηση της θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε)» 8/11/2017.
-«Εντός του Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η υπόθεση πλήρους νομιμοποίησης του Κέντρου Γούνας Δυτ. Μακεδονίας για εκθεσιακές δράσεις» 4/11/17.
-«Επιτρέψτε μου σήμερα, να αισθάνομαι δικαιωμένη και περήφανη, το τραίνο στο νομό Καστοριάς και η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο αεροδρόμιο, δρομολογήθηκε» 19/7/2017.
-«Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης για το φράγμα του Νεστορίου, το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στο νομό Καστοριάς» 26/1/2017.
-«Είμαι αισιόδοξη ότι του χρόνου η Αρχιτεκτονική της Καστοριάς θα βρίσκεται στο Μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση» 9/3/2017.

Πού' ν' το, πού' ν' το το δαχτυλίδι, 
ψάξε ψάξε δε θα το βρεις [...]

🔴 Το «χωριό του Αη Βασίλη» στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας αντιμετωπίζει προβλήματα. Δεν βρίσκεται κανένας ενδιαφερόμενος να το “φωτίσει”. Ανήμερα λοιπόν της μαύρης αυτής Παρασκευής, δελτίο τύπου από το δήμο δημοσιεύτηκε στα τοπικά μουμουέ και μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν και το θέμα με το «χωριό». Κάποια μάνα το διάβασε, σκέφτηκε ότι θα στενοχωρηθούν πολύ τα παιδιά της που δεν θα διασκεδάσουν τις μέρες των Χριστουγέννων αν δεν γίνει το χωριό-φετίχ, και έστειλε ανοικτό μήνυμα-πρόσκληση προς όλους (ανθρώπους και θεία) να βοηθήσουν την Καστοριά να βγει από το βούρκο που έχει πέσει (τώρα ή εδώ και χρόνια;). Η κραυγή της μάνας: “Μη μας εγκαταλείπετε”!
Στ’ άρματα στ’ άρματα, για τον Σάντα Κλάους!

Και ήταν απλά “Μαύρη Παρασκευή”.
Πάλι καλά που δεν ήταν και 13.

Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα [...]


Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 913


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ