23.11.18

Λόγος & Αντίλογος



Σήμερα το πρωί άθελά μου θυμήθηκα εκείνο το καρναβάλι στην παρέλαση καρναβαλιών του Γενάρη με θέμα «Νεκρή πόλη», που μας ανατρίχιασε, παριστάνοντας την αγαπημένη μας πόλη, την Καστοριά. Σιωπηλά τα μέλη της ομάδας, με τη νεκρική τους όψη, μας έβαλαν σε σκέψεις πολλές, αύξησαν τους φόβους μας.

Κι ενώ ζούμε και τους φόβους και προπαντός τις διαπιστώσεις μας, διαβάσαμε πρόσφατα το κείμενο του Νίκου Μερτζανίδη για την Καστοριά αρχόντισσα, που ξεπέφτει ολοένα και περισσότερο. Οι φόβοι μας επαληθεύονται ολοένα και περισσότερο με κάθε επιβεβαίωση της μεταμόρφωσης της πόλης μας από ζωντανή σε πεθαμένη. Αυτή η πόλη που τάισε τόσο κόσμο κι από πολλούς νομούς γύρω της, αυτή η πόλη όπου το χρήμα έρεε άφθονο και σκορπιζόταν αλύπητα οπουδήποτε αδειάζει συνεχώς και χάνει ακόμα και τα Καστοριανά παιδιά της.

Σήμερα το πρωί τα θυμήθηκα όλα αυτά, κsαθώς η χαμηλοσυνταξιούχος γιαγιά πήγε με το παραπεμπτικό της να κάνει την καθιερωμένη ετήσια εξέταση αίματος, μια που έχει ζάχαρο και πρέπει να το παρακολουθεί. Στο ιατρείο την περίμενε μια μεγάλη έκπληξη: 150 ευρώ το κόστος της εξέτασης κι η γιαγιά αδυνατούσε να τα δώσει.

Καλά, οι γιατροί στην πόλη μας δε βλέπουν την οικονομική κατάσταση και ποιους έχουν πελάτες; Και καλά με τους νεότερους σε ηλικία, που μπορούν να ταξιδέψουν σε γειτονικούς νομούς ή στη Θεσσαλονίκη, για να εξεταστούν με πολύ χαμηλό κόστος, μια που εκεί οι γιατροί εξακολουθούν να είναι συμβεβλημένοι και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον κόσμο, κάτι που οι γιατροί στην Καστοριά δεν κάνουν - δε βλέπουν; δεν ξέρουν;

Μόνη μας σωτηρία, λοιπόν, το νοσοκομείο μας. Αντέχει; Μπορεί; Κι αν αυτό μπορεί, ο παππούς μπορεί; Αφού ο χρόνος αναμονής είναι πολύ μεγάλος, τα παραπεμπτικά εκπνέουν κι ευχόμαστε όχι οι ίδιοι οι ασθενείς.

Γιατί, λοιπόν, αυτή η σύσσωμη διαφοροποίηση των εδώ γιατρών μας; Γιατί αυτή η άρνησή τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αλλού συναδέλφων τους που εξυπηρετούν τον φτωχό κόσμο; Αυτόν τον κόσμο που έχει τόση ανάγκη από τις υπηρεσίες τους; Μπορεί κανείς να μας εξηγήσει;

Και τα περί λειτουργήματος κι όχι επαγγέλματος; Μήπως έχουν και αυτά προ πολλού πεθάνει;

Η Καστοριά νεκρώνεται, βάλθηκαν όλοι να την αποτελειώσουν;
               
Αγανακτισμένος πολίτης
αυτής της πόλης που φαίνεται πως υπάρχει πια μόνο  για τους τουρίστες, όχι για τους πολίτες της


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ