13.12.18

Παρουσίαση βιβλίου

H Λένα Καλαϊτζή–Οφλίδη και o Σίμος Οφλίδης, αύριο Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον Ιανό*, παρουσιάζουν το βιβλίο τους Ρετούς.Το τρυφερό χάδι του ψέματος, εκδόσεις Νησίδες.

Θα μιλήσουν οι Ισίδωρος Ζουργός συγγραφέας, Νώντας Τσίγκας συγγραφέας. Θεατρική απόδοση αποσπασμάτων από τον Δημήτρη Τσιλινίκο, ηθοποιό του ΚΘΒΕ - συγγραφέα.

Φασίστα! Εγώ... φασίστας; Κι εγώ φασίστας; Μήπως; Ρετούς είναι όρος της φωτογραφικής τέχνης. Είναι το ανάλαφρο άγγιγμα του φωτογράφου με καλοξυσμένο μολύβι πάνω στο αρνητικό που διορθώνει τις λεπτομέρειες, τις απροσεξίες στους φωτισμούς, τις μικρές ασέβειες του χρόνου στα πρόσωπα. Ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας, το τρυφερό χάδι του ψέματος πάνω στην αλήθεια. Το Ρετούς. αφηγείται τη γέννηση ενός ιστορικού φωτογραφείου της Θεσσαλονίκης στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Ακολουθεί τους ανθρώπους του -δύο δίδυμους αδελφούς- και την εξέλιξή τους μέχρι το σήμερα: άνοδος, ακμή, παρακμή και πτώση. Την περιπέτεια της αυτογνωσίας άλλοτε μέσα από τις νοσταλγικές επιστροφές και άλλοτε μέσα στο καθαρτήριο του τραγικού. Την ανάγκη των ανθρώπων να μεταμφιέζονται για να φωτογραφηθούν, και όχι μόνο, σ' έναν εαυτό διαφορετικό από τον δικό τους, από επιθυμία να παραστήσουν κάτι που δεν είναι. ...Μια παρατεταμένη μεταμφίεση πολλών χρόνων, δεκαετίες με μασκαρέματα όχι τόσο αθώα όσο τα αποκριάτικα, κάλυψαν τη μούχλα, τον βολεμένο συντηρητισμό, τις συνενοχές και τον ενδόμυχο φόβο, κυρίως αυτόν, μήπως εμείς μείνουμε έξω από το παιχνίδι...

(*) Βιβλιοπωλείο Ιανός
Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310277004, e-mail: info@ianos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ