26.1.19

Οι ομιλίες στην Βουλή των δύο βουλευτών Καστοριάς


Ολυμπία Τελιγιορίδου



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Χθες σε αυτή την αίθουσα από αυτό το βήμα ένας πρώην πρωθυπουργός υπέπεσε πιστεύω σε ένα μεγάλο ατόπημα. Έφθασε στο σημείο να πει πως εμείς που κλείνουμε με τον καλύτερο δυνατό και ρεαλιστικό τρόπο ένα πρόβλημα της σύγχρονης πολιτικής και διπλωματικής μας ιστορίας, ένα πρόβλημα που εσείς αφήνατε να κακοφορμίσει, δεν είμαστε Έλληνες... 70 χρόνια οι γείτονες, έκλεβαν ιστορία. Δήλωναν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το επίσημο ελληνικό κράτος σφύριζε αδιάφορα. Σήμερα με αυτή τη συμφωνία για πρώτη φορά μετά από τη δική μας προσπάθεια παραδέχονται πως δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία. Γι αυτό μας κατηγορείτε πως δεν είμαστε Έλληνες; Επειδή παίρνουμε πίσω ιστορία , σύμβολα και πολιτισμό;

Μας κατηγορείτε επειδή καταφέραμε να αλλάξουν την ονομασία του αεροδρομίου και των δρόμων τους; Μας κατηγορείτε επειδή κάτω από τα αγάλματα που έγιναν με τη σιωπή και την ανοχή των δικών σας κυβερνήσεων πλέον γράφουν πως αναφέρονται στην ελληνική ιστορία; Μας κατηγορείτε γιατί πλέον η γλώσσα τους αναγνωρίζουν πως είναι στην ομάδα των σλαβικών χωρών; Γιατί δεν κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν το 1977 ο ΟΗΕ αναγνώριζε μακεδονικό αλφάβητο και σιωπήσατε; Ποιος ήταν κυβέρνηση το 1977;

Γιατί δεν κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν το 1992 ο ΟΗΕ αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα; Γιατί δεν αντιδράσατε τότε; Ποιος ήταν κυβέρνηση το 1992;Πρώτη φορά μετά από προσπάθεια δική μας κυβέρνησης αναγνωρίζουν πως η γλώσσα τους είναι σλαβική. Μας κατηγορείτε γι αυτό; Ή μήπως μας κατηγορείτε επειδή πρώτη φορά παραδέχονται εγγράφως και εμπράκτως πως δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα;

Μας κατηγορείτε πως δεν είμαστε Έλληνες επειδή αλλάζουν τα αλυτρωτικά στοιχεία του συντάγματός τους; Ποιον κοροϊδεύετε; Ποιον εμπαίζετε; Γιατί δε λέτε στον ελληνικό λαό την αλήθεια; Μας κατηγορείτε για το όνομα. Γιατί είναι όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes. Εσείς τι θέλατε όλα αυτά τα χρόνια; Ξέρετε τι θέλετε;

Προχθές ο συνάδελφος κύριος Κουμουτσάκος μας είπε ότι «με πόνο ψυχής» αποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία την σύνθετη ονομασία. Χθες, ο πρώην Πρωθυπουργός κύριος Αντώνης Σαμαράς μας είπε ότι υπάρχει μία Μακεδονία. Από τον κ. Μητσοτάκη μάθαμε πως ουδέποτε το ελληνικό κράτος επιχείρησε να μονοπωλήσει ότι ολόκληρη η γεωγραφική μακεδονία είναι ελληνική» . Τι θέλετε τελικά; Ποια είναι η πρότασή σας; Αποφασίστε αν όλη η πολιτική σας των είκοσι τελευταίων ετών, μαζί και το Βουκουρέστι, ήταν σωστή ή λάθος.

Εμείς λέμε κάτι απλό: η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζει στο ακέραιο τους στόχους που έθεσε με την ενδιάμεση Συμφωνία η ελληνική εξωτερική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Η συνεδρίασή μας είναι ιστορική. Γιατί κλείνει ένα κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής και διπλωματικής μας Ιστορίας και ανοίγει ένα νέο.

Είναι λοιπόν τώρα η στιγμή για αποτίμηση και για σχεδιασμό. Αυτά τα δύο, η αποτίμηση και ο σχεδιασμός, συγκροτούν μια στιβαρή εθνική στρατηγική. Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν το «μακεδονικό» από το 1990 μέχρι το 2015, δεν αισθάνονται την ανάγκη να συμβάλλουν δημιουργικά στην χάραξη εθνικής στρατηγικής. Προτιμούν να κρύβονται πίσω από συνθήματα που συγκινούν, αλλά παραπλανούν.

Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζετε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χώρα μας πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, διαφορετικά αυτόν το ρόλο θα τον διαδραματίσει η Τουρκία, αλλά προτιμάτε να θυσιάσετε την αλήθεια στον βωμό της μικροπολιτικής για μερικές ψήφους.

Αλλά στα εθνικά θέματα δεν έχει θέση η μικροπολιτική και όποτε το ξέχασαν αυτό οι πολιτικές δυνάμεις, το πλήρωσε ο τόπος ακριβά. Εγώ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ποτέ χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς για τους πολιτικός μου αντιπάλους.

Και είμαι ξεκάθαρη. Πιστεύω ότι, ιδιαίτερα στα ζητήματα της πατρίδας δεν θα πρέπει να μας χωρίζει άβυσσος. Γι αυτό δεν θα απαντήσω και στις διαρκείς επιθέσεις που δέχομαι από λίγους και γνωστούς, με απειλές και ύβρεις. Δεν θα απαντήσω σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την αλήθεια αυτής της συμφωνίας ή που δεν θέλουν να καταλάβουν.

Επαναλαμβάνω πως μαθήματα πατριωτισμού δεν κάνω και δεν δέχομαι. Είμαι περήφανη για την ποντιακή μου ρίζα , είμαι Μακεδόνισσα και Ελληνίδα. Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης για την πατρίδα που αγωνίστηκε η Τράικου, ο Κώττας, ο Άγρας, ο Μίγκας και ο Παύλος Μελάς. Όλοι εκείνοι αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα ασφαλή, δυνατή και αξιοσέβαστη. Δεν αγωνίστηκαν για να χαρίσουν για 70 χρόνια την ιστορία μας, τα σύμβολά μας και τον πολιτισμό μας, κάτι που εσείς ως ΝΔ αφήνατε να γίνει. Αυτά παίρνουμε πίσω και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν.

Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα που θα είναι γέφυρα ειρήνης και προόδου στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Θέλουμε να μιλήσουμε και να αγωνιστούμε γι αυτή την Ελλάδα. Θέλουμε ο ελληνικός λαός, ο δημοκρατικός και φιλειρηνικός λαός μας να προχωρήσει στην ιστορική του διαδρομή με αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Έτσι δείχνουμε τον πατριωτισμό μας, έτσι χτίζουμε το μέλλον που μας αξίζει.



* * *



Μαρία Αντωνίου



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Μέσα σε κλίμα συναλλαγής και αναθυμιάσεων, από τα ληγμένα δακρυγόνα στο Σύνταγμα απέναντι σε μικρά παιδιά και γιαγιάδες, τους ντουμπλ-φας βουλευτές που ανήκουν ταυτόχρονα σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, και ΣυΡιζΑ και ΑνΕλ αλλά και τις καταγγελίες Καμμένου για μαύρο χρήμα, στο Υπουργείο Εξωτερικών του κ. Κοτζιά, η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ Παπακώστα και Δανέλλη προχωράει με την κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζαεφ στην ολοκλήρωση των μύχιων επιδιώξεων της.

Το ομολόγησε άλλωστε ο πρόθυμος κ. Δανέλλης. Η συμφωνία αυτή αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο της Αριστεράς. Το προσπαθούσαν αυτό, από τη δεκαετία του 30. Έστησαν εμφύλιο, δίχασαν τους Έλληνες αλλά απέτυχαν. Και έτσι ότι δεν κατάφεραν με τα όπλα προσπαθούν να το καταφέρουν σήμερα με τη συνεργασία κάποιων λίγων πρόθυμων. Γιατί όμως η Αριστερά να θέλει να ξεπουλήσει στους Σλάβους των Σκοπίων όνομα, ταυτότητα, έθνος και γλώσσα που δεν τους ανήκουν; Είναι απλά οι ιδεοληψίες τους, που τους χαρακτηρίζουν χρόνια τώρα;

Τους κυνηγάνε οι τύψεις του παρελθόντος, από τότε από τη Συμφωνία της Βάρκιζας, που δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν τα βράδια; Είναι το όνειρο του περιβόητου τρίτου γύρου και πρέπει με κάποιο τρόπο να αρχίσει η υλοποίηση του; Είναι οι πιέσεις του ξένου παράγοντα, που όπως πάντα, βρίσκουν στα αυτιά της Αριστεράς, ανθρώπους έτοιμους να υποχωρήσουν σε όλα;

Ότι και αν ισχύει ή και όλα μαζί, το σίγουρο είναι, ότι σε κάθε περίοδο της ιστορίας μας εμφανίζονταν διάφοροι περίεργοι τύποι για να κάνουν …..τη δουλειά!! Το σύνδρομο του Εφιάλτη και του Πήλιου Γούση άλλωστε, δεν είναι καινούργιο. Το καινούργιο ίσως είναι ότι για πρώτη φορά συμπράττουν τόσοι πολλοί εφιάλτες.

Ας πάμε όμως στην ίδια τη συμφωνία. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός που και τα δύο μέρη κέρδισαν και έχασαν. Τι κέρδισαν και τι έχασαν τα Σκόπια; Τι κέρδισε και τι έχασε η πατρίδα μας; Οι Σλάβοι βόρειοι γείτονες μας, υλοποιούν τα πιο κρυφά τους όνειρα.

Θα ονομάζεται πλέον το κράτος τους …Βόρεια Μακεδονία, αλλά με βάση τη συμφωνία, θα είναι πλέον μακεδονικός λαός, με μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Το αναφέρει άλλωστε και η ρηματική διακοίνωση, με βάση την οποία ψηφίζουμε. Ένας θεός ξέρει τι ακριβώς θα λέει το Σύνταγμα τους, που ακόμα δεν το είδαμε. Και απ’ ότι αποκάλυψε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Κατρούγκαλος δε θα το δούμε ποτέ. Θα αποφασίσουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνουν στο σύνταγμα τους. Πόση υποτέλεια! Πόσο εξευτελισμός του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ελληνικού λαού!

Άρα, ο αλυτρωτισμός των γειτόνων μας σε όλο του το μεγαλείο. Είναι προφανές ότι τα Σκόπια τα κέρδισαν όλα και δεν εκχώρησαν τίποτα. Και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και των φίλων του σφυρίζει αδιάφορα. Γιατί λέει, από τη διαπραγμάτευση που έγινε, κέρδισε και η Ελλάδα.

Τι κερδίσαμε λοιπόν με βάση την κυβέρνηση; Θα γίνουμε λέει ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Γιατί δεν ήμασταν; Αποκτάμε λέει ενδοχώρα για την ανάπτυξη.Γιατί δεν είχαμε; Χρόνια τώρα οι Ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και στα Σκόπια και σε όλα τα Βαλκάνια. Δεν το ξέρει αυτό ο κ. Τσίπρας, η Αριστερά και οι συνοδοιπόροι τους; Όχι και δεν τους νοιάζει προφανώς. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα τα παραχώρησε όλα και δεν κέρδισε τίποτα.

Επειδή όμως τα ξέρετε, καταλήγετε να λέτε: «Τι να κάναμε; Τους αναγνώριζε όλους ο κόσμος.» Και τι έγινε; Εμείς δεν έπρεπε να τους αναγνωρίσουμε, Γιατί η δικιά μας αναγνώριση έχει σημασία. Για το λόγο αυτό, χρόνια τώρα όλοι πίεζαν τη πατρίδα μας. Μέχρι που δυστυχώς, βρέθηκε ο αδύναμος κρίκος. Η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, μετά από μήνες κρυφής διαπραγμάτευσης,
παραχώρησε στους Σκοπιανούς όλα όσα είχαν αρνηθεί όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι πρωθυπουργοί, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου για την περιοχή μας.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εκλέγομαι Βουλευτής, στην Καστοριά. Την περιοχή που έδρασε και σκοτώθηκε, αφού προδόθηκε από τον Μήτρο Βλάχο, ο Παύλος Μελάς. Και η επιλογή μου είναι ξεκάθαρη. Είμαι με τον Παύλο Μελά. Ελπίζω και εύχομαι η συνείδηση σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μην σας αφήσουν να πάτε με τον Μήτρο Βλάχο. Και μην νομίσετε, ότι αν το κάνετε σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί. Θυμηθείτε, ότι ο Εφιάλτης, παραμένει αιώνια γνωστός, για όλα όσα έκανε!

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/1/19

    #εμείς που κλείνουμε με τον καλύτερο δυνατό και ρεαλιστικό τρόπο ένα πρόβλημα της σύγχρονης πολιτικής#

    Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι λέω εγώ...
    Μοιράκια της πολιτικής, ελάσσονες σε όλα τους καταπιάστηκαν με τέτοια αμετροέπεια επιπολαιότητα αλλά και τόση άγνοια μ' αυτό το ζήτημα...
    Ξενόδουλοι εραστές της καρέκλας της εξουσίας.

    Το ΤΙΜΕ σήμερα γράφει: «Σε μια περίοδο με σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου σε ορισμένα κράτη-μέλη της Έ.Ε. και λαϊκές αναταραχές σε άλλα, μια τέτοια προσέγγιση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική».

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/19

    Νομίζω πως και οι δυό βουλευτίνες σύμφωνα με άρθρο της συμφωνίας θα "πάνε μέσα" για κήρυγμα αλυτρωτισμού. Πολύς [ΟΨΙΜΟΣ] Παύλος Μελάς βλέπω να παίζει στους εμπνευσμένους λόγους των...

    α υ τ ό χ θ ω ν [και πάλι]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/1/19

    κ. Τεληγιορίδου σας έχει υπερφαλαγγίσει ο κ. Δανέλης με το ..."δισκοπότηρο":

    Τηρουμένων των αναλογιών, αν το άγιο δισκοπότηρο της κυβέρνησης Σημίτη ήταν η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βέβαια, από μία άλλη οπτική γωνία βλέπω τη Συμφωνία των Πρεσπών σαν άγιο δισκοπότηρο για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο ένα εθνικό θέμα, αλλά είναι θέμα ταυτοτικό για τον κάθε πολιτικό χώρο. Επομένως, αποκαλύπτει και υποδεικνύει τις εκλεκτικές συγγένειες πολιτικών χώρων. Με άλλα λόγια, δίνει την ευκαιρία για νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις."

    ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ...ΔΙΣΚΟΦΡΕΝΑ ΣΑΣ ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.
    [Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/1/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/1/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/1/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/1/19

    Είμαι περήφανη για την ποντιακή μου ρίζα , είμαι Μακεδόνισσα και Ελληνίδα.
    Τι πάθατε οι Ποντιες τελευταία? Όλες περηφανες είστε ένα πράμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/1/19

    Македонски ξακουστή του Александар η χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/1/19

    https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/syriza-panhgyria.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος26/1/19

    Πέρηφανη και η κυρία ..."λιάζονται" επίσης!
    Περήφανος κι ο Μπαλαούρας,Περήφανος και ο συνεπέστατος Ζουράρης και ο ΟΦΑ Παπαχριστόπουλος. Και όλη η περήφανη "Δρακογενιά"!
    Ούτε φίδι στον κόρφο μας. Φωνάξτε εξορκιστή παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς κα Τελιγιορίδου, την υπερήφανη Νοτιομακεδόνισσα26/1/19

    ΕΡΤ3: «Καλησπέρα από τα σύνορα Βόρειας με Νότια Μακεδονία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/1/19

    Γρεβενά 34,51%
    Δράμα 29,72%
    Ημαθία 34,28%
    Α. Θεσ/νικη 35.81%
    Β. Θεσ/νικη 32,88%
    Καβάλα 32,40%
    Καστοριά 28,96%
    Κιλκίς 30,89%
    Κοζάνη 33,86%
    Πέλλα 33,26%
    Πιερία 32,43%
    Σέρρες 29,08%
    Φλώρινα 37,84%
    Χαλκιδική 32,90%
    Αργά για δάκρυα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος26/1/19

    Όταν το 1981 αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία, η Εκκλησία είχε κηρύξει 3ήμερο εθνικό πένθος για τη «δολοφονία της οικογένειας».
    Σήμερα, μούγκα στη στρούγκα!
    Εξαίρεση τα δήθεν δάκρυα στο Μνημόσυνο του Παύλου Μελά. Και οι tv-σόου εμφανίσεις τους με γλυκιές τρυφερές χαμηλές φωνές, περί πατριωτισμού εκ του καναπέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ