25.2.19

Το Σκάκι




6. e5 c6

Το λάμδα (λ)

■ ΑνΕ(λ), ελληνικό κόμμα στη βουλή που κρατά την κυβέρνηση (ναααα σαν γροθιά), χωρίς αυτό το χάος. Ακροδεξιό, που όμως τα έχει βρει μια χαρά (έτσι λένε) με το αριστερό (;) κόμμα και κυβερνούν. Ο αρχηγός τώρα των Αν Ε(λ) «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» ότι, δεν θα ψηφίσει το κόμμα του την «συμφωνία των Πρεσπών». Θα ρίξει την κυβέρνηση δε θα την ρίξει; Μη μαδάς τη μαργαρίτα.

■ ΚινΑ(λ), η μετονομασία του σοσια(λ)ιστικού κόμματος που έσυρε σε εκλογές προέδρου -πέρσι τέτοιον καιρό- τα μέλη και φίλους για την ανάδειξη νέου προέδρου. Οποία έκπληξη (ξανα) βγήκε η Φώφη. Τρέφει ε(λ)πίδες να συγκυβερνήσει μετά τις εκλογές (όποτε γίνουν) με το πρώτο κόμμα των δημοσκοπήσεων, τη Νέα Δημοκρατία (αν δεν έχει αυτοδυναμία). Έχουν συναντηθεί κάπου στο κέντρο οι δυο τους και μετρούν τις μέρες της ανάληψης της κυβέρνησης. Πρώην δε υπουργοί, του παλαιού κόμματος, έχουν περάσει ή βρίσκονται στη φυ(λ)ακή για οικονομικά σκάνδαλα. Η α(λλ)αγή ονόματος δεν σβήνει το παρε(λ)θόν του.

■ Ο δήμαρχος κ. Α. Αγγε(λ)ής στάθηκε κορδωτός και περήφανος δίπλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπο(λ)ίτευσης στα ε(λ)ευθέρια της Καστοριάς με απώτερο σκοπό να τονώσει την πο(λ)ιτική του εικόνα. Τί θα αφήσει μετά πέντε χρόνια θητείας ως δήμαρχος; Πασα(λ)είμματα.

■ Η υφυπουργός κ. Ο(λ). Τε(λ)ιγιορίδου βρίσκεται ακόμα σε συνεχείς συναντήσεις με τοπικούς φορείς, οργανώσεις και συ(λλ)όγους. Τα έργα μόνο και όχι οι αναγγε(λ)ίες και οι συναντήσεις μετρούν και κάνουν περήφανο έναν πολιτικό. Η εμμονή της με τη τοπική μακεδονική γεωγραφία θα πρέπει να την προσέξει, γίνεται ανησυχητική. Όλα θα τα τακτοποιήσει, να είστε (αν)ήσυχοι. Οσονούπω έρχεται(;) και το τραίνο. Μεγα(λ)εία.

■  Ο κ. Γ. Κορεντσίδης διάλεξε με ένα βίντεο και με φόντο την «Καστοριά έχεις ταλέντο» να δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του για το δήμο Καστοριάς στις επόμενες τοπικές εκ(λ)ογές. Μιμείται τα άλλα δύο παρόμοια βίντεο-εξαγγε(λ)ίες με φόντο το πρώτο το Καστελόριζο και το δεύτερο την Ιθάκη. Το πρώτο μας έβαλε στα μνημόνια και το δεύτερο μας βγάζει (λέει) από τα μνημόνια. Όσο για τις βαρύγδουπες λέξεις «αδέσμευτος, ανένταχτος και χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση» που είπε, τις έχουν πει και άλλοι ή όλοι, και ο (Λ)εβέντης ακόμα. Τώρα για το αν πραγματικά έχει «επίγνωση της κατάστασης» θα φανεί από τα πρόσωπα που στελεχώνουν την προσπάθεια, τον προεκ(λ)ογικό αγώνα και φυσικά το αποτέλεσμα.
Και όχι από τα likes και τις σκηνοθεσίες.

■ Αρχίζουν οι γουρουνοχαρές και τσιπουρο-μυσταγωγίες με χάλκινα και από τη γείτονα φίλη χώρα, τη βόρεια. Οι τοπικοί άρχοντες παρόντες(;) λε(λλλ)ε.

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει
όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα.
Έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.
Μιλάτε, δείχνετε πληγές αλλόφρονες στους δρόμους.
Τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σα σημαία
καρφώσατε σ’ εξώστες, με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα.
Η πρόγνωσίς σας ασφαλής: Θα πέσει η πόλις.
Εκεί, προσεχτικά, σε μια γωνιά, μαζεύω με τάξη,
φράζω με σύνεση το τελευταίο μου φυλάκιο.
Κρεμώ κομμένα χέρια στους τοίχους, στολίζω
με τα κομμένα κρανία τα παράθυρα, πλέκω
με κομμένα μαλλιά το δίχτυ μου και περιμένω
όρθιος, και μόνος σαν και πρώτα περιμένω.

Μανώλης Αναγνωστάκης


Καληνύχτα Ελλάδα

Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 961


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ