29.3.19

Λόγος & Αντίλογος


Ο κ. Γιώργος Κασαπίδης υποδεχόμενος προ καιρού τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη στην περιοχή μας, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανεργία, το δημογραφικό, στο έλλειμμα της Περιφερειακής Αρχής, την μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την ανάγκη για ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία.
Είναι αλήθεια πως τα λεγόμενα του προκάλεσαν έκπληξη καθώς τον ακούσαμε για πρώτη φορά να αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, κάτι που δεν έκανε τόσα χρόνια ως βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αν υποχρεώθηκε να πληροφορηθεί τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας, λόγω της υποψηφιότητας του για τη θέση του περιφερειάρχη.
Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται, φυσικά. Αλλά πώς η ανάγκη να καλύψει τόσο χαμένο έδαφος, μιας μακροχρόνιας «απουσίας» απ’ ό,τι έκαιγε και συντάραζε τον τόπο, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια;

Τα χρόνια που εξ αιτίας του κ. Καρυπίδη και της ομάδας του η Περιφέρεια μας:
• Είναι τελευταία σε όλους τους δείκτες της οικονομίας
• Το ΑΕΠ της κατακρημνίστηκε
• Η ανεργία εκτοξεύτηκε
• Οι μισοί πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 χάθηκαν
• Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι στον πάτο
• Οι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι παγωμένοι
• Η ΔΕΗ ξεπουλιέται.

Όλα αυτά που προσπαθήσαμε με δημόσιες τοποθετήσεις μας να τα αποτρέψουμε. Άλλοτε προκαλώντας έκτακτες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, άλλοτε καταγγέλλοντας τα φαινόμενα διαφθοράς και άλλοτε συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις.

Αγώνες που δόθηκαν τεσσεράμισι χρόνια τώρα, για τους οποίους απευθύναμε προσκλητήριο προς όλους. Το ποιοι συμμετείχαν είναι γνωστό. Ο κ. Κασαπίδης, δυστυχώς, δεν δήλωσε ούτε μια φορά παρόν.

Απουσίασε όταν:
• χάθηκαν το 2015 τα 230εκ€ από το ΕΣΠΑ
• η κυβέρνηση δέσμευσε τα αποθεματικά της περιφέρειας
• το έργο της Πανεπιστημιούπολης καθυστερούσε να ξεκινήσει
• διασπαθιζόταν δημόσιο χρήμα με το «Κερνάμε Ελλάδα», το πολυμηχάνημα της Καστοριάς, τις δωρεές και τις απευθείας αναθέσεις
• σημαντικά έργα ακυρώνονταν και απεντάσσονταν από το ΕΣΠΑ. Όταν καθυστερούσε επικίνδυνα η μεγάλη επένδυση της Πτολεμαΐδας V .
• αυξήθηκαν με Νόμο τα διόδια στην Εγνατία που θα τριπλασιάσουν το κόστος μετακίνησης για τους Δυτικομακεδόνες
• χάθηκαν τα βιολογικά προϊόντα το 2017 γιατί απλά το υπουργείο έκανε μικροπολιτική με τις παρατάσεις
• εξανεμίστηκε η εξισωτική αποζημίωση για την ορεινή κτηνοτροφία.

Ποια πρωτοβουλία ανέπτυξε ο κ. Κασαπίδης  για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και το ότι αποφασίστηκε να βγει στο σφυρί χωρίς κατώτατο τίμημα και καμία διασφάλιση; Για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου που αγωνιούν για τη συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης; Για τους κατοίκους της Ακρινής που τεσσεράμισι χρόνια τώρα εμπαίζονται;

Πώς αντιμετώπισε ο κ. Κασαπίδης το γεγονός ότι μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Νομού του, όπως η Βόρεια Ζώνη Πολυφύτου, τα αρδευτικά της Εορδαίας, ο κάθετος διευρωπαϊκός άξονας, δεν προχωρούν, αν και τα έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος;

Τι έκανε βλέποντας ότι:
• παραμένουν παγωμένα από το 2014 και αναξιοποίητα τα 47εκ€ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια;
• δεν πήγε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις επιχειρήσεις του τόπου;
• το Φυσικό Αέριο έμεινε μόνο στα χαρτιά;

Και να φανταστεί κανείς πως σ’ αυτή τη μεγάλη σειρά των προβλημάτων είναι και πολλά που σχετίζονται άμεσα με τον τομέα που ο κ. Κασαπίδης ασχολείται χρόνια! Δεν αναφέρουμε όλα τα παραπάνω επειδή πιστεύουμε πως το μέλλον του τόπου μας είναι υπόθεση ενός ανθρώπου. Κάθε άλλο.

Πιστεύουμε όμως πως ο τόπος έχει ανάγκη από γνώση και εμπειρία, από εξωστρέφεια και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ευρώπης των Περιφερειών, από ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις τα προβλήματα και έχουν σχέδιο για να τα λύσουν.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και, κυρίως, δεν μπορεί να γίνει από ανθρώπους που ενώ δεν ήθελαν να υπηρετήσουν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αναγκάστηκαν να στραφούν σε αυτήν με στόχο την εξυπηρέτηση μόνο προσωπικών επιδιώξεων.

 Είναι ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί, πριν τεσσεράμισι χρόνια, με καταστροφικά δυστυχώς αποτελέσματα. Οι πολίτες δεν θα το επιτρέψουν δεύτερη φορά.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
περιφερειακή σύμβουλος 
επικεφαλής του συνδυασμού Ελπίδα

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ