5.4.19

Αναβρασμός στις τάξεις του συλλόγου "Καστοριά" για την τύχη του κτηρίου του



"Νέος Κόσμος" Μελβούρνης: Συνεχίζονται οι «αναταράξεις» στις τάξεις του ομογενειακού συλλόγου "Η Καστοριά" με αποτέλεσμα δεκάδες Καστοριανοί να συγκεντρωθούν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 έξω από το οίκημά τους και να απαιτούν "απαντήσεις". Τα άτομα αυτά είχαν ζητήσει διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της πιθανής πώλησης του κτηρίου τους.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ρεκάρης, τα μέλη που συγκεντρώθηκαν έξω από το οίκημα του συλλόγου «Καστοριά» το βρήκαν κλειστό και συνεδρίασαν στο... πεζοδρόμιο. Εκεί ενημερώθηκαν από την Ελευθερία Λαλοπούλου και τον Κοσμά Ρεκάρη.

Όπως μας είπαν οι ίδιοι, μαζί με άλλα μέλη, είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης αλλά αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, προφανώς γιατί δεν τηρήθηκαν οι σχετικές νομικές διαδικασίες.

Σε αυτούς που παρευρέθηκαν έξω από το οίκημα μίλησε ο Κοσμάς Ρεκάρης, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου που, μεταξύ άλλων, είπε στους συγκεντρωθέντες:

«Κρατώ έναν κατάλογο στα χέρια μου που είναι το μόνο αποδεικτικό στοιχείο, ότι μόνο τα πραγματικά καστοριανά μέλη ψήφισαν το καταστατικό το οποίο συντάχθηκε από τον πρώτο πρόεδρο του συλλόγου "Η Καστοριά". Ο σημερινός πρόεδρος λέει ότι δεν το γνωρίζει.

»Αγαπητοί Καστοριανοί, το καταστατικό μας συντάχθηκε από τον πρώτο πρόεδρο του συλλόγου και ψηφίστηκε το 1988 από εμάς τους Καστοριανούς, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Μελβούρνης. 

»Οι περισσότεροι σήμερα είμαστε εδώ και έχουμε υποχρέωση να είμαστε εδώ γι’ αυτά τα μέλη που εργάστηκαν – και όχι μόνο, έβαλαν και το χέρι τους βαθιά στις οικονομίες τους για να βοηθήσουν τον σύλλογό μας που λέγεται "Καστοριά".

»Σήμερα τα πραγματικά μέλη περιφρονούνται από μη Καστοριανούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως «Καστοριανά μέλη» ενώ δεν είναι Καστοριανοί.

»Την περασμένη Τρίτη, όταν επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο να του δώσουμε στα χέρια δικηγορική επιστολή, μας φέρθηκαν άσχημα και μας είπαν: «Φύγετε από εδώ. Ποιοι είστε εσείς;» και πολλά άλλα που δεν λέγονται δημόσια.

»Προσωπικά θα ήθελα να αναφερθώ και να ζητήσω συγνώμη από τα ακόλουθα μέλη που εργάστηκαν σκληρά και σήμερα δεν υπάρχουν ανάμεσά μας και να τονίσω ότι αν χρειαστεί θα ξανασυναντηθούμε σε ένα μήνα. 

»Τα μέλη που ευχαριστούμε είναι: Αδαμίδης Γεώργιος, Άφκος Δημήτριος, Aλεξιάδης Γεώργιος, Αλεξιάδης Δημήτριος, Αμανατίδης Δημήτριος, Αθανασιάδης Ιωάννης, Μπάγιος Παύλος, Χρυσομαλίδης Λάζαρος, Χριστόδουλος Λάζαρος, Φωτόπουλος Χριστόφορος, Ηλιόπουλος Αναστάσιος, Γιουρούκης Δημήτριος, Ηλιού Αθανάσιος, Καλαφάτης. Ευάγγελος, Κατσαμάκης Ηλίας, Λάλος Μιχάλης, Λιόντος Νικόλαος, Μουρίδης Χρήστος, Μιχάλογλου Γεώργιος, Μύρτσιος Π., Μυλωνάς Δημήτριος, Πάσχος Πασχάλης, Παπαηλιάκης Ξενοφών, Παυλίδης Γεώργιος, Ράδης Π., Σιάπαντα Χρυσούλα, Συκαβίτσας Νικόλαος, Σουμελίδης Μ., Θεμέλιος Στέφανος, Τσαρταπαλίδης Βασίλης, Ζήσης Αθανάσιος και Λιάμος Ζήσης».

Στη δική της ομιλία, η κυρία Λαλοπούλου εξέφρασε την συγκίνησή της που μετά από τόσο καιρό ξανασυναντήθηκαν τόσοι Καστοριανοί και αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόκτησης του κτηρίου.

«Δυστυχώς, όλοι αυτοί που μόχθησαν, τα ιδρυτικά μέλη, περιφρονούνται σήμερα. Θέλουμε ο σύλλογός μας να επανέλθει στα μέλη μας, να αναλάβουμε τα ηνία του και να δρομολογήσουμε εμείς το μέλλον του» είπε η κ. Λαλοπούλου.

* * *

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νικόλαος Τοκατλίδης, δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι δεν υπήρχε λόγος σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης γιατί δεν υπήρχε θέμα και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

«Πρώτα-πρώτα, δεν υπάρχει θέμα πώλησης του κτηρίου» μας είπε και συνέχισε: «Για να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο θέμα και να ακολουθηθεί μια διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό. Η κ. Λαλοπούλου και ο κ. Ρεκάρης που ηγούνται αυτής της προσπάθειας, δεν τήρησαν αυτές τις διαδικασίες.

»Ο κ. Ρεκάρης, που τώρα τάσσεται κατά της πώλησης του κτηρίου, ήταν αυτός που ζητούσε να πωληθεί και τα χρήματα να πάνε στην ελληνική κοινότητα. Εγώ έχω ενημερώσει τα μέλη σε γενική συνέλευση ότι το κτήριο δεν είναι προς πώληση.

»Τα άτομα αυτά έπειτα από πολύχρονη απουσία από τον σύλλογο, χωρίς μάλιστα να πληρώνουν ούτε τη συνδρομή τους, κινδυνολογούν χωρίς λόγο».

Σε παρατήρησή μας ότι άτομα άνω των 65 ετών γίνονται αυτόματα ισόβια μέλη, σύμφωνα με το καταστατικό, ο κ. Τοκταλίδης είπε:

«Ναι, αρκεί όμως να το ζητήσουν εγγράφως. Και αυτό δεν έχει γίνει. Εγώ τηρώ το καταστατικό».

Ο ίδιος μας είπε ότι το καταστατικό προβλέπει ότι και μη Καστοριανοί μπορούν να γίνουν μέλη αλλά δεν μπορούν να εκλέγουν και να εκλέγονται.

Σε ερώτησή μας αν θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση μας είπε:

«Αν υπάρχει θέμα ναι, αρκεί να τηρηθούν όλες οι νομικές διαδικασίες. Αλλά θέμα πώλησης του κτηρίου δεν υπάρχει. Ας κάνουν υπομονή. Η τακτική γενική συνέλευση θα γίνει τον Αύγουστο. Αλλά τότε οι πρωτεργάτες θα λείπουν για διακοπές στην Ελλάδα».


Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 979

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ