21.5.19

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΜΠΑ: Η σκοπιανή προπαγάνδα, ο Καρυπίδης και η θλιβερή μας ανυπαρξία…


Πινακίδες του περιπτέρου των Σκοπίων στην έκθεση κρασιού Prowein

Πριν από λίγες μέρες έπεσε, η αυλαία της μεγαλύτερης έκθεσης κρασιού στον κόσμο Prowein στο Ντυσελντρορφ της Γερμανίας. Εκεί λοιπόν χιλιάδες εμπορικοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο, είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν μοναδικά κρασιά. Οι ελληνικές επιχειρήσεις για άλλη μια φορά σήκωσαν ψηλά την σημαία του ελληνικού κρασιού και απέδειξαν ότι το ελληνικό κρασί αποτελεί την παγκόσμια ανερχόμενη δύναμη. Μια περιπλάνηση όμως στους διαδρόμους της έκθεσης και στα περίπτερα, δεν θα άφηνε απαρατήρητη μια μεγάλη πινακίδα με τίτλο “Wines of Macedonia’’ και από κάτω με μικρά διακριτικά γράμματα το ‘’συνταγματικό’’ όνομα της βόρειας γείτονος.

Με μια προσεκτική ματιά παρατηρείς αναφορές σε “μεγάλα μακεδονικά ερυθρά κρασιά’’ και μια προσπάθεια άμεσης σύνδεσης του πολιτισμού των Σκοπίων με τον οίνο… Στα πιο μικρά γράμματα παρατηρεί κανείς και το σκοπιανό υπουργείο –που υποστήριζε την παρουσίαση– να έχει ξεχάσει το νέο συνταγματικό του όνομα και να συνεχίζει να αποκαλείται “Υπουργείο Γεωργίας Δασών και Υδροοικονομίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’

Η Ελλάδα σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχει κατοχυρώσει τον όρο Μακεδονία ως προϊόν Γεωγραφικής ένδειξης. Ο όρος Μακεδονία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από ελληνικά κρασιά που παράγονται στην Μακεδονία. Τα Σκόπια πέρα από την παράνομη χρήση και την καπηλεία του όρου για καθαρά εθνικού λόγους παραβιάζει κατάφορα την ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία. Δημιουργεί όμως και σειρά άλλων προβλημάτων στις ελληνικές οινοποιϊες, όπως η σύγχυση του καταναλωτή ως προς την προέλευση του προϊόντος. Το ελληνικό brand name των κρασιών της Μακεδονίας που έχει καταφέρει να βρίσκεται –με σκληρή δουλειά– πολύ ψηλά, καταβαραθρώνεται σε σχέση με τα σκοπιανά κρασιά, που κατά γενική ομολογία βρίσκονται σε ‘’βρεφικό’’ ακόμα στάδιο.


Διαφήμιση μεγάλου “Μακεδονικού” Κρασιού από τα Σκόπια. 

Οι κλαδικές οργανώσεις του κρασιού όπως ο Σ.Ε.Ο. (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) όσο και η ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας) διαμαρτυρήθηκαν για την επίσημη εμφάνιση του γειτονικού κράτους, ωστόσο οι Σκοπιανοί για άλλη μια φορά δεν πτοούνται και συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο.

Πραγματικά αυτή η θλιβερή κατάσταση, μου έφερε στον νου την εικόνα του νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη που υπερασπιζόταν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Φλώρινας, την συμφωνία των Πρεσπών και τα οικονομικά οφέλη που θα έχει αυτή για την Δυτική Μακεδονία. Αλήθεια γνωρίζει ο κ. Καρυπίδης ότι στην Π.Ε. της Φλώρινας οινοποιούνται 4,5 εκατομμύρια κιλά (4.500.000) σταφυλιού και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά κυκλοφορεί στο εμπόριο σαν οίνος Π.Γ.Ε. Μακεδονία;

Αλήθεια γνωρίζει ο κύριος Καρυπίδης ότι άλλο ένα εκατομμύριο κιλά (1.000.000) σταφύλια οδηγείται από την Φλώρινα σε άλλους νομούς στην Μακεδονία για να οινοποιούνται και κυκλοφορούν ως Μακεδονικός οίνος; Γνωρίζει ο κύριος Καρυπίδης ότι εκατοντάδες οικογένειες της Φλώρινας αλλά και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας ζούν από την αμπελοοινική δραστηριότητα; Γνωρίζει ότι ο αμπελώνας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας ο πιο έντονα αναπτυσσόμενος στην Ελλάδα;

Το αυτοαποκαλούμενο “Υπουργείο Γεωργίας Δασών και Υδροοικονομίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’

Προφανώς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δεν γνωρίζει τίποτα για το πιο ισχυρό μεταποιημένο αγροτικό προϊόν της περιφέρειας του, το κρασί, όπως άλλωστε δεν γνωρίζει ότι στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών που κάποτε είχε έδρα στην Φλώρινα, διδάσκονται σλαβικές γλώσσες και όχι η αυτόαποκαλούμενη “μακεδονική’’.

Ο κ. Καρυπίδης προκειμένου να γίνει αρεστός στον ΣυΡιζΑ δεν μπορεί να στοιχειωδώς να υπερασπιστεί την ίδια του την Περιφέρεια. Δεν μπορεί να διακρίνει καν την οικονομική καταστροφή από τα οικονομικά οφέλη.

Ξεχνάει όμως και κάτι άλλο βασικό: Το περιφερειακό συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας τάχθηκε με ψήφισμα του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών! Αν θέλετε να υπερσπίζεστε την προδοτική αυτή συμφωνία να την κάνετε σαν ατομική μονάδα και ΟΧΙ σαν εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου. Και βέβαια, στις επερχόμενες εκλογές να αναφέρετε εσείς και οι υποψήφιοί σας, ποια η θέση σας στη συμφωνία των Πρεσπών και ποια τα οικονομικά της οφέλη.


Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ από την "Νέα Φλώρινα" 
στις 4 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 980


«Έγκριση από την Βόρεια Μακεδονία»


Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου-ΜΕΛ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μία εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών βιομηχανιών παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού, επιχείρησε εντός του Φεβρουαρίου να καταχωρήσει το εμπορικό της σήμα στην Κίνα, ώστε να πραγματοποιήσει είσοδο στη συγκεκριμένη αγορά.

Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων της Κίνας ήδη από το 2010 να μη δέχεται την καταχώρηση εμπορικών σημάτων με τον όρο «Μακεδονία», «μακεδονικός/ή» ή παράγωγα, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δύο χωρών που εμπλέκονται στην πολύχρονη διένεξη.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι Κινέζοι, απαντώντας στην ΜΕΛ, παρέπεμψαν το αίτημά της για έγκριση από την Βόρεια Μακεδονία.

Η  εταιρεία κατέθεσε στους Κινέζους τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το brand της είναι κατοχυρωμένο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει διαφορετική πιστοποίηση. Μάλιστα έχει κινητοποιηθεί το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει καταθέσει ένσταση επί της απόφασης απόρριψης, ενώ δεν αποκλείεται να εκδώσει και ρηματική διακοίνωση προς την κινεζική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι  το μπλόκο της Κίνας δεν συνδέεται κατ’ αρχήν με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί πάγια τακτική της χώρας τα τελευταία χρόνια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ 
στις 4 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ