13.5.19

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου



Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Καστοριάς, με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2019».

Ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος, ως πρόεδρος του ΣΟΠΠ, τόνισε τον απαραίτητο συντονισμό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι τον κύριο λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την Περιφερειακή Ενότητα να στέκεται αρωγός της, σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον ορθό σχεδιασμό και αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της καταστολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος ισχυροποιείται η αντιπυρική προστασία των δασών της χώρας με τη συνεργασία Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, με σχετική ΚΥΑ που έχει υπογραφεί, η οποία συντονίζει και ρυθμίζει τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους.

Επίσης, συζητήθηκε ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το Νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει και την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας στα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών. Προβλέπεται ενιαία αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση, την πολυπλοκότητα, την αιτία και την περιοχή εκδήλωσης των σχετικών συμβάντων, με εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης: κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για πρώτη φορά εξειδικεύονται και θεσμοθετούνται 19 «Λειτουργίες έκτακτης ανάγκης» (ΛΕ.Ε.Α), στη βάση των οποίων θα οργανώνεται το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Οι κύριοι και υποστηρικτικοί φορείς θα οργανώνονται βάσει Πρωτοκόλλων Συντονισμού, ώστε να παρέχουν συντονισμένα της εκάστοτε ΛΕ.Ε.Α.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορούν να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου, καταθέτοντας τις απόψεις τους ως τις 9 το πρωί της 16ης Μαΐου 2019, στο σύνδεσμο http://www.opengov.gr /yptp/?p=1255

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: o θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Π. Βάσσος, ο υποδιοικητής του 15ου ΣΠ/ «XV ΜΠ», ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Καστοριάς, ο αερολιμενάρχης Καστοριάς, αντιδήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, η δ/ντρια Δασών Καστοριάς, ο διοικητής του ΓΝ Καστοριάς και ο υπεύθυνος ΕΚΑΒ, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Καστοριάς και των δήμων, ο 1ος -2ος Κυνηγετικός σύλλογος, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και εθελοντικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ