3.5.19

ΘΩΜΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ: Το ταξίδι των αγροτικών κινητοποιήσεων



Παίρνοντας το λεωφορείο της γραμμής από την Αθήνα προς την Καστοριά, στο μέσω περίπου της διαδρομής, έξω από τη Λάρισα αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μέσω παρακαμπτηρίου οδού λόγο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ανησυχώ προς στιγμή. Καθώς διαπιστώνω όμως ότι διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη ησυχάζω.

Σκέφτομαι πως αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους στον κόσμο, στους συμπολίτες, καθώς έτσι μας έχουν συνηθίσει κάθε χρόνο. Ειδικότερα τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο και η οποιαδήποτε κυβέρνηση επιδιώκει την επανεκλογή της, είναι η κατάλληλη συγκυρία να εκπληρωθούν τα αιτήματα των πολλών ή και των λίγων. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, καθώς όπως λέει και ο σοφός λαός ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αβίαστα η σκέψη μου γεννάει ερωτήματα σε σχέση με την φύση και τον αντικειμενικό σκοπό των κινητοποιήσεων.

Πώς είναι δυνατό κάθε χρόνο την ίδια περίοδο να παλεύουν οι πολλοί υπό την καθοδήγηση των λίγων; Οι ίδιοι σωτήρες κάθε φορά που τους εκχωρείται η δύναμη και το δικαίωμα να μιλούν επ’ ονόματι των πολλών. Αντλούν δύναμη και δικαίωμα από τους πολλούς να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους και διαχρονικά παραμένουν αδιέξοδα. Και συνεχίζω να σκέφτομαι απορώντας πώς είναι δυνατόν να διεκδικείς λύσεις στα προβλήματα, αντιμετωπίζοντάς τα αποκομμένα από τις γενικότερες στρεβλώσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής; Λες και θα ήταν δυνατόν να δοθούν πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του κάθε κλάδου αποκομμένα και με δεδομένο ότι η γενική προσέγγιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής δεν επηρεάζει άμεσα τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Καλό θα ήταν να κατανοήσουμε πως ο θάνατος των παραγωγικών δυνάμεων και η ερημοποίηση της χώρα εκτελείται με οριζόντιο τρόπο. Η αποτυχία εύρεσης ουσιαστικών και βιώσιμων λύσεων έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε τα κοινά αγαθά και τον άνθρωπο θεωρώντας ως δεδομένο πως η επικρατούσα προσέγγιση στον τρόπο άσκησης της πολιτικής δεν μπορεί να αλλάξει. Έχει μολυνθεί η σκέψη μας με την πεποίθηση πως δεν υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο άσκησης πολιτικής.

Εάν λοιπόν ο καθένας από εμάς σε κάθε κλάδο και τομέα της ανθρώπινης και επαγγελματικής του δραστηριοποίησης, δεν προτάξει στο νου του με υπεύθυνο και δημιουργικό τρόπο την επιφύλαξη για την επικρατούσα ασκούμενη πολιτική που ακολουθείται δεν θα δοθούν λύσεις από κανένα σωτήρα.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την παραγωγική βάση της οικονομίας και μάλιστα με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα δεν είναι ικανά από μόνα τους να λειτουργήσουν προς όφελος της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα εάν δεν ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εναλλακτικού μοντέλου άσκησης (αγροτικής) πολιτικής. Βασισμένη σε καινοτόμες, προοδευτικές αρχές όπου τα κοινά αγαθά και ο άνθρωπος σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες θα μετασχηματίσουν τα μέσα παραγωγής.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι η αντίληψη για τη διαχείριση της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Η διαχείριση της ενέργειας σχετίζεται αυτόματα τόσο με το κόστος παραγωγής όσο και με τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Η προτεραιότητα στις οικονομίες μικρής κλίμακας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι καθοριστικής σημασίας καθώς θα γίνει εφικτή η παραγωγή προϊόντων με αυξημένη προστιθέμενη αξία, η προώθηση και η διαχείριση των οποίων θα πραγματοποιείται από ευέλικτες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δίνουν έμφαση στα κοινά αγαθά και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο καθένας να κατέχει περισσότερα εργαλεία για να ανταπεξέλθει και να βελτιώσει τη θέση του σε μια τόσο πολύπλοκη και σκληρή αγορά.

Όλα τα παραπάνω θα παραμένουν λόγια, όσο ο καθένας από εμάς δεν δραστηριοποιείται, δεν αρθρώνει λόγο και αντίλογο με ουσία και θέληση για πρόοδο. Ο τρόπος όμως για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να συλλάβουμε, πως για να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει ο καθένας από εμάς να διαβεί έναν εναλλακτικό δρόμο, ώστε η ενσωμάτωση στον τρόπο σκέψης μας μιας ρεαλιστικά ανυπάκουης προσέγγισης στην επικρατούσα αντίληψη ως προς την εφαρμογή πολιτικής, είναι καταλυτικής σημασίας παράμετρος.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 973

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ