25.6.19

Επικήδειος


Πριν 25 χρόνια στους δώδεκα Αποστόλους του εθνικού πάρκου Πορτ Κάμπελ στην Βικτώρια Αυστραλίας, αγκαλιασμένες η Πόπη με την Κατίνα.

Έφυγε από την ζωή η Πόπη, έφυγε ένας άγγελος


Η γνωριμία μας με την Πόπη ήταν τυχαία, το 1947 στο προαύλιο του γυμνασίου Καστοριάς, έτυχε να ήμασταν από το ίδιο χωριό.

Η Πόπη φοίτησε στο γυμνάσιο Καστοριάς αριστούχα, όμως μόνο μία χρονιά. Καθ’ ότι στην συνέχεια, λόγω της ανώμαλης κατάστασης στην περιοχή με τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, συνέχισε τις σπουδές της σε γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, όπου και ακολούθησαν οι πανεπιστημιακές της σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της πόλης.

Πανέξυπνη, εργάστηκε για λίγα χρόνια στην Ελλάδα ωςφιλόλογος καθηγήτρια και τελικά η μοίρα της την έφερε στις Η.Π.Α. όπου βρήκε τον σύντροφό της και έκτοτε η ζωή της κυλούσε με τα δύο παιδιά της την Νίτσα και τον Πασχάλη και τον σύζυγο Γιάννη.

Για πολλά χρόνια στην Αμερική, εργάστηκε ως διερμηνέας σε νοσοκομείο για πολλούς έλληνες ασθενείς οι οποίοι πήγαινα στο Cliveland Ohio για ανάρρωση. Όχι μόνο ήταν διερμηνέας, αλλά και για τους άμεσους συγγενείς που συνόδευαν τον ασθενή, τους παρηγορούσε και τους καλούσε στο δικό της σπίτι, προσφέροντάς τους αγάπη για να τους κάνει να αισθάνονται πως κάποιος είναι μαζί τους και δεν είναι μόνοι τους.

Η Πόπη ήταν πολύ γνωστή και έτρεφε εκτίμηση και σεβασμό όχι μόνο από την ελληνική κοινότητα, αλλά και η ενορία ιδιαίτερα την εκτιμούσε. Η Πόπη μάς επισκέφτηκε την Αυστραλία το 1996, η οποία επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη.

Στο τελευταίο μήνυμα που μας έστειλε ήθελε να μας ενημερώσει το τι της συμβαίνει και πώς αισθάνεται. Με τις τελευταίες της δυνάμεις μας έγραψε: «Κοσμά παλεύω με την λερναία Ύδρα».
Στις 25 Φεβρουαρίου χτύπησε πένθιμα η καμπάνα στο Νεστόριο. Η Πόπη παρέδωσε το πνεύμα της.

Πόπη, καλό σου ταξίδι.

Κατίνα & Κοσμάς Ρεκάρη
Μελβούρνη Αυστραλίας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ