19.6.19

Ανακοίνωση της ΑΡΣΥ:

Ανατροπή για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα
στην περιοχή του Άργους Ορεστικού

Η δημόσια υγεία πάνω από τα ιδιωτικά κέρδη

Τις προηγούμενες ημέρες ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα του τοπικού τύπου πως έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, διαπιστώθηκε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με τη χημική ουσία Τρι/Τετραχλωροαιθυλένιο από την εταιρεία DMSA Dressing & Dyeing Fur.

Προκύπτει ιδιαίτερη ανάγκη να υπενθυμίσουμε πως η συγκεκριμένη χημική ουσία ανιχνεύθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στο δίκτυο ύδρευσης του Δισπηλιού και υπήρξε η αιτία που απαγορεύθηκε η ύδρευση της κοινότητας για λόγους δημόσιας υγείας, ενώ ανιχνεύθηκε σε επικουρική πηγή υδροδότησης του δικτύου της πόλης της Καστοριάς καθώς και σε πηγή περιοχής του Άργους Ορεστικού.

Επίσης η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν που ανέλαβε τη δωρεά φίλτρων άνθρακα για την υδροδότηση της κοινότητας των Αμπελόκηπων.

Χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις αρμόδιες αρχές που έχουν επιληφθεί την υπόθεση, νομίζουμε πως τα συμπεράσματα που βγαίνουν λόγω της ουσίας που ανιχνεύθηκε σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της εταιρείας που προκάλεσε τη ρύπανση και των οικισμών που την υπέστησαν είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα, χωρίς να είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για τον μοναδικό ρυπαντή.

Στην ουσία όμως για εμάς η ιστορία δεν τελειώνει εδώ με την διαπίστωση της εστίας ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Ίσα-ίσα τώρα αρχίζει καθώς προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα προς τους πολιτικούς προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πόσες είναι άραγε οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες τη συγκεκριμένη ουσία, ώστε να φτάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώσουν ρύπανση έναν ολόκληρο χρόνο μετά από τα γεγονότα στο Δισπηλιό;

Γιατί τα στοιχεία αυτά των ελέγχων (αν έγιναν), δεν δημοσιοποιήθηκαν, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να βγάλει με διαφάνεια τα συμπεράσματά του;

Είναι ενήμεροι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές για τους κινδύνους που διαχρονικά διατρέχουν;

Γιατί μετά τις πρώτες ενδείξεις μιας ρύπανσης τέτοιας έκτασης, μαθαίνουμε γι αυτήν, μέσα από δημοσιογραφικές έρευνες και όχι από τους αρμόδιους φορείς και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους;

Ποιές είναι οι ενέργειες από πλευράς πολιτικής προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η δημόσια υγεία όσο και ο περιορισμός της μόλυνσης;

Ως «Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» απαιτούμε την δημοσιοποίησή όλων των ελέγχων, τα ονόματα των εταιρειών που ελέγχθηκαν όπως και τα αποτελέσματα τους -τουλάχιστον- τα πέντε τελευταία χρόνια στο νομό Καστοριάς.

Για εμάς πρόκειται πέρα από το προφανές περιβαλλοντικό έγκλημα και για ένα ποινικό έγκλημα κατά του δικαιώματος στη ζωή!

Η λογική του καπιταλισμού για το άνευ όρων κυνήγι του κέρδους δεν αφήνει κανένα περιθώριο ψευδαισθήσεων πως η υγεία, οι εργασιακές σχέσεις -συνθήκες, οι αξιοπρεπείς αμοιβές, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αειφορία του δεν συγκρίνονται έστω στο ελάχιστο με τα κέρδη τους.

Αποδεικνύεται δε περίτρανα πως η περίφημη "εταιρική κοινωνική ευθύνη" είναι ο τρόπος είτε να "ξεπλυθούν" από όσα προκαλούν, είτε να καταφέρουν όσα σκοπεύουν.

Σοβαρότατες ευθύνες έχουν και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, που αντί να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους από την εκάστοτε κυβέρνηση ειδικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, εκλιπαρούν ή δέχονται τα ψευτοδωράκια του κάθε κεφαλαιοκράτη ή εταιρείας ώστε να δείξουν "έργο" με ότι συνεπάγεται αυτό!

Ως περιφερειακό σχήμα που εκπροσωπούμαστε στο περιφερειακό συμβούλιο θα κάνουμε τα πάντα για να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες και να προστατεύσουμε την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της Δ. Μακεδονίας.

Είμαστε όμως βέβαιοι-ες πως η λύση βρίσκεται σε ένα άλλο κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο όπου το ζητούμενο δε θα είναι η συνεχής οικονομική μεγέθυνση μέσα από αδίστακτους ανταγωνισμούς αλλά η ευημερία όσων παράγουν τον πλούτο σε μια "Κοινωνία των αναγκών" με στόχο την αειφορία του περιβάλλοντος και την ποιότητα στη ζωή.




Ποια είναι τα όρια της αμέλειας και της δόλιας συμπεριφοράς που επιδρούν ακόμη και στον νομικό χαρακτηρισμό του φαινομένου, όταν εμπλεκόμενοι βρίσκουν μέχρι σήμερα πάντα τον τρόπο να ξεγλιστρούν και να είναι υπεράνω πάσης υποψίας; [...]
Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι ακριβώς εύλογο απαίτησε την πάροδο πολλών μηνών στην διάρκεια των οποίων αρμόδιοι, στο Άργος Ορεστικό αλλά και την Καστοριά, και μη αρμόδιοι, περίπου καθησύχαζαν τους πολίτες. Μέχρι να προκύψουν τώρα τα κακά μαντάτα.
ΟΔΟΣ 13.6.2019 | 990


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ