20.9.19

ΟΔΟΣ: 12 ολόκληρες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές


ODOS efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 13.6.2019 | 990

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ σε μια φυσιολογική περιοχή, ότι στις πρώτες αυτές ημέρες μετά την προκήρυξη εκλογών για το Εθνικό Κοινοβούλιο, στην (ευρύτερη) Καστοριά το ενδιαφέρον θα είχε μετατοπισθεί πλέον έστω και προσωρινά, από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εσωτερική κεντρική πολιτική επικαιρότητα. Με το βλέμμα στο μέλλον και τις ελπίδες ίσως να αναπτερώνονται για κάτι καλύτερο.

Όμως οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ωρών ίσως, σχετικά με την ανίχνευση τεράστιας και όπως δείχνουν τα πράγματα ενδεχομένως μακροχρόνιας και γεωγραφικά απροσδιόριστης (αν όχι απλά εκτεταμένης) μόλυνσης του νερού, από ιδιαίτερα καρκινογόνα χημική ουσία, προκαλούν αναστάτωση, αγωνία, φόβο και ανασφάλεια.

Διότι πρόκειται για το νερό της βρύσης που παρέχεται στους καταναλωτές και κατοίκους του Άργους Ορεστικού, των Αμπελοκήπων και της Μηλίτσας, αλλά και πολύ ευρύτερα ίσως, μέσω των πηγών ενός επίκοινου υδροφόρου ορίζοντα, που καθιστά τις πηγές συγκοινωνούντα δοχεία.

Με δεδομένο ότι ενώ εξελίσσονταν η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών, κανείς δεν ενημέρωσε όπως όφειλε τους πολίτες, για το πρόβλημα και τις διαστάσεις που προκαλούνται έτσι εύλογα ερωτηματικά για τουλάχιστον πολιτικές -αλλά και σοβαρές υπηρεσιακές ευθύνες των αρμοδίων, που προστέθηκαν έτσι στο κάδρο των αυτουργών της κατάστασης: Κοντά στους πρωταίτιους της ανθρώπινης επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκάλεσε την διαρροή στην πηγή του προβλήματος, προστέθηκε η παράλειψη των υπευθύνων να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ενός κανονικού συναγερμού.

Βέβαια ο Δήμος Άργους Ορεστικού με (λακωνικό) ενημερωτικό δελτίο τύπου που διένειμε την 11η Ιουνίου, διαβεβαιώνει ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης της πόλης Άργους Ορεστικού και των τοπικών κοινοτήτων Αμπελοκήπων και Μηλίτσας είναι απόλυτα ασφαλές, κάτι που πρέπει να καθησυχάσει σε ένα βαθμό την κοινή γνώμη. Αλλά τα ζητήματα του θέματος είναι πολλά και εκτείνονται χρονικά στο απώτερο και εγγύτερο παρελθόν. Από πότε είναι πλέον ασφαλές το νερό;.

Διότι το ζήτημα δεν είναι στιγμιαίο, ούτε νέο. Από το 2014 η πιθανότητα για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα που αρχικά εντοπίσθηκε στην περιοχή Αρμενοχωρίου του Άργους Ορεστικού, για να παρατηρηθεί στην συνέχεια και στο Δισπηλιό του Δήμου Καστοριάς, ήταν σοβαρά γεγονότα. Μεσολάβησε μόλις πέρσι και η εκτεταμένη γαστρεντερίτιδα αρχικά στην πόλη του Άργους Ορεστικού, που έστειλε εκατοντάδες άτομα στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας.


ΟΔΟΣ 13.6.2019 | 990 | σ.3

Ποια είναι τα όρια της αμέλειας και της δόλιας συμπεριφοράς που επιδρούν ακόμη και στον νομικό χαρακτηρισμό του φαινομένου, όταν εμπλεκόμενοι βρίσκουν μέχρι σήμερα πάντα τον τρόπο να ξεγλιστρούν και να είναι υπεράνω πάσης υποψίας; 



Όλα αυτά είναι πτυχές που σχετίζονται όχι με κάτι δευτερεύον, αλλά την δημόσια υγεία στο επίπεδο των ανυποψίαστων καταναλωτών του νερού. Που υποψιάζονται ότι βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά σε μια περιοχή στην οποία, ούτως ή άλλως, αναφέρονται υψηλά ποσοστά νόσων από καρκίνο από πολλά χρόνια πριν.

Όμως το θέμα συνδέεται και με την άσκηση της εξουσίας. Και τις ενδείξεις για μεγάλη καθυστέρηση που ενδέχεται να συνδέεται με πολιτικούς υπολογισμούς και προσωπικές ευθύνες. Υπενθυμίζεται ότι κάποια στιγμή ανιχνεύθηκε επιτέλους η επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία «τετραχλωροαιθυλένιο» που αμέσως συνδέθηκε με την λειτουργία βυρσοδεψείων στην ευρύτερη περιοχή.

Οπότε ο κύκλος των δυνητικών υπαιτίων περιορίστηκε αισθητά, δηλαδή σε κύκλο ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Ακολούθως παρατηρήθηκε και μια κάποια διάθεση υποβάθμισης των στοιχείων και ιδίως εφησυχασμού. Όμως τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, οι προσωπικές ευθύνες, ποινικές, πολιτικές, κοινωνικές και μια γενικότερη αλληλεπίδραση εν όψει της εκλογικής περιόδου για την αυτοδιοίκηση, είναι δεδομένα που δεν μπορεί απλά να συνυπάρχουν σε διαφορετικούς μεταξύ τους διαστάσεις. Δεν είναι απλές συμπτώσεις.

Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι ακριβώς εύλογο απαίτησε την πάροδο πολλών μηνών στην διάρκεια των οποίων αρμόδιοι, στο Άργος Ορεστικό αλλά και την Καστοριά, και μη αρμόδιοι, περίπου καθησύχαζαν τους πολίτες. Μέχρι να προκύψουν τώρα τα κακά μαντάτα.

Μόνο που το τώρα, είναι αμέσως μετά την ανάδειξη των επόμενων δημοτικών αρχών σε Άργος Ορεστικό και Καστοριά. Και μακάρι να είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Διότι στην πραγματικότητα αυτό που προκαλείται από την κάκιστη διαχείριση της ενημέρωσης του κοινού, είναι στην πιο ανώδυνη περίπτωση, καχυποψία και αμφισβήτηση.

Παράλληλα χωρίς να έχει ξεκινήσει η θητεία των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη σε ένα (τουλάχιστον) σκάνδαλο ολκής. Πώς αλλιώς να χαρακτηρισθεί το πρόβλημα;

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αφορμή την υδροληψία που διενήργησε συνεργείο της διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, σε γεώτρηση, την οποία διαθέτει για τις δικές της ανάγκες, ιδιωτική επιχείρηση βυρσοδεψείου στην θέση «Λαγούρα» του Άργους Ορεστικού. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλο "τα αποτελέσματα αναλύσεων στα δείγματα του νερού που ελήφθησαν στις 6 Μαΐου, έδειξαν τεράστιες συγκεντρώσεις στις τιμές τετραχλωροαιθυλένιου που έφθασαν στα ύψος των 7.802 mg / lit όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι στα 10 mg  / llit". Δηλαδή οι συγκεντρώσεις είναι 780 φορές υψηλότερες από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο!

Ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο χώρο του εργοστασίου και μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης "εντοπίστηκε να είναι σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος και πιθανόν ο υδροφόρος ορίζοντας". Υπογράμμισε τέλος ότι ενημερώθηκε άμεσα η διεύθυνση Υγείας και ο εισαγγελέας Καστοριάς για το συμβάν. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έστειλαν κατεπείγουσες επιστολές στις 14 Μαΐου 2019, δηλαδή 12 ολόκληρες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ένας μήνας σήμερα) και κανείς δεν ενημέρωσε επίσημα τους πολίτες.


ΟΔΟΣ 13.6.2019 | 990 | σ.4

Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι ακριβώς εύλογο απαίτησε την πάροδο πολλών μηνών στην διάρκεια των οποίων αρμόδιοι, στο Άργος Ορεστικό αλλά και την Καστοριά, και μη αρμόδιοι, περίπου καθησύχαζαν τους πολίτες. Μέχρι να προκύψουν τώρα τα κακά μαντάτα; 



Οι τελευταίες εξελίξεις, ύστερα και από ένα παρελθόν με αλλεπάλληλες, αντιφατικές, κάπως αινιγματικές τοποθετήσεις και ανακοινώσεις σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό, προκαλεί ερωτηματικά που είναι όλα εύλογα.

Για ποιο λόγο απαιτήθηκε να γίνει ο έλεγχος τόσο καθυστερημένα και να καθυστερήσουν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά του με δεδομένο ότι μεσολαβούσαν οι εκλογές των δημοτικών αρχών στο Άργος Ορεστικό και την Καστοριά; Ήδη στο Άργος Ορεστικό οι μειοψηφικοί δημοτικοί συνδυασμοί της κάλπης της 26ης Μαΐου σε ανακοινώσεις τους αφήνουν δηλητηριώδη υπονοούμενα. Στην Καστοριά βέβαια, όλοι είναι ακόμη απασχολημένοι με το κάλλος του φυσικού τοπίου της βυζαντινής αρχόντισσας.

Τα ερωτηματικά είναι εύλογα πολύ περισσότερο, την στιγμή που η εταιρεία στην οποία τέθηκε λουκέτο, λόγω της βαρύτατης ρύπανσης που έχει προκαλέσει στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή Λαγούρα, είναι η ίδια που παραχώρησε με δωρεά στον Δήμο Άργους Ορεστικού τον Οκτώβριο του 2016, φίλτρο ενεργού άνθρακα για να τοποθετηθεί στην γεώτρηση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δ. Δ. Αμπελοκήπων, ώστε «να επιλυθεί το υπάρχον πρόβλημα» (!), όπως ανέφερε η σχετική απόφαση του Δήμου Άργους Ορεστικού (Αριθμός Απόφασης 10/2017).

Τι συμβαίνει; Τι συνέβη; Ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την χρονική καθυστέρηση; Πόσο αθώες είναι οι δωρεές και οι ευεργεσίες του είδους;

Ποια είναι τα όρια της αμέλειας και της δόλιας συμπεριφοράς που επιδρούν ακόμη και στον νομικό χαρακτηρισμό του φαινομένου, όταν εμπλεκόμενοι βρίσκουν μέχρι σήμερα πάντα τον τρόπο να ξεγλιστρούν και να είναι υπεράνω πάσης υποψίας; Και μάλιστα και με την βούλα (ψήφο) του λαού και του ποιμνίου τους;


Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τον πρόσφατο εορτασμό της Ημέρας του Ανθοστέφανου Βασιλιά, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου στο Κάστελτον της Αγγλίας.  Avaxnews.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 990


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ