7.8.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Η κυρία Μαρία Αντωνίου στην Έκθεση Γούνας Καστοριάς
Η κ. Μαρία Αντωνίου, αριστερά.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Όπως είναι φυσικό, πέρασαν και οι ολοήμερες διακοπές λόγω του εορτασμού του ορθόδοξου Πάσχα, συμπαρασύροντας στο τέλος της και την -φετινή- 44η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς. Aπό την οποία όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, από την μία υψηλά κοινοβουλευτικά κλιμάκια και από την άλλη οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι επίδοξοι αντιπεριφερειάρχες με τα επιτελεία τους.

Την κυβερνητική εκπροσώπηση ανέλαβε εξ ολοκλήρου η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολ. Τελιγιορίδου, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση την έκθεση γούνας επισκέφτηκαν τόσο η νυν ευρωβουλευτής -και εκ νέου υποψήφια- κ. Σπυράκη όσο κι ο κ. Κεφαλογιάννης από την ίδια ευρωπαϊκή πολιτική θέση με δυνατότητα επανεκλογής στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Και οι δύο επισκέψεις -που δεν ήταν ταυτόχρονες- συνοδεύτηκαν όπως ήταν αναμενόμενο (αλλά όχι απαραίτητα φυσικό) από την τοπική βουλευτή της ΝΔ κ. Μ. Αντωνίου. Στο τοπικό γραφείο της οποίας πάντως, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον περισσότερο ευρηματικοί κατά την διατύπωση των δελτίων τύπου που εξέδωσαν για τις αντίστοιχες επισκέψεις των προβεβλημένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Από τα οποία φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στις συναντήσεις τους με μέλη της Εκκλησίας αλλά και επισκέψεις σε τοπικούς ναούς.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, η όλη αναφορά γίνεται περισσότερο για όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αέρα «φιλελευθερισμού» κι έχει απαγκιστρωθεί από τα δεσμά του συντηρητισμού και της μετριοπάθειας ή πιο λαϊκά, επειδή τέτοιου είδους και αισθητικής κινήσεις πολιτικών αποπνέουν αέρα "καναγκιουρίσιας" «συντηρίκλας» και οπισθοδρόμησης. Κάτι από το πολύ παλιοκαιρισμένο δηλαδή.  Εκτός κι αν νιώθουν την ανάγκη να επισκεφτούν εκκλησίες, υπαίθριους ναούς και υψηλά εκκλησιαστικά πρόσωπα αναζητώντας πνευματική αγαλλίαση, θεία φώτιση και ανθρώπινη καθοδήγηση στις πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν σε περίπτωση που επιλεγούν από τον ελληνικό λαό. Οπότε το θέμα μας αφορά όλους. Κατά την γνώμη μου φυσικά.

Μάλιστα, παραλλάσσοντας στο ελάχιστο τις δηλώσεις της κ. Αντωνίου κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου του κόμματός της περί «έντονου γαλάζιου της Καστοριάς», μετά απ’ όλες αυτές τις συνεχόμενες συναντήσεις πολιτικών κι εκπροσώπων της Εκκλησίας, μάλλον περισσότερο στην κιτρινόμαυρη απόχρωση του λάβαρου του Βυζαντίου φαντάζει να είναι πιο κοντά, παρά στο μπλε του κόμματός της.

Κάποιοι μάλιστα -από τους οποίους δεν διαχωρίζω καθόλου την θέση μου- κάνουν λόγο για τον πλέον ακριβή ορισμό του συντηρητισμού και προμηνύουν την επανάληψη όσων διαδραματίζονταν ως τώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Την συνέχεια της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών ΚΑΙ για την πληρωμή των κληρικών και των λοιπών γραμματειακών εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Για τους επίδοξους τοπικούς υποψηφίους για τον δημαρχιακό και τον περιφερειακό θώκο, η περασμένη Κυριακή ήταν η τελευταία μέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων αλλά και των επίδοξων υποψηφίων. Ονόματα εκατοντάδες και συνδυασμοί δεκάδες όπως είναι φυσικό, σ’ ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον για δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές. Κι αν οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων έκαναν το tour τους στο gala γούνας που διοργανώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Καστοριάς, οι υπόλοιποι κινήθηκαν σ’ όποιο σημείο της πόλης είχε πολυκοσμία, θεωρώντας το ως την καλύτερη προσωπική διαφήμιση. Και μπορεί να είχαν δίκιο.

Ηκάλπη θα αποδείξει πόσο σωστές ήταν όλες αυτέ ς οι προεκλογικές ιατροφιλοσοφίες. Τόσο των σημερινών και εν δυνάμει δημάρχων ή αντιδημάρχων, όσο και των παρθενικών υποψηφιοτήτων. Που καλό θα ήταν να παραδειγματιστούν από τους τωρινούς και να μην διαπράξουν τα ίδια λάθη. Όπως για παράδειγμα της πάρα πολύ θετικής κίνησης του κ. Λίτσκα, να διακόψει την «αφισοκόλληση» των αγγελτήριων κηδειών και μνημόσυνων, συγκεντρώνοντάς τα σε συγκεκριμένα σημεία εντός ειδικών θεματικών πινάκων (κάτι που έγινε επί δημαρχίας Οικονομίδη, αλλά στην πορεία το μέτρο εξασθένησε και καταργήθηκε)

Ο οποίος, ναι μεν προώθησε και ολοκλήρωσε κάτι που στα μάτια των περισσότερων πολιτών μοιάζει ως στοιχειώδη κανονικότητα, όμως με την απόφαση του να το «περάσει» από το δημοτικό συμβούλιο τελευταία στιγμή, δεν θα μπορέσει να το δει υλοποιημένο. Το οποίο θα αποτελούσε την μεγαλύτερη και ποιοτικότερη διαφήμιση για τον ίδιο, από την στιγμή που τίθεται είναι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Τώρα, θα αρκεστεί να δει την υλοποίηση του από τον επόμενο, εκτός κι αν οι πολίτες θα επιλέξουν τον ίδιο και τον εντάξουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτό -το περιστατικό έγκρισης έργου από δημοτικό συμβούλιο την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές- κι όχι μόνο, θα πρέπει να γίνονται παραδείγματα προς αποφυγήν για τους επόμενους δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους και φυσικά τον δήμαρχο. Και να μην αρκούνται στο γεγονός πως εκπέμπουν «εμπειρία» πολλοί εκ των τωρινών εκλεγμένων, θέτοντας εαυτούς προς κρίση των πολιτών. Γιατί, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δικαίως αναρωτιούνται για ποιον λόγο η ίδια ομάδα υποψηφίων διατυμπανίζει το σύνθημα πως έφτασε πλέον «η ώρα για δουλειά». Μέχρι τώρα γιατί δεν ήταν «η ώρα για δουλειά»;

Την απάντηση δίνουν και πάλι οι ίδιοι οι πολίτες συνυπολογίζοντας την χείριστη εικόνα της πόλης: «προφανώς γιατί εδώ και πέντε χρόνια ήταν σε πολιτικό λήθαργο»

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 985


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ