27.8.19

Η κοιμωμένη του Νώντα Τσίγκα




Έφτασε στα χέρια μου πριν τρεις μέρες το αφήγημα “Η κοιμωμένη” του Νών τα Τσίγκα. Δεκαπέντε σελίδες όλο κι όλο. Η έκδοση, πραγματικό κόσμημα. Η ιστορία, βασικά περιγραφή μιας φωτογραφίας της θείας του και καλής μου γειτόνισσας, παραστατική. Την είχα ήδη διαβάσει, όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα*. Τότε το ενδιαφέρον μου είχε επικεντρωθεί στην ιστορία της φωτογραφίας αυτής.
Όταν, όμως, έλαβα το φυλλάδιο, είχα ήδη εντρυφήσει στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του Κρίστοφερ Κινγκ “Ηπειρώτικο Μοιρολόι”, κατόπιν σύστασης του αγαπητού μου Αλέξη Γούδα. Η δεύτερη ανάγνωση λοιπόν, επικεντρώθηκε στην παράγραφο την αφιερωμένη στον Νίκο Τσαφλιάνη, τον κλαριντζή από το Πωγώνι. Μας εξιστορεί πώς απόμεινε, ο συγγραφέας, μαθητής τότε, “ν’ ακούει τον κυματισμό, την πνοή που ελευθέρωνε εκείνο το μικρό στήθος...”, έξω από το παράθυρο του οργανοπαίχτη. Νομίζω πως η περιγραφή του μου προκάλεσε πολύ πιο έντονα συναισθήματα για το παίξιμο του κλαριντζή από όσα ένιωσα διαβάζοντας -και θαυμάζοντας- το εξαιρετικό βιβλίο του Αμερικανού ερευνητή. Σ’ευχαριστώ, Νώντα.

Χρυσούλα Πατρώνου - Παπατέρπου

(*) Το κείμενο αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ ["εδώ"] στις 21 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 974.




ΝΩΝΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
Μαθήματα πατριδογνωσίας (ΙΙ)
Η κοιμωμένη
Εκδόσεις της Αυλής της Κλεοπάτρας, 
Θεσσαλονίκη 2019
ISBN: 978-618-00-1105-0


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 987




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ