1.9.19

Λόγος & Αντίλογος


ODOS | newspaper of Kastoria


Είπαν... ακροβολισμοί

■ 15.4.2019 Θυμόμουν ένα αρχαίο ρητό: Οι τύραννοι ανουθέτητοι διατελούσι. Παραφράζοντας: Οι κυβερνώντες (όχι τύραννοι με την αρνητική σημασία) συνεχίζουν σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προστασία πολιτών και περιουσιών να κωφεύουν και να μην βάζουν μυαλό –πέρα βρέχει– κατά τον θυμόσοφο λαό μας.
Ούτε όμως «καταδέχονται» συμβουλές-υποδείξεις άλλων, ούτε διαμαρτυρίες συμπολιτών μας που χάνουν περιουσίες και δεν τολμούν να βγαίνουν από το σπίτι τους με τους Ρουβίκωνες και κουκουλοφόρους. Φοβερά πράγματα και περιστατικά ανησυχητικά επί ΣυΡιζΑ (τίποτε δεν τους απαλλάσσει με τον ισχυρισμό τους τον... ανίσχυρο ότι στη δική τους τετραετία συμβαίνουν λιγότερα εγκλήματα και τοιαύτα, τουλάχιστον, αφελή και ψευδή). Ναι, υπάρχει πτώση –γεγονός– αλλά και προσπάθεια των κρατούντων για υποβάθμιση των όσων λίαν δυσάρεστων συμβαίνουν. Καταδίωξη εισαγγελέα με λιμενικούς(!) από «μπράβους» οπλισμένους! Τι είναι αυτά; Θα τρελαθούμε; Αλήθεια, δεν μπορεί να είναι γνωστοί; (Τα σπίτια τους, διεύθυνση, γονείς, συγγενείς;). Ειδικά για ητν απαράδεκτη κατάσταση στα Εξάρχεια (ενίοτε και στο κέντρο της Αθήνας) και την αναποτελεσματικότητα, αφού δεν υπάρχει πολιτική βούληση των κυβερνώντων και σχέδιο για την εξάλειψη του φαινομένου της αναρχίας, μου δίνει αφορμή σήμερα –16.4.2019– στον ΣΚΑΙ ο γνωστός τοις πάσι κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Για τις εγκληματικές πράξεις, ταραχές και αναστατώσεις κάθε τόσο, ερωτηθείς από τους «αταίριαστους» δήλωσε: «Αφού δεν μπορεί η Αστυνομία, τότε είναι ο στρατός». Με την συμπλήρωση: «Βέβαια, δεν εννοώ δικτατορία...». Δε θα χαρακτήριζα τον τέως υπουργό νοσταλγό της εποχής των Συνταγματαρχών. Με αυτή τη δήλωση εξέφραζε την ανάγκη αυστηρών μέτρων. Πράγματι, φαίνεται ότι στο υποσυνείδητο όλων μας λειτουργεί, από απόψεως ασφάλειας που είναι σήμερα όνειρο για τους κατοίκους των Εξαρχείων, η παραδοχή ότι χρειάζονται πολύ αυστηρά μέτρα, χωρίς μεροληψία, τα οποία όμως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υιοθετεί να εφαρμόσει, όχι επειδή διέπεται δήθεν από δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά για δικούς της ανομολόγητους λόγους.

■ Φαίνεται, δυστυχώς, για να μη προβώ σε αναγωγή σε παλαιότερα χρόνια, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και την μεταπολίτευση του 1974 η Παιδεία μας, η εκπαίδευση, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια δεν απέδωσαν αγλαούς καρπούς, ώστε να οδηγήσουν τους νέους μας, κυρίως, σε νομιμοφροσύνη και δημοκρατική συμπεριφορά. Βέβαια, δεν αγνοώ και δεν παραβλέπω ότι υφίστανται και άλλοι λόγοι και αίτια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς τύπου Εξαρχείων, ιδίως λόγω της οικονομικής, αλλά και γενικότερα, κρίσεως, κρίσεως θεσμών και δημοκρατικών ψευδαισθήσεων. Τα άτακτα παιδιά των Εξαρχείων, οι Ρουβίκωνες, που «προστατεύονται» από την ύπαρξη του πολιτικού τους (;) συλλόγου, που σπάζουν και ρημάζουν σπίτια και περιουσίες, ανήκουν σε οικογένειες. Δεν έχουν αυτοί ευθύνη; Ίσως είναι ένας τρόπος αποτροπής, με το ενδεχόμενο (απειλή) να καταλογισθούν πρόστιμα στην οικογένεια για αποζημιώσεις. Οι νόμοι βέβαια δεν προβλέπουν, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Από κατά διαστήματα παραπονουμένων αστυνομικών δηλώσεις θρυλείται μήπως είναι δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας;

Ευχαριστώ διά την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ