30.3.20

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

Μπροστά σε ένα νέο ολέθριο λάθος βρίσκεται η περιφερειακή αρχή μετά το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο που έγινε μετά από πρόταση του συνδυασμού μας.
Το πρώτο ολέθριο λάθος ήταν η υποτίμηση της μαζικής επιστροφής χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, στην Π.Ε. Καστοριάς των 400 συμπολιτών μας από την Ιταλία και τους Αγίους Τόπους. Η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να «φορτώσει» το λάθος στον ΕΟΔΥ δεν ευσταθεί, αφού η ίδια δεν έκανε κανένα επίσημο ερώτημα που να τεκμηριώνει το μέγεθος του προβλήματος και να ζητά οδηγίες.
Το δεύτερο ολέθριο λάθος, είναι το να μην εισηγηθεί στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση του ΕΟΔΥ, για κήρυξη καραντίνας σε συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Καστοριάς, την οποία με επίμονες ερωτήσεις μας εκμαιεύσαμε ότι, είχε κατατεθεί στην σύσκεψη στο δημαρχείο Καστοριάς το Σάββατο 28 Μαρτίου, αλλά και να μην δεχθεί τη πρόταση μας για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Π.Ε. Καστοριάς και του Δήμου Βοΐου.
Η διαστρέβλωση από τον περιφερειάρχη της έννοιας της έκτακτης ανάγκης, την οποία αυθαίρετα ταύτισε με την έννοια της καραντίνας, όπως εκτενώς εξηγήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο, δημιούργησε σύγχυση στους δημάρχους.
Η ξεκάθαρη θέση του δημάρχου Βοΐου για την ανάγκη κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη, της Π.Ε. Καστοριάς και του Δήμου του, όπως προτείναμε και εμείς, θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον περιφερειάρχη καθώς βασιζόταν στην εμπειρία του από τα άμεσα θετικά αποτελέσματα που έφερε η κήρυξη καραντίνας στους δύο οικισμούς του Βοΐου που σήμερα ανακάμπτουν σταδιακά.
Η εισήγηση της «αυστηροποίησης των μέτρων» που τελικά προτάθηκε από την περιφερειακή αρχή, δεν έχει πρακτική αξία και δεν μεταφράζεται σε κάτι νέο. Η αυστηροποίηση των μέτρων υπάρχει ήδη αλλά στην περίπτωση της Π.Ε. Καστοριάς δεν έφερε θετικά αποτελέσματα.
Η εισήγηση για μέτρα έκτακτης ανάγκης μόνο για το Νοσοκομείο Καστοριάς επίσης δεν θα έχει αποτέλεσμα αν η Π.Ε. δεν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς αυτή είναι η μοναδική πράξη με νομική υπόσταση που θα δώσει προτεραιότητα για λήψη μέτρων τόσο για το Νοσοκομείο όσο και την Π.Ε. συνολικά.
Η Π.Ε. Καστοριάς και ο Δήμος Βοΐου έχουν σήμερα το ένα τέταρτο (25%) των συνολικών θανάτων από τον ιό στη χώρα, (8 σε σύνολο 32), έξι φορές περισσότερα κρούσματα από τον πανελλαδικό μέσο όρο και μέσα σε δύο μόνο μέρες είχε είκοσι νέα κρούσματα και ένα ακόμη θάνατο.
Τι άλλα στοιχεία να χρειάζεται κανείς για να ξεπεράσει κάθε αμφιβολία ότι πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν βέβαια δεν θέλει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του;
Στο περιφερειακό συμβούλιο μέχρι τέλους επιμείναμε για την κήρυξη της Π.Ε. Καστοριάς και του Δήμου Βοΐου σε έκτακτη ανάγκη.
Η περιφέρεια και η κυβέρνηση μπορούν να πάρουν μέτρα για να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που θα πληγούν από το μέτρο. Λύσεις υπάρχουν για όλα. Μόνο η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν διορθώνεται.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα από άλλες περιοχές της χώρας, τα μέτρα που προτείναμε τόσο εμείς, όσο και η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς και οι δήμαρχοι των τριών Δήμων της Π.Ε. Καστοριάς, που αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν κενό γράμμα.
Είναι θετικό ότι η πρόταση μας για τη λήψη μέτρων στο εργοτάξιο της Πτολεμαΐδας V έγινε δεκτή. Επίσης είναι θετικό ότι δεκτή έγινε και η πρότασή μας για την δημιουργία συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο περιφέρειας με συμμετοχή του ΕΟΔΥ και της πολιτικής προστασίας.
Λίγες στιγμές στη δημόσια ζωή του καθένα από εμάς που οι πολίτες έχουν εμπιστευθεί με τη ψήφο τους, είναι τόσο μα τόσο κρίσιμες. Είναι ώρα βαριάς ευθύνης για όλους.
Το μήνυμα είναι ένα: Μέτρα γιατί είναι ήδη αργά. Μέτρα πριν να είναι πάρα πολύ αργά.


Σχετικά: Η εισήγηση του συνδυασμού στο Π.Σ.

Γραφείο τύπου συνδυασμού “Ελπίδα”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ